fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Güllük Körfezi'ndeki Çipuralar Ani Sıcaklık Değişiminden Ölmüş

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Güllük Körfezi'ndeki Çipuralar Ani Sıcaklık Değişiminden Ölmüş

Güllük Körfezi'nde bulunan balık çiftliklerindeki çipura ölümlerini inceleyen İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlileri, ölümlere Sarıçay'ın getirdiği çamurun kafeslerde birikmesi ve su sıcaklığındaki ani değişimin neden olduğunu açıkladı.
    İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlileri Doç.Dr.Gülşen Altuğ, Doç.Dr.Süheyla Karataş ve Yrd.Doç.Dr.Ahmet Akmirza'dan oluşan araştırma ekibi, toplu balık ölümlerinin meydana geldiği çiftliklerde inceleme yaptı. Araştırmacılar Güllük Körfezi Kıyıkışlacık Köyü açıklarında meydana gelen ölümlerin çevresel faktörlerden olduğunu tespit etti. Araştırmayla ilgili Deniz Ticaret Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyen yetkililer, dünyanın her yerinde çevresel koşulların kötüye doğru gitmesi durumunda benzer olayların yaşanabileceğine dikkat çekti.

Doç.Dr.Gülşen Altuğ, su kalitesiyle ilgili çalışmaların özellikle çiftliklerin bulunduğu yere akan Sarıçay üzerine yoğunlaştığını söyledi. Altuğ, Güllük Körfezi Kıyıkışlacık Köyü bölgesindeki Sarıçay'ın getirdiği suyun fiziksel niteliği ve niceliğindeki değişikliği ile ani su sıcaklık değişiminin ölümlerin temel kaynağı olduğunu dile getirdi.

Gülşen Altuğ şu açıklamalarda bulundu: "Kıyıya yakın olan çiftliklerden kaynaklanan tüketilmeyen yem fazlalıkları, aynı bölgeyi besleyen akarsuların taşıdığı alüvyon, organik madde, evsel atık, tarımsal gübre gibi atıklarla birleşerek kafeslerde birikme sonucu olumsuz koşulları hazırlar. Aşırı yağmur sonrası ani su hareketleri yüzeydeki temiz su ile tabandaki birikmiş ve yorgun dip çamurunun hızlı bir şekilde karışması etkisin oluşturabilir. Sığ alanlar bu tip etkenlere açık, korunmasız alanlardır. Ölmek üzere olan balıklarda yaptığımız incelemelerde düşük enfeksiyon yoğunlukta parazitlere rastladık. Ancak bu parazitlerin tüm balıklar yerine bazı balıklarda görülmesi ve düşük enfeksiyon yoğunluğu olması ölüm sebebinin paraziter kaynaklı olmadığını ortaya koydu. Bakteriyolojik incelemelerde ise bazı balıklarda Pasteuerella bakterisi tespit edildi ancak bu bakteri ölmek üzere olan balıkların tümünde bulanmamıştır. Balık ölümlerinin nedeni bu bakteri değildir."

-VATANDAŞLARI BALIK YEMEYE DAVET ETTİLER-

Bu arada toplantıya ev sahipliği yapan Deniz Ticaret Odası Balıkçılık Meslek Komitesi Başkanı Tuncay Şeker de ilginç bir açıklama yaptı. Şeker, "Pazar günü tüm vatandaşlarımızı İstanbul Balık Hali'nde balık yemeye davet ediyorum" dedi. Şeker, balıkların insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığını savunarak, "Çipuraları hep beraber halkımızla yemeye davet ediyorum." şeklinde konuştu. (Cihan Haber Ajansı)
Working...
X