fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bombus Arıları

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Bombus Arıları

Bombus Arıları

Bombus arıları bal arılarından çok farklıdır. Bombus arıları sürekli olarak koloni oluşturmazlar. Bu arılar saldırgan değildir. Arılar dölleme yaparken dahi işinizi rahatlıkla yapabilirsiniz arılar insanlara asla zarar vermezler.önceleri insanlar döllemeyi elle veya bal arıları ile yapmaktaydılar. Bal arıları seralarda çok iyi çalışamazlar. Elle dölleme yapmak ise çok zor ve çok zaman kaybına neden olur.elle yapılan dölleme sonucunda meyve kalitesi düşük,yumuşak şekiller ve ihracat için uygun da değildir. Üreticiler patlıcan ve domateste yaptıkları elle dölleme sonucunda nem oluşumuna neden olmakta ve bununla birlikte pas (botryis)hastalığı meydana gelmektedir.
    Peki Bombus arılarının faydaları nedir? Bombus arıları her koşulda mükemmel dölleme yaparlar.hava şartları kötü ise arılar bundan etkilenir ve dışarı çıkmazlar. Bombus arılarının bal arılarından diğer bir farkı ise bal arıları dakikada 5 çiçeği döllerken bombus arıları 30-40 çiçeği dölleyebilir. Bombus arıları sadece seralarda değil açık arazilerde de çok iyi dölleme yaparlar. Bombus arıları ile yapılan dölleme sonucunda iç aksam tamamen çekirdek ile dolu ve büyüklükleri aynı olur.
    Bombus arılarının diğer bir özelliği ise arılar ilaçlara karşı çok hassastır. İlaçlama esnasında arılar başka yere konmalıdır sonra tekrar konmalıdır. Hava karardığı zaman arlar yuvalarına geri döner. Bir kutuda toplam 60-70 civarında arı vardır ve bu arılar ile 2-3 dönüm bir yeri dölleme yapabilir fakat arılar uzun ömürlü değildir bir kutu arı ile 2-3ay dölleme yapılabilir. Arıların işçiliği ve kalitesi çok iyi olup tüm çiftçilerimize öneririz. Sizlerin sorunlarına çözüm bulabilmek için sizlerden sorular bekliyoruz. Umarım yardımcı olabiliriz. Tüm çiftçilerimize iyi çalışmalar…

kaynak ziraatci.com

Cevap: Bombus Arıları

bu sene kiraz ağaçlarımda çok yağmurdan ve de bağda arı olmadığından dölleme işi gerçekleşemedi. tüm bölge aynı sorunu yaşıyor, ürün az görünüyor. oysa ağaçlar çiçekten görünmüyordu, kar yağmış gibiydiler. burdaki zir. mühendisi bombus al her yıl yenileniyor çünkü ölüyorlar , sezonluk dedi. araştırdığımda ısı sorunu olacağını gördüm. çiçeklenme esnasında havanın ısısı bombusa az gelirse ne yaparım ki? yaşadığım yer amasya. 13 dönüm bahçeme 5 kovan bal arısı 5 karton kovan da bombus koysam daha mı mantıklı olur ? bombus dakikada 30-40 çiçeği döllerken bal arısı 5 çiçeği dölleyebiliyor diyorsunuz. çocukken babamın arılarına yardımcı oluyordum, kadın başıma çok zor o iş. eşimi de arılar sokunca hastanelik oluyor. bu saatten sonra nasıl tekrar başlarım bilemiyorum. her tarafta zirai ilaçlama olduğundan sağlıklı bal da alınmaz. sadece dölleme işine yararlar. önerileriniz olabilir mi ?

Comment

SnNazsan:Bana göre her canlı değerlidir ve her canlının bir ömrü olduğu mutlaktır.Gerek bombus arısı,gereksede bal arısı bilgi ve beceri ister.Bombus arıları bal arılarına göre daha çalışkandır fakat;Bulunduğunuz bölgeye tavsiye etmem.İlinizde görüştüğünüz uzman kişilerden teknik yardım alınız.Çiçek zamanı ilaçlama yapmazsanız sorun olacağını sanmam.Zaten;hiç bir kimse çiçek zamanı fevkalede bir durum olmazsa zirai ilaçlamada yapmaz.Bal arısı kolonilerini mümkün mertebe evden uzak bir yere yerleştirip,su kaynağı hazırlarsanız sorun hallolur.Ayrıca;eşiniz arı'lara yaklaşmıyacak.Tabiat bir bütündür ve diyelimki eşiniz yabani arılar soktu o zaman ne yapacak.Alerjinin nedenlerini araştırınız.Ayrıca;bombus arısı sokmaz diye bir kaide de yok.Bir özel Tv'de izlediğim ülkemizin ünlü Kiraz üreticilerinin bir sözünü hatırlatarak yazıma son veriyorum"Komşunun arı'sı var diye yorum yapmayınız.Kirazcı'nın bahçesinde mutlaka kendi arısı olacak".Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Bu arı türünün yaklaşık dünyada 400 kadar çeşidi var. Çiftçiler için tavsiye ediliyor. Özellikle örtüaltı tarımında faydası biliniyor. Bir fotoğrafla konuyu desteklersek hiç fena olmaz sanırım. ;D

Comment

Evet...Bombus arı'larıyla epeyce araştırma yaptım.Bu arı'lardan yabani olarak Ülkemiz'de epeyce var.Zaten Adamlar bu bombus'ların büyük bölümünü ülkemizden götürmüşler ve çoğaltıp satıyorlar.Şimdi siz onlardan bir çöp bile alamazsınız.Fakat bombus arı yetiştirciliğide bilgi ve beceri istiyor.Ayrıca sahil kentlerimiz haricinde kışın bakımı nerdeyse imkansız.Örtü altı seracılığı için son derece yararlı.Tabi iş bilen çiftciler ve meyve bahçesi olanlarda bunları kullanabilir.Sağlıcakla kalınız.

Comment

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. kirazlar korktuğumuz gibi değil galiba, o kadar dökülmesine rağmen yine de iyi görünüyorlar. bi de toplatma sorunu olmasa..çapa yapan kadın yüzünü ver dedi, çapanız bitsin, masraflara bi bakayım kurtarırsa tamam dedim. çapayı niye sayıyon ki dedi bana o çapa yaptığın kirazdan para kazancam niye saymayım ki dedim. atıyorum bağa 10 milyar harcamışsam 9 milyar elime geçecekse bir milyar zararım nolcak diyorum onu anlamıyor. kazancımın % 20 si senin olsun ekip kur gel topla , hasat bitince faturalara bakalım, ne almışsam 20 sini al işte diyorum onu hiç anlayamadı. daha naapim ki ?

Comment

Working...
            X