Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Keneden kurtulmanın tek yolu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Keneden kurtulmanın tek yolu

Ordu Tarım İl Müdürü: Önce evcil hayvanların barınakları ilaçlanmalı

DHA

ORDU Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, ilaçlamanın keneyle mücadelede etkili olmayacağını aksine onların yaşam alanlarının genişlemesine olanak tanıyacağını vurguladı. Sadıkoğlu, "Keneye karşı mücadelede tek yol; kanla beslenen kenenin, kan kaynaklarını kesmektir" dedi.

Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenenin insanların korkulu rüyası haline geldiğini, ancak mücadelenin çok basit olduğunu belirtti. Sadıkoğlu, şöyle dedi:

"KKKA virüsü taşıyan keneyle akıllı mücadele etmenin tek yolu, kan kaynağını kesmektir. Keneler, 5 bine yakın yumurta bırakıyor. Ama yumurta bırakması için kanla beslenmesi lazım. Kanla beslenemezse yumurta da bırakamıyor. Önce evcil hayvanların barınakları ilaçlanmalı. Bunun da etkisi 45 gün sürüyor. Yılda 2 defa ilaçlamayla da yaz mevsimi biter. Bu da evcil, büyük ve küçükbaş hayvanlardan keneyi uzaklaştırır. İnsanlar için de sinek, haşere kovucular var. Ayakkabınıza da sıksanız o haşere size yaklaşmaz. Böylece kan kaynaklarından uzak tutulan kene, kan ememediği için yumurtlayamaz, dolayısıyla çoğalamaz ve doğadaki unsurlarda keneyi yok eder."

Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, yayla veya çeşitli kamp alanlarına gidenlerin kendilerini ararken keneye karşı çevrenin ilaçlanması isteğinde bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"İnsanlarımız her şeyden önce `ilaç' dedikleri maddenin `zehir' olduğunu bilmeleri gerekir. İlaç diye hafife alınan o zehir, o bölgedeki herşeye zarar veriyor. `İlaçlı bölgeye bir aile geldi, çocuk ağzındaki sakızı yere düşürdü, elindeki şekeri yere düşürdü tekrar ağzına aldı' diyelim. Ne olacak o zaman? Keneyle mücadele için alan ilaçlaması kadar tehlikeli birşey yok. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekir."

Cevap: Keneden kurtulmanın tek yolu

Keneyle mücadelede tek çözüm yolu dememek lazım. Doğada bulunan keklik ve sülünler kenenin bir numaralı düşmanlarıdır. O yüzden çevre orman il müdürlükleri doğaya keklik ve sülün salmaktadırlar. Benim kafesimde şu an 6 dişi bir erkek sülün bulunmaktadır. Erkek sülün iki taneydi ancak ayın 12 sinde kafesten kaçırdık. Ben bu yaz çıkan civcivlerden 30-40 tanesini doğaya bırakmak istiyorum. Geçen yıl bırakılan sülünler hala bizim köyün etrafında dolaşıyorlar.

Comment

yılmazbaşkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      Keneyle mücadelede tek çözüm yolu dememek lazım. Doğada bulunan keklik ve sülünler kenenin bir numaralı düşmanlarıdır. O yüzden çevre orman il müdürlükleri doğaya keklik ve sülün salmaktadırlar. Benim kafesimde şu an 6 dişi bir erkek sülün bulunmaktadır. Erkek sülün iki taneydi ancak ayın 12 sinde kafesten kaçırdık. Ben bu yaz çıkan civcivlerden 30-40 tanesini doğaya bırakmak istiyorum. Geçen yıl bırakılan sülünler hala bizim köyün etrafında dolaşıyorlar.
      Tamamen katılıyorum ve bir şey eklemek istiyorum. Kenenin diğer düşmanı da tavuktur. Ne yazıkki köylerimizde kasabalarımızda tavuk bırakmadılar.... Neymiş İngiliz'lerin danaları deliymiş yok tavukları grip olmuş...Sonra bundan büyük iş adamları köşeyi döndü tavukta 3-5 firma söz sahibi oldu. Dünya var olduğundan beri insanlar tavuk besler. Bu ülkelerin diğer ülkelere hastalık aşılayıp arkasından ilaç satması sonra bu ilacın yan etkisi var diye başka ilaç lar satarak haram para kazanma yollarıdır.

Son 20 yıldır piyasaya sürdükleri ilaçların aslında büyük bölümünün yalan ilaç olduğu ortaya çıkmadı mı?

İşte bu tavukların ortadan kaldırılmasıyla kene denen haşerat meydanı boş buldu ve inanılmaz bir hızla yayıldı. Yeniden insanlarımız tavuk, hindi, kaz, keklik, sülün vs. beslemeli bunun için teşvikler açılmalı. Tabiki belli bir düzen ve titizlik içinde....

Bakın bakalım kenenin haline o zaman.

Comment

Bizim buradada birsürü keklik sülün yetiştirirp doğaya bıraktılar ne oldu avcılar vurup vurup bir şişe şarap la kırda midelerine indirdiler. Öncelikle milletin bilinçli olması lazım kardeşim bu milletin bilinçlenmesi için daha çok yol almamız gerek.

Comment

yılmazbaşkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Bence bunu söylemek için KKKA hastalığını taşıyan kenenin biyolojisini bilmek gerekiyor. bunu söylediğinizde sağlık bak. uygulaması devam ediyormuydu hala bilmiyorum ama sonradan iptal ettiler. onlarda anladılar ki nimf evresindeki keneleri ne sülün görebiliyor ne de keklik ki bunları yiyebilsin. ve yetkililer anladılar ki doğaya mücadele diye saldıkları sülün ve keklikler aslında nimf evresindeki kenelerin ergine geçebilmesi için arakonak teşkil etmişti. velhasıl İl sağlık müdürü çok güzel bir şey söylemiş. Kan kaynaklarını kesmek.Doğada bulunan tavşan, fare, sülün keklikten kan emen ve ergin hale gelen keneler, son konaklarını arayışa geçerler. aslında esas konakları insanlar olmayan KKKA taşıyan keneler insanların o ortamda bulunması ile insandan kan emerler. Burada bize düşen doğadaki canlıları yok edemeyeceğimize göre bireysel tedbirler alarak KKKA'dan korunmaktır. bunun için Sağlık Bak. köylerde koruyucu spreyler dağıtmıştır. bireysel korunma tedbirlerini de burada yazabilirim gerekirse.

Comment

Working...
          X