fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Arı Yetiştiriciliği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Arı Yetiştiriciliği

Sayı tabiatçı ,bir zamanlar hiç bir masraf etmeden bal elde eden birini tanıdım (tanıdım derken amcamdan bahs ediyorum), Ben İstamnbul da büyüdüm . Fakat köyümüzle bağlantımız hiç kopmadı. Ve köye gittiğimiz bir zaman amcam rahmetli, atının terkisine benide aldı. Ve birlikte ormana gittik. Bir yere içi geçmiş elma mı armutmu bir meyva meyva koydu . Ve namaza durdu bana da gözle bakalım arılar gelecek mi ? , ve giderken ne yöne gidiyorlar takip et. Dedi. Velhasıl arıları takip ederek yuvalarını buldu .Çam ağacının , kökünden bir çıra yaktı ve arıların , uzaklaşmasını sağladı. Ve arıların yaptığı hazır balı , büyük tenekelere aldı ve ağzını sıkı sıkı kapattı. Ve atın iki yanına iple bağlıyarak, yükledi ve köye geldik.
    Bize tembih etti . Siz şehir çocuğusunuz. Sizi zehirler az ,az yeyin dedi.

Toplayıcılık zamanımızda hala yapılıyormu bilmem ama , ben arıcılık aşısını taa o zamandan , aldım galiba.
    sağlıcakla kalın..

Comment

Sn İsmail Karagülle:bahsetdiğiniz güzel hatıratınız için teşekkürler.Bu tür hadiselere bende şahit oldum vede başımdan geçti.Bazen yıkık bir evin bacasından,bazende yıldırım düşmüş bir söğüt ağacından,yada terkedilmiş tilki kovuğundan pek çok kaçak arı ve bal çıkardım.Ancak;bu arıların büyük bir kısmı yaşamadı ve balıda o kadar kayda değer kadar fazla değildi.Özellikle akdeniz bölgemizde arı avcıları vardır.Bunlar genellikle orman kenarlarındaki temiz su kaynaklarında beklerler ve su içen arıları takip ederler.Zira suyu içen arı direk barındığı yöne uçar.Bu nedenle bulunması kolaydır.Daha sonra bu barınaktaki balı bazende arısını yağmalarlar.Ancak teknik arıcılık bambaşka bir olgudur.Esen kalınız.

Comment

Teknik arıcılık tabii , olması gereken , ve yapılması gerekendir.
        Ben yaklaşık, ilk okul veya orta okul öğrencisi zamanlarımda yaşadığım bir anımın artık kalmamış olduğunu var sayarak anlattım. Demek hala var.
        Fakat sizin bahs ettiğiniz , galiba bir arıcının kovanından çıkan oğul bir yerlere yerleşmiş . Ve ehil iken yaban olmuş bir arı topluluğu herhalde. Su kenarındaki arıyı takip edip , kovanını bulup , birine ait kovanın talanı ise tamamen hırsızlık .
        Benim anımdaki arı topluluğu zannederim, deli bal yapan, ve kimseye ait olduğunu zannetmediğim bir topluluk . Adını koyamayacağım. zira o zamanlarda , fenni arıcılık bizim oralarda yani Bolu da bilindiğini zannetmiyorum. Bir anıdır . Ama kimseyi sakın , fenni arıcılığı boş verin, milletin arılarını takip edin , ballarını talan edin gibi , yanlış bir yere yöneltmesin. Hem bu bir hırsızlık olduğundan suç , hem günah .

Ayrıca fenni arıcılığı bilen biri bunu asla yapmaz. Arıcı ne arıya ne bir böceğe , vede tabiatta ki bitki ve hayvanata zarar veremez.
        Bilmeden bu işi yapanın cezasını allah verir. Daha önce arılar da cezayı kesebilir.

Comment

Sn karagülle:herhalde ben ifade edemedim.Bahse konu suya gelen arılar.herhangi bir şahsa ait olmayan ve sahipsiz,yukarıdaki saydığım yerlerin bazılarında bulunan arılardır.Bu arı avcıları bunları bulmakta vede çoğunun yaptığı iş bana göre meşru.Bu arada başkasının kovanını yada arısını çalan yokda değil.Bir kaç kez benimde kovanımla birlikte arılarım çalındı.Tahmini bundan 10-12 yıl önce,bir arkadaşımın 50 ye yaklaşık arı kovanı kovanlar yerinde kalarak içleri tamamen boşaltıldı.Birde toplumumuzda şu yanlış kanı hakim."Arı ya çalıntı olacak,yada kaçıntı".Böyle bir mantık olurmu?.Şimdi ben benim arılarımı çalanları uzun müddet araştırdım vede araştırmaktayım.Konu idari yargıya aksetdi.Yargı zaman aşımından takipsizlik kararı verdi.Ancak,gezdiğim yerlere gözüm ister,istemez kayıyor.En azından kendi kovanlarımı bilirim.Üzerlerinde kimsenin bilmediği ve benim bildiğim işaretler mevcut.Bulursam konuyu tekrar yargıya taşırım.Ayrıca işin vicdani boyutu var.Ben hakkımı helal etmiyorum.Şunuda belirtmeden geçmiyeceğim.Bende arıcıyım ancak;bu çokca arı çalmalarda profosyonel arıcıların yani bu işi bilenlerin parmağı mevcut.Kolay gelsin başarılşar dileğimle.

Comment

Demek , arıcılığı hak etmeyen, kötü sıfat kullanmak istemiyorum .TİP ler var. Bazı insanların , mayasında haram helal oranı, haramdan yana olunca , devamlı haramdan yana meyli olur. Derlerdi ya, işte öyle bir şey galiba.
            Bu sene sizde ne kadar , bal çıkar , ve fiatını ne düşünüyorsunuz, tabii satmayı düşünüyor musunuz. Siz ne zaman açarsınız kovanları ? Çaktırmadan biraz bilgilenelim(;

Comment

Sn Karagüüle:malesef her işte vede meslektebu tür hadiseler mevcut.Bu birazda toplumumuzun bize yansıması olarak görüyorum.Ne diyelim alan eksik olsun vede hayrını görmesin.Size başımdan geçen bir hatıratımı anlatayım.yaklaşık 10 yıl kadar önce ayçiçeğine götürdüğüm 30 kovan arılardan 6 tanesini çaldılar.Çalan bir arıcı vede benim arılarımla birlikte, kendisine ait 150 kovan arıyı Sivas ilimize götürmüş.Orada ayılar 36 kovan arısını ve külübesini parçalamışlar vede canın zor kurtarmış.Tabi bu işlemi yapan vatandaşımız Ege bölgemizden.Tüm Egeli kardeşlerimi bu işten tenzih ediyorum ve saygılarımı sunarım.Bu arada vilayetini vede kimliğini vermiyorum.Yıllar sonra gelip beni buldu.Ağladı,sızladı arıaların parasını vermeğe kalktı,almadım ve helallaştık.Bu işlere bir daha tevessül etmeyeceğine yemin etdi.Çok şükür Namaza,niyaza başladı.Madem konu açıldı devam edeceğim;Şahsiyet ve kişinin kursağına haram-helal lokma gitmesi çok,ama çook önemli...Neslinize idrak eder.Burada bir atasözü var devamlıda söylerim"DEDESİ ERİK YEMİŞ,TORUNUN DİŞİ KAMAŞKIŞ".Yolda bir lira bulsam almam zira defalarca başıma geldi.Bu bir liraya karşılık belki 500 liralik benden benden çıkıyor.Ya arabam arızalanıyor,ya çocuklar hastalanıyor,yada başıma bir müsübet peydah oluyor.Pek çok kitapda okudum araştırdım vede pek çok kişiye sordum.Aldığım cevap şu oldu:Mayan ve şahsın Harama alışmamış,şayet harama devam edersen alışırsın iş düzelir.Ancak bu seferde işin ecrini var sen düşün.Bu iş birza faylozoflağa döndü galiba.Bu arada bende sütden çıkmış ak kaşık değilim vede bu toplumun bir ferdiyim.Bende yara aldım,ancak;kişi imtihanda... Beşer,şaşar hesabı vesselam.Neyse işi karıştırk herhalde konumuza gelelim.Sn Karagülle:Ben arıcıyım,balcı değil.Birazda açarsak işi; bal arısı üretip satarım.Bal geri planda,Tabiki asıl işim kamuda ötekide,boş zamanı değerlendirip 3-5 kuruş nasiplenmek.Ama yinede az,uz bal olur vede satarımda şu an elimde bu yıl mahsuu 350-400 kg yaklaşık petekli bal çıkar vede süzmede bu hafta başlarım.geçen yıl 25 TL perakende verdim.Eylül-Ekimde bitdi.Bu yıl aşağı düşmez sanırım,zira Temel petek fiyatları geçen yıl 8 Tl idi bu yıl 20-22 Tl arasında idi.Tabi bu fayatları belirleyen borsalar var.Kesin emin olmak için 1 hafta 10 gün beklemek daha uygun olur.Ayrıca bal'ın fiyatı;Kalitesi,nevisi,cinsi etkilidir.esen Kalınız.

Comment

Arı avcılığı ağustos sonunda daha iyi olurmuş. Üstadım Tabiatçının belirttiği gibi temiz su kaynakları sabah erken saatlerde kontrol ediliyor. Arı kendisine en yakın ve temiz bir kaynaktan su alıyor. Arının dönüş yönü takip ediliyor. Bu arada körük(tütsü) yakılıyor. Yanan körüğün içine bir miktar (50 gram) petekli bal koyuluyor. Körükte yanan petekli balın kokusuna arılar hücüm ediveriyor. Ama Eylül veya ağustos sonu olması lazım. Çünkü bu aylarda tabiaatta bal özü (nektar) azaldığı için arılar hemen cevap veriyor.

Comment

benim bir sorum olucak sayın selsarac;
                  arıcılıkla pek alakam yok ama bana kuşkonmaz bitkisinin arıcılık için uygun olup olmadığını söyliyebilir misiniz? manisada 200 dönümlük kuşkonmaz ekili alanda arıcılık yapmak isteyen arkadaşlarım var yatırım boşa gitmesin uygun değilse

Comment

Konuyu izleyen kardeşlerim bu işlere tenezzül etmezler.Ancak pek çok kez denk geldim.Bu kaçak arıları alan şahıslar adeta bu hayvanları talan ediyorlar.Çoğuda bilinçsiz kişiler.Avlanan arılar yada koloniler,genellikle arıacıların kovanlarından çıkan kaçak oğullar.Bu oğulların Ülkemizin iklimi sert geçen yerlerde yaşaması imkansız gibi ancak;Karadeniz,Ege ve Akdenizde bolca var.Benim bulunduğum Orta Anadolu'nun yüksek kesimlerinde bile denk geldi.Bazen çobanların bu hayvanların balını almak için oyuklara ateş atdıklarını,bazılarının ağaç kütükleri kestikten sonra suya bastıklarına dahi şahit oldum.Ne diyelim,bunlar kültür ve yapı meselesi.Her gitdiğim yerde vede yörede bunların yanlışlığını insanlarımıza izah etmeğe uğraştım.Bu sitede bulunan değerli kardeşlerimizinde bana yardımcı olacaklarından eminim.Temennimiz insanlarımızın,diğer canlılarında yaşam hakkı olduğunu,arı dahil olmak üzere küçücük bir canlının bile yaşam hakkı olduğu ve bunların bizim idrek edemiyeceğimiz veya bilmediğimiz faydaları bulunduğunu başta çocuklarımız ve insanlarımıza anlatmamız gerektiğidir.Öte yandan Yunus Emrenin" Yaratılanı severim,yaratandan ötürü" düsturu bizim mihenk taşımızdır.Esen kalınız.

Comment

Sn KUZİ:Bildiğim kadarı ile kuşkonmaz bir kültür bitkisi.Bal arıları polen ve bal alabilir.Ancak ;bal arıları için aşrı miktarda kayda değer bir verimi yoktur.Şayet kuşkonmazı başka amaçla pazarlama imkanınız varsa tavsiye ederim.Yok sadece arı içinse tavsiye etmem.Zira kuşkonmaz'dan fazla bal veren bitkiler mevcut.Ayrıca yağışlı dönemlere gelmesi halinde hiç bal vermeyebilir.Size önerim yem bitkilerinden Korunga dır.Esen kalınız.

Comment

çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için arkadaşlarıma ileticem

Comment

Orada ayılar 36 kovan arısını ve külübesini parçalamışlar vede canın zor kurtarmış.

Ayı lara teşekkürler.
                          o vatandaş için de iyi olmuş doğru yolu bulmuş . Esas o ayıları bulup , ayıların elini öpsün(:
                          Bütün hataların hesabı , öbür dünyaya kalmaz, bir faydası olacaksa bu dünyada da hesap görüldüğü olur.
                          Nitekim , bu dünyada ayılar küçük bir ceza mukabilinde o kişinin doğru yolu bulmasına sebep olmuş.
                          Şu işe bakın , bütün dünya yanlış diye bağırırken, anlamamamış , ama bir ayı ona bunu anlatıvermiş. Şanslı ki ,bu tarafta hesabı görüp , doğru yolu buluvermiş. Bence her bakımdan ucuz atlatmış .

Hepimiz için dersler dolu , anınızı bizimle paylaştınız. Kıssadan hissemizi, kendi hesabımıza aldık .Sağ olun .

Comment

arıcılık ile ilgili bilgiler çok güzel teşekkür ederim

Comment

SAYIN HACAM BEN ORDUNUN ÜNYE İLCESİNDE ARICILIK YAPIYORUM İŞİM İSTANBULDA İŞİM GEREYİ ARILARIMLA VAZLA İLGİLENEMİYORUM İLK BAHAR BAKIMI BAL HASADI SONRADA KIŞ BAKIMI YAPIYORUM BAŞKA İLGİLENEMİYORUM BU YIL KIŞ BAKIMINA GEC KALDIM ŞIRUPLAMA YAPAMADIM ARILARIN MEVCUDU 3 CERŞEFEYE DÜŞMÜŞ YİYECEK BALLARIDA KALMAMIŞ CANIM SIKILDI KEK VERMEYİ DÜŞÜNDÜM AMA HAVALAR SOĞUK ACTIM BAKTIM MANZARA HİC İYİ DEYİL HİC BÖYLE OLMAMIŞTI SIKICA GAZETEYLE SIKIŞTIRDIM SICAK OLSUN DİYE SONRADA HAVALAR BOZDU KEK VEREMEDİM ÖYLECE BIRAKIP GELDİM İNŞALLAH BAHARA CIKARLAR SUNACANIZ BİŞİ VARSA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

Comment

bölgemizde haziran ortasına kalmadan çiçek kalmıyor, ayçeçiklerinin yetişmesine ise neredeyse bir ay kadar bir zaman var, bu arada arılarımızı besleyebilir miyiz?

Comment

Working...
                                X