ben amatör arıcıyım,bir kovanımda ballığın dolmasına iki petek kaldı,üçüncü ballığın düzenlemsi nasıl olacak
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
arıcılık
Collapse
X
-
Cevap: arıcılık
Eyvallah...evvelen bitki örtüsünü iyi değerlendirinizıSize bir tüyo vereyim.Arpa veya buğday olgunlaşmışsa,yani biçime yakınlaşmışsa arıya temel petek vermeyiniz.Kuvvetli kovanlardan çıkmak üzre kapalı yavrulu çıta alıp,arısını kendi kovanı içerisine silkip,zayıf kovanlara veriniz.Zayıf kovanlardaki kabarmış petekleride katlı kovana verip,bal yapmasını sağlayınız.Şayet zayıf koloni yoksa;bir kaç kovandan arılı çıta çekip,bir kovanda birleştirip ana arı vererek yeni bir arı kolonosi elde edebilirsiniz.Teretdüte düşdüğünüz konularda bu sitenin uzmansel bölümünde çekinmeden sorunuz.Kolay gelsin,başarılar dileğimle...
Comment
-
üstadım tabiatçı,
Hatırladığım kadarı ile asıl uzmanlık alanınız arıcılık galiba,
Size bal ile ilgili bir sorum olacak, güvendiğim bir arıcıdan bal satın aldım,sıvı halde olan kavonozun birini hemen tükettim 2. cisini epey bekletmiştim zamanla kristalleşmiş ve kalorifer peteğin üstünde ısıttım ancak dibinde hala 2-3 cm kristal bir bölüm var bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
Comment
-
Muhterem..Benim ve bu konudaki uzmanların görüşünü size izah etmeye çalışayım.Bal her mevsim yenen bir gıda maddesine olmasına karşın + 13 derecenin altına inmesiyle Granüle olma,sizin tabirinizle kristalize olma başlar.Bu olay balın nevisine göre değişir.Ayçiçek,üçgül vs gibi bitkilerin balları daha çabuk;Kekik,keven,Akasya vs gibi bal'lar daha zor kristalize olur.Bunun yanında salgı bal'larından çam balı kristalize olmaz.Avrupa'da özelllikle kristalize bal'lar krem bal olarak satılmaktadır.Ben olsam hiç ısıtmadan tüketirim.Şerbet yaparım,ekmeğe sürerim,çay'a şeker yerine atarım vs. Zira +50 derecenin üstünde bu iş sakıncalı,yani içindeki bazı yararlı enzimler ölmekte.Birde;eğer bal tere yağı gibiyse ne ala,
eğer pütür,pütürse bu işde bir hata vardır.Sağlıcakla kalınız.
Comment
-
Radyatör sıcaklığı her ne kadar 50 derece cıvarında olsada kavanozdaki balın sıcaklığı 35 derecenin üstüne çıkmadı, kristalize(granül daha iri taneli tanımlandığı için bu kristalize kelimesini uygun gördüm ) olmuş bal ise tereyağ kıyamında değil ancak ekmek üzerine sürülebiliyor.TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterMuhterem..Benim ve bu konudaki uzmanların görüşünü size izah etmeye çalışayım.Bal her mevsim yenen bir gıda maddesine olmasına karşın + 13 derecenin altına inmesiyle Granüle olma,sizin tabirinizle kristalize olma başlar.Bu olay balın nevisine göre değişir.Ayçiçek,üçgül vs gibi bitkilerin balları daha çabuk;Kekik,keven,Akasya vs gibi bal'lar daha zor kristalize olur.Bunun yanında salgı bal'larından çam balı kristalize olmaz.Avrupa'da özelllikle kristalize bal'lar krem bal olarak satılmaktadır.Ben olsam hiç ısıtmadan tüketirim.Şerbet yaparım,ekmeğe sürerim,çay'a şeker yerine atarım vs. Zira +50 derecenin üstünde bu iş sakıncalı,yani içindeki bazı yararlı enzimler ölmekte.Birde;eğer bal tere yağı gibiyse ne ala,
eğer pütür,pütürse bu işde bir hata vardır.Sağlıcakla kalınız.
Comment
-
Muhterem.. 2013 yılında yeni bal tebliği,yani yönetmenliği devrede.İleride bu tür sorunlar ortaya çıktığında yetkili mercilere başvurma hakkınız mevcut.Ayrıca;Aldığınız bal üzerinde,size bunu satan kişinin işletme no'sunu mutlaka kontrol ediniz.Eğer;işletme no'su yoksa almayınız.Diğer yandan işletme no'su olan üründe bu tür problem çıkması halinde,hakkınızı arayınız.Yapılan araştırmada,Eğer sizin aldığınız üründe bir problem çıkarsa, o işletme numarası ürünü üreten kişidir vede ceza alır.Diğer yandan elinizdeki ürün için;yukarda yorumlar ışığında takdir sizin.Sağlıcakla kalınız.
Comment

Comment