fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Küçük kovanda hobi arıcılık mümkünmü?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Küçük kovanda hobi arıcılık mümkünmü?

ARICILIK İLK YARDIM: GEMİ yi Bakıma Aldık...

ARICILIK İLK YARDIM: İŞ YERİNDEKİ KUTULARIMI KONTROL ETTİM...

ARICILIK İLK YARDIM: KUTULARDA BESLEME YAPILDI

Sn.arıcılık uzmanı ve arıcı arkadaşlar,
    aslında ana arı yetiştirmek için yapılan kovanlarda (ruşet kovan)
    veya yukarda linklerini verdiğim küçük kovanlarda, kış-yaz hobi arıcılık yapmak mümkünmüdür?

Amaç bal almak vs.değil, balkonda olsun bahçede olsun yeterki yanımda bir küçük kovan olsun da arıcılık sevdamı gerçekleştiriyim diye düşünenler bu kovanlarla bunu başarabilir mi?

Linklerden kışın başarıldığını görüyoruz, acaba yazın bu küçük kovanlardaki arılar kovanı terk eder mi?

Cevap: Küçük kovanda hobi arıcılık mümkünmü?

Sn Deniz Akvaryumu:Belirtmiş olduğunuz küçük Ana yetiştirme kovanları veya ruşet kovanlarda ilgili sorunuzu detaylı olarak cevaplıyorum.Aslında bu soru Uzmanselde sorulması ve cevaplanması gerekirdi.Ancak yinede cevap vereceğim.Öncelikle bu küçük çiftleştirme kutuları ana arı çiftleştirmek amacıyla kullanılır.Ruşet kovanlar ise sunni oğullar(yani yeni arı kolonisi),yetiştirmek ve ana arı çiftleştirmek amacıyla kullanılır.Ruşet kovanlar'ın 1 çıtadan başlayıp,5 çıtaya kadar ölçülendirilen çeşitli tipleri vardır ve koloni bu ruşet kovanı doldurunca asıl kullanılan standart kovana alınır ve Ana arı çiftleştirme kovanlarına göre standart kovanlara alınmsı daha kolaydır.Kışları ılıman geçen Akdeniz ve Ege bölgelerimizde bu tür kovanlar iyi bakımla bahara çıkabilirler.Ancak ilerde bu kovanı diğer bal arısı kolonileri, yabani arılar ve böcekler tarafından sıkıştırılırlar.Ayrıca Ana arı ve işciler tarafından bu kovanlar dar bulunduğu tesbit edilerekde;Ya ana arı kovanı terk eder, yada kovan daki tüm arılar,bu kovanları tamamen terk ederler.Bizim burada bir söz vardır"Aşşşık oynamaktan maksat ütmektir."Yani hem hobiniz olsun,hemde ürününden istifade ediniz.Araştırmacılar bu işi yapıp,2 çeşit standart kovan geliştirmişler.Bunlar Longastr ve Dodant tipi'dir.Yörenizde hangi çeşit kovan çoğunlukta ise ona yönelmenizi öneririm.Bundanda amaç;ilerde çıta,temel petek vs.gibi malzeme temininde kolaylık olacağıdır.Her malzeme kendi amacı içindir.Bu iş penseyle çivi sökmek gibi bir şey.İşin uzmanı oalrak size önerim.Yukarıdaki yazımı iyice okuyup ona göre hareket etmenizdir.Bereketli yıllar,başarılar dilerim.Esen kalınız.

Comment

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      ...Araştırmacılar bu işi yapıp,2 çeşit standart kovan geliştirmişler.Bunlar Longastr ve Dodant tipi'dir.Yörenizde hangi çeşit kovan çoğunlukta ise ona yönelmenizi öneririm.Bundanda amaç;ilerde çıta,temel petek vs.gibi malzeme temininde kolaylık olacağıdır.Her malzeme kendi amacı içindir.Bu iş penseyle çivi sökmek gibi bir şey.İşin uzmanı oalrak size önerim.Yukarıdaki yazımı iyice okuyup ona göre hareket etmenizdir.Bereketli yıllar,başarılar dilerim.Esen kalınız.
      Teşekkürler,
      peki standartlara uymayan karakovan arıcılık için düşünceniz nedir?

Comment

Sn Deniz akvaryumu: Öncelikle kusura bakmayınız,zira sorunuzu göremedim.Karakovan denince üç çeşit kovan kovan aklıma geliyor.ilki Anadoluda örme ve mayıs pisliğinden kaplanan kovanlarki;bunlardan sonuç almak imkansız.Zira güve ve diğer zararlılar,bakım o olduğundan 2.si iseKaradeniz bölgesinde yapılan kütük kovanlarki iklim ve floksera yapısıyla ufak tefek bir şeyler olur ancak;ticari sayılamazve bence önemli değildir.Ayrıca Genellikle bütün yörelerimizde rastladığım kara kovan ile fenni kovan karışımı,çıtalı ve çıtasız bazıları altan açmalı,bazıları yandan açmalı bir takım düşüncelerle yapılan kovanlar.Son katogoriden biraz verim alınabilir ama ekonomik değildir ve verim standart kovanlara göre çok düşüktür.Ben bana bunu soranlara şöyle kısa bir cevapla geçiriyorum."Boşa zaman ve emek".Elektiriği edison bulmuş,düğmeyi çevir,kullan keyfine bak.

Comment

Sn. Tabiatcı. fenni kovanda çıtalara temel petek takılmaksızın, kare veya yuvarlak çıtalar koyarak elde edilen bal karakovan değilmi?

Comment

SnK900 aynen öyle.Ancak;bunun bazı sakıncaları bulunmakta.Öncelikle,bu arılar tarafından yapılan petekler iri olduğundan;varova için en ideal oluşma yöntemi.Diğer yandan,arılar bal mumunu örmek için zaman ve bal harcamakta.Ancak;bu işi sizin düşündüğünüz gibi yapanlar çok vede keyfe bağlı diyelim sağlıcakla kalınız.

Comment

Fenni kovanda karakovan arıcılık giderek artmakda ve iyi de para getirmekte.

Geçenlerde Ankaradaki bir markete (Peynirci) karakovan getirmişler , balı içinden kesip satıyorlardı.

Ben de uzun zamandır ORGANİK karakovan balı alyorum.

----------------------------------------

Temel Petekler

Petekli yenen ballarda temel peteklerin taşıdığı parafin ve naftalin gibi kimyasalların Kanserojen olmaları kirliliği daha da vahim bir duruma getirmektedir.

TEMA Vakfı ile TÜBİTAK’ın birlikte yürüttüğü “Adıyaman ‘da Bal Kalitesinin ve Verimin Artırılması Projesi’’ kapsamında yapılan petekli bal analizlerinde peteklerde %3.5 ila % 24,4 oranlarında parafin tespit edilmiştir.

Aynı projede Piyasada en çok bilinen temel petek firmalarının peteklerinden alınan örneklerde yapılan analizlerde % 9.9 ila 39.7 parafin tespit edilmiştir.

Bal kalite kontrolünün etkin yapılamamasından, özellikle de C 3 ( Pancar şekeri ) şekerinin belirlenememesinden dolayı, konvansiyonel ballardaki kirlenme fevkalade artmıştır.

Bilhassa petekli ballardaki Temel petek kirliliği halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.

Sorunun çözümü organik bal üretiminin yaygınlaştırılması ile mümkündür.

Organik Bal

Arı kolonilerini bal üretim amaçlı früktoz veya Sakaroz gibi ticari şekerlerle beslemeden,

Arı parazit ve hastalıklarında tedavi edici kimyasal madde kullanmadan,

Doğal bal mumundan temel petekler, doğal keresteden imal edilmiş boyasız kovanlar ve hijyenik arıcılık ekipmanları kullanarak,

Çevre kirliliği olmayan ormanlar veya meralardaki ki doğal çiçeklerin nektarlarından bal arılarınca üretilen ballar organik baldır.

Organik Bal Uretimi

Comment

Efendim;öncelilikle duyarlılığınız karşısında size teşekkür ediyorum.Yıllardır bunun içindeyim vede her mesleğin,işin art niyeti,susitimali olduğu gibi malesef bu işinde var.Şimdi;öncelikle kendimden başlayayım.ben kendi mumumu eritip,mersindeki bir petekcide kendi elimle bastırırım.Ana sayfadaki yazılarımı okuyunca göreceksiniz ki mümkün mertebe ilaca karşıyım.Ancak;bazı durumlarda kullanmak zorundasınız.Öte yandan bu sadece benim değil tüm toplumun sorunudur vede tüketici bilinçli olacak.ortada bazı gerçekler var ve rekabet etmek zorundasınız.Bu işler öyle dışardan göründüğü gibi değil.Marketde adamlar 12Tl ye bal satıyor.Arz,talep vede rekabet olgusu var.sizde aynı arenadasınız kaçak gürüşmezseniz bitersiniz.Bu çıtaya çember geçirip kara kovan süsü verenler aceba bu kovanlara yukarda bahsetdiğiniz şeker,mısır şurubu vermiyorlarmı?? Bu organik tarım işiyle ilgili Sn Ubeyd ve Sn kardelen'in yazıları var.Öncelikle bu siteye girenler bu yazıları güzelce okusun.ben bu organik laflarına inanmıyorum.Birilerinin bu memleketin ürünlerinin önünü kesmek için uydurulan teraneden başka bir şey değildir.Şimdi bu sitede yazmış olduğum bal arılarının sonbanar,ilkbahar yazılarını okuyunuz.şimdi nektar akımından önce bal arılarınıza mecbur şerbet verecek vede kuvvetlendiriceksiniz yoksa avucunuzu yalarsınız.Tabiat'da kuvvetli olan yaşar ve neslini devam ettirir.Tabiat'ın bu kuralanı kimse değiştirimez,o halde buna uymak zorundayız.akılcı ve ilmi çözümler üretmek zorundayız.Sağlıcakla kalınız.

Comment

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  .Bu çıtaya çember geçirip kara kovan süsü verenler aceba bu kovanlara yukarda bahsetdiğiniz şeker,mısır şurubu vermiyorlarmı??
                  Şekerle Bal Üretimi

Petekli bal üreticisi arıcılar genellikle bal üretim sezonunda da şekerli besleme yaparak üretim yapmaktadırlar.

Arıcı şekerli beslemeyi çok doğal görmekte, bu balları satmakta sakınca duymamaktadır.

Kars Ani yolunda şekerli besleme yapan bir arılık

Şeker bidonları ve arılık

Modern kovanlarda kasnaklarla şeker balı üreten arıcı koloni başına 75 kg şeker yedirdiğini açıkça ifade etmektedir.

Artvin-Erzurum yolu üzerinde bir arılık.
                  Şekerli besleme

Resimler için linki tıklayınız.

Malesef çok para verip aldığımız karakovanın da sahtesi yapılıyor.

Organik sertifikalı bal almaktan başka çare kalmadı.

Comment

Benim babam , bal almak için arıcı ile ahbap olur. Ve senede bir kaç sefer ziyaretine gider . Arılığı gezer ve uygun görürse, parasına bakmaz .Ve balı alırdı . Şimdi bütün bu yazılardan sonra , babamın niye bu eziyete girdiğini , Marketten hazır balı alıp yemediğini daha iyi anlıyorum .

Ve şimdi , kendim arı kolonisi edinip , arıcılık yapmak ve öğrenmek üzere yaptıklarımda , nelere dikkat edilmesi gerektiğini sürekli öğrenmeye çalışıyorum .

Ama ilaçlamadan , olmuyor .

Arının aç kalmamasını temin etmek gerekiyor.

Fakat dışarıda arının, alacağı besin varken . Hazırcılığa alıştırıp koloni başına 75 kilo şeker vermek . Arıcılık değil. Öyle yapacağına , daha kolayı var. Arıları niye yoruyor. Şekeri eritip pistole ile peteklere püskürtsün biraz bal kokusu ve renk verici boya . Götür markete 5 tl ye ver . Markette 10-12 tl ye satsın . Millet de eritilmiş şekeri, bal niyetine yesin .

İşin doğrusu , arıya zarar vermeyecek , kalıntı bırakmayacak ilaçlamayı yapmalıyız. arının besin bulamadığı zamanlarda , aç kalmasına engel olacak takviyeleri yapmalıyız .Bu takviye koloninin, hayatiyetini devam ettirecek miktarlarda olmalı .

Bilinen, bulunmuş bilgileri, ehlinden öğrenerek yapmalıyız. Ben mümkün olduğu kadar , bulabildiğimiz, uzmanlığına inandığımız, kişileri arayıp bulmanın, bu işin asıl sırrı olduğu kanaatindeyim . Ve buna çabalıyorum .

Comment

Ben sadece sunu söyleyecegim Allah imanlarini artirsin bu sahtekar aricilarin samimi isini yapanlarida karaliyorlar bizlerde bal almaya korkuyoruz.bütün dürüst aricilari Allaha emanet ediyorum saygilar.

Comment

Sn Oktay38ünya kuruldu kurulalı iyi ve kötü,güzel ile çirkin,acı ile tatlı,doğru ile eğri vs..,vs.. sürekli varolmuştur.Önemli olan kişinin bunları mukayese ederek,iyiye ve güzele ulaşmasıdır.Bununda anahtarı bellidir.Bu meyanda bir söz vardır."Siz doğru olunuz,eğri belasını bulur.".Çok şükür bu memleketde doğru,dürüst vede kaliteli arıcılarda vardır.Sağlıcakla kalınız.

Comment

Working...
                        X