fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kuraklık Bal Üretimini Vurdu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Kuraklık Bal Üretimini Vurdu

    Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 75'ini karşılayan Muğla'da arıcılık bitme noktasına geldi.

    Muğla Türkiye'nin adeta çam balı üretim merkezi. Çam balı ihracaatının yüzde 90'ı bu bölgeden yapılıyor.

    Yılda yaklaşık 25 bin ton çam balı üreten Muğla ve çevresinde arıcılık giderek yok oluyor. Bunun en büyük nedeniyse kuraklık.

    2 yıldır bal üretimi 5 bin tona düştü.

    Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin yaşanan krize ilişkin değerlendirmede bulundu.

    Şahin, "2006 yılında kısmen 2007 yılında tamamen kuraklık nedeniyle Marcalina Selenica dediğimiz çam basra böceği yaşamını yitirmiştir. Dolayısıyla çam balı da üretilememiştir. Bu balın üretilmeyişinden dolayı potansiyel kaybolmuştur." diye konuştu.

    Bölgedeki arıların yüzde 40'ı kışın açlığa dayalı olarak öldü.

    Arı yetiştiricileri destek bekliyor.


    TRT Haber
  • Fidanligi.com

  • #2
    Cevap: Kuraklık Bal Üretimini Vurdu

    Kuraklık çam balını vurdu

    Muğla Üniversitesi ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen ‘1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ sona ererken, Türkiye arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, kongrenin hem Muğla, hem de Türkiye arıcılığı açısından verimli geçtiğini açıkladı. Kongre Milas’taki üreticiler tarafından da yakından takip edildi.

    Muğla Üniversitesi ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen ‘1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ sona ererken, Türkiye arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, kongrenin hem Muğla, hem de Türkiye arıcılığı açısından verimli geçtiğini açıkladı. Kongre Milas’taki üreticiler tarafından da yakından takip edildi.

    Dünyanın önde gelen bilim insanlarının katıldığı kongrenin bilimsel bir kongre olmasına rağmen, Muğlalı bal üreticilerinin de kongreye katılmasının önemli olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’deki Arı Yetiştiriciler Birliği üyelerinin de kongreye destek verdiklerini açıkladı.

    BAKANLIKLAR TEDBİR ALMAK ZORUNDA

    Türkiye’de son yıllarda kızılçam ve karaçam ormanlarının çevre tahribatı nedeniyle günden güne yok olduğunu dikkat çeken Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, “Bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığımız ile Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarımız tedbir almak zorunda. Biz Merkez Birliği olarak kendilerine bu konuda gerekli başvuru ve koruma kullanma konusunda yazışmalarımızı yaptık. Muğla’nın yüzde 67’lik orman alanı olması nedeniyle çam balı üretiminde ülkemizin en büyük çam balı üretim merkezi durumunda. Son yıllarda Basralı çam sıkıntısı yaşıyor. Bu da çam balı üretiminin düşmesine neden oldu. Bir çam ağacı yılda 14 kilo bal veriyor” dedi.

    MUĞLA KÖYLÜSÜ TURİZMDE YOK

    Muğla’daki arıcılığın dünyada önemli bir yer tutuğunu belirten Yılmaz, “Muğla, dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 85’ine sahip. Ülkemiz için de bir hazinedir. Ama bu hazineyi mutlaka korumamız gerekiyor. Gerek çevre, gerek orman yönetimi ile mutlaka korunması lazım. İlaçlı mücadeleden kaçınmak, maden ve taş ocaklarını mümkün olduğunca kızılçam ormanlık salanlarından uzak tutmak lazım. Muğla köylüsü turizmde yok. Köylü geçimini bal üretiminden sağlıyor. Ormanları korumak dünya mirasını gelecek kuşaklara aktarmak anlamına gelir” dedi.

    KURAKLIK ÇAM BALINI VURDU

    Son iki yılda çam balı üretiminin az denecek kadar olduğunu belirten Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, “Çam balı üretiminin düşmesi kuraklık nedeniyle oldu. 2008 yılında böcek biyolojisini tamamladı ve 2009 yılında yeterli çam balı üretimi gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye’de 4,6 milyon arı kovanı var. Dünyada arı bakımından ikinci ülke. 150 bin insanımız buradan geçimini sağlıyor. 40 bin profesyonel arıcımız var. Petek ve kovan sektörü ile birlikte 1-2 milyon insanımız bu sektörden ekmek yiyor” dedi.

    Kaynak Milas Haber

    Comment


    • #3
      Cevap: Kuraklık Bal Üretimini Vurdu

      SnForet67:Arıcılığa ilgim olmam sebebiyle bu yazıya kayıtsız kalamadım.Bu Kongreye çok istememe rağmen çeşitli nedenlerle katılamadım.Malesef Birlik başkanın dedikleri çok doğru.Özellikle yaz aylarında gün geçmesinki,yangınsız gün olmasın.Bu çam ormanları bizim akciğerlerimiz olduğu gibi,başta arıcılarımız olmak üzere, dolaylı yoldan pek çok insanımızın hatda dahada ileri gidelim;İhraç etdiğimiz ülkelerdeki insanlar bile bundan ekmek yiyor.Bu arılar sadece bal üretmekle kalmıyor;Polanizasyon sebebiylede Gıdalarımıza direk etki yapıyor ve Tabiatdaki en büyük işlevi yerine getiriyor.Ayrıca bu iş sadece bal üretimi yanında diğer arı ürünlerinin üretiminide sayarsak ilaç sanayiinden, kozmetik sanayiine kadar iş uzar gider.Bunun yanında Arıcılar Kovan yapımında,keresteci,Marangoz,stropor,Çivi,boya,Hır davatcı ve Nakliyeciyede iş imkanları sunduğundan adeta birer fabrika gibidirler.Bu Fabrikayı korumak ve imkanlarından istifade etmek zorundayız.Yalnız tecrübelerime dayanarak şu husularıda belirtmeden geçmiyeceğim.Bal arılarını ölümleri ve üretim düşüklüğü sadece küresel ısınmaya bağlamak yanlıştır. Bu işte arıcılar,idare ve toplumda suçludur.Zira bilinsiz ilaç kullanımı,arı beslme ve bakma,girdi maliyetleri,yanlış bilgi ve bakım,Toplumun ve idarenin bu işlere yanlış bakış açısı ayrıca orman yangınlarıda etkileyen faktörler arasındadır.esen kalınız.

      Comment

      Working...
      X