fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Nektarin/Şeftali/Kayısı Serası Hakkında

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Nektarin/Şeftali/Kayısı Serası Hakkında

Merhaba. Ben Mersin'de 30 dönümlük,2 tane erkenci çeşitten oluşan nektarin bahçesini 2011'de tesis ettim. Karlılık açısından ilk başta epey uygun göründü. Fakat biraz daha araştırma yapınca bu bahçenin en azından 5 dönümlük kısmını seraya almamın daha karlı olacağını düşündüm.

Şimdi sorum şu; Nisan başı ve ortası arasında hasat olgunluğuna erişen nektarin/şeftali çeşitleri mi daha karlıdır? Yoksa bu 5 dönümü kayısı ile mi değerlendireyim?

Çeşitli şehirlerdeki hallerin web siteleri Mayıs ayı fiyatları konusunda epey bilgi veriyor fakat Nisan'da çıkan sert çekirdekliler hallere pek gitmediği için bu konuda pek bilgi yok.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar.

Nisan ayının 1 ile 15 i arası üreteceğiniz nektarin ve şeftali, arz-talep dengesini lehinize çevirir.Fakat 30 dekarın tamamını nektarin ve şeftali yapmak yerine kayısı ve eriğide düşünmeliydiniz.Mesela ninfa cinsi kayısıyı 1-15 nisan tarihleri arası üretin ortalama 10-15 tl arası satabilirsiniz.Veya can eriği.

Mersinin neresinden yazıyorsunuz.Yakınınızda örtü altında turfanda sert çekirdekli üreten çiftçi yokmu.En tutarlı bilgiyi (çeşit,üretim şekli ve pazarlama ) onlardan alabilirsiniz.

Comment

domatesçi

Cevabınız için teşekkür ederim. 30 dönümün tamamını 2 cins erkenci nektarin yaptım. Epey uzun süre araştırdım meyve ve çeşit konusunu. Pazarlama açısından avantajlı olması için tek meyve yaptım. Eğer 50 dönüm üzeri olsaydı 2 çeşit meyve düşünebilirdim. Edindiğim bilgilere göre iyi tüccarlar 25 dönümün altı bahçeler için pek kendilerini yormak istemiyorlar. O nedenle nektarinde karar kıldım. Ama 5 dönümüne sera yapmayı düşünüyorum. Kararsız kaldığım nokta mevcut nektarinlerin 5 dönümünü mü seraya alsam, yoksa 5 dönümü söküp yerine ninfa kayısı dikip mi seraya alsam?

Fiyatlar konusunda maalesef çok bilgi edinemedim. Hangisi daha karlı olur acaba?

Bu arada bahçemiz Tarsus'ta.

Comment

Bahçeniz daha 2. yılında ve nasipse bu yıl ilk ürününüzü alacaksınız.Maddi gücünüz nedir bilmiyorum ama bahçenizin getirisiyle yeni arayışlar içine girseniz daha tutarlı olmazmı.
        Mevcut bahçeden 5 dekarı söküp yerine kayısı dikmek yerine 5 dekar nektarini örtü altına alın.karlılık sağlarsanız diger kısımlarıda örtü altına alırsınız veya farklı çeşitler denersiniz. 5 dekara sera kurmaya kalksanız 80-100 bin arası bir maliyet tutacak zaten.

Tarsusun neresinde bahçeniz. Size o bölgeden bir şahıs tavsiye edeyim.Kendisi hem serada uzman üretici hemde sera proje ve kurulum işi yapıyor.

Bu arada asıl mesleğiniz nedir? Çiftçiliğe yenimi başladınız?
        Last edited by Kerem-01; 20.02.12, 07:01.

Comment

domatesçi

İşletme mezunuyum. Bir süre farklı bir alanda çalıştım. Çiftçiliğe yeni başladım. Ama çiftçilik aile işim ve bunda devam etmekte kararlıyım. Bahçemiz Tarsus'a çok yakın diyebilirim. Bahçe ekonomik verime bindikten sonra farklı alanlara yönelmek istiyorum. Ama kısmet tabi ki. Bahçenin tamamını ileriki dönemde file altına almayı düşündüm. Ama file, hasatı ne kadar öne çeker bu da beni düşündürüyor. Ne kadar faydalı olur? Hasatı 3-5 gün öne çeker mi yoksa meyvenin görüntü kalitesini mi arttırır?

Tavsiyelerinize açığım. Saygılar.

Comment

File,olumsuz hava koşullarına ve kuş zararına karşı koruma sağlar,erkencilikte etkisi yok,ürün kalitesinde ve tonajda faydası var.

Hepimiz bir şekilde aileden çiftçiyiz ama statükoya ve yatırımlarımızın rantabl olma zorunluluğu sebebiyle kısa,orta ve uzun vadede akılcı yöntemler izlemek zorundayız.

Madem bu işte kararlısınız,alternatif üretimlerede yönelin derim.Bir yıl boyunca bütün kurguyu nektarinden gelecek para üzerine kurmakta pek akılcı değil.
            Last edited by Kerem-01; 20.02.12, 09:17.

Comment

domatesçi

Özel mesajınızdaki sorun nedeniyle size mesaj gönderemiyorum. Tarsus'taki seracı arkadaşınızla nasıl irtibata geçebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılar.

Comment

Mesaj kutumdaki problemi çözdüm.Şahsın telefonunu gün sonunda Size bildiririm.

Bahçe bakımında sürekli teknik destek alıyormusunuz,Kimden?
                5 dekarlık bölümü bu yılmı kapatmayı düşünüyorsunuz?

Comment

ÖM den arkadaşın tel. numarısını gönderiyorum.Tanışıp müsait olduğunuzda ziyaretine gidersiniz.Yardımcı olacaktır.Örtü altında 500 dekar nektarin yetiştiren diğer bir arkadaşın nektarinleri çiçek açmış,geçen yıl ortalama 15 tl den değerlendirmiş,sizi onunlada tanıştırır.Bir birinize faydalı olursunuz umarım.

Comment

domatesçi

An itibariyle özel mesaj kutumda mesajınız yok. Ya bana ulaşmadı ya da henüz yollamadınız. Bugün oldukça müsaitim. Arkadaşınızla görüşebilirim. Ve tecrübeleri benim için oldukça faydalı olacaktır. Tekrar teşekkür ederim.

Saygılar.

Comment

İyi günler forum hala aktif mi? Eğer aktif ise bir iki soruda ben sormak isterim

Comment

Working...
                      X