fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Hangi Hallerde Arılar Âna Arıyı Kabul Etmezler?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Hangi Hallerde Arılar Âna Arıyı Kabul Etmezler?

    Hangi Hallerde Arılar Âna Arıyı Kabul Etmezler?

    Büyük emek ve zahmetlerle kendinizin yetiştirdiği veya büyük ümit ve masraflarla satın aldığınız ana anları bazı kovanların kabul etmediği görülür. Çok arıcı şu kadar masrafla gittim şu kadar ana arı sa­tın aldım. Yarıdan çoğunu kovanlar kabul etmedi. Öldürdüler. Diye hayıflanır.
    Getirilen analar içinde sakat veya kafeste çok beklemiş, besini bit­
    miş yandan olma gibi nedenler yoksa arıcı şu hususları daima göz
    önünde tutmalıdır.

    1- Ana verilecek kovan uzun süre anasız kalmış ve ailede yalancı
    ana teşekkül etmiş, yani işçi arılardan iyi beslenenler yumurta dökme­
    ye başlamışlarsa bunlar, daha önce gerekli müdahaleler yapılmazsa kesinlikle ana kabul etmezler. YALANCI ANA bahsine bakınız.

    2- Yalancı ana henüz teşekkül etmemiş olsa bile, yaşlı arılardan teşekkül etmiş, genç ansız ailelerde anayı kabul etmezler. Bu takdirde yukarıda anlatıldığı şekilde, öğle vakti kuvvetli kovanlardan üzerinde ana olmayan yavrulu çerçeveler alınarak, üzerindeki arılar ana verile­cek kovanın uçma, tahtası üzerine süpürülür. Genç anlar kovana girer,yaşlılar uçar eski kovanlarına döner.
    3- Kovanlarda bal az ise ve çevrede nektar kaynakları gür değilse
    zor kabul eder. Bu takdirde ana verilecek kovana 2-3 kilo şurup vererek yedek besin depo ettirilmelidir.

    4- Yağmacılık sebebi ile ana verilen kovana yabancı arıların girme­
    si de anayı kabul etmemelerine neden olur.

    5- Anayı kabul ettikten ve hatta ana arı yumurtlamaya başladıktan
    birkaç gün sonra ana arının öldürülerek dışarı atıldığı görülür ki, bu
    takdirde ya ana sakatlanmıştır, ya o günlerde aile aç kalmıştır ya da ana

    verilen aile sık sık açılarak karıştırılmıştır. Anayı kovana verdikten sonra en az on gün aile rahatsız edilmemelidir.
    6- Anası alınan kovana yeni ananın verilmesinde geç kalınmamalı, alındığı akşam yeni ana verilmelidir. İçinde ana memesi olan kovanlarda anayı kabul etmezler.
Working...
X