fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kivi hakkında yardım rica ediyorum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kivi hakkında yardım rica ediyorum

Merhabalar.

Daha önce de söylediğim gibi ufak bir bahçem var ve hoşuma giden bitki ve meyveleri yetiştiriyorum.

Bu bahçemde 25 kök kivim var.İtalyada yapılan araştırmalar sonucu bahçede erkek kivi sayısının 8 e 1 yerine 5 e 1 yapılmasının verimi arttırdığı yazan makaleler okudum.Bunun üzerine kendi bahçemi de 20 kök dişiye karşılık 4 kök erkek olarak aldım.Aldığım kişi fazladan 1 erkek kivi fidanı daha verdi zararı olmaz diye onu da diktim.Yani şu anda 4 e 1 şeklinde.

Aldığım fidanlardan bahsedeyim.Bunlar yalovada kivi araştırma enstütüsünde özel olarak belirli yaşa ve boya kadar yetiştirilmiş verime hazır olarak satılan kivilerden.Hepsi hemen hemen 1 metre boyundaydı ve ben gittiğimde benden önce alan kişinin aldığı fidanların bazılarında meyve bile vardı.Şans işte ben 1 saat geç kalmışım.

Bu fidanları 2 sene önce ilçe ziratt müdürlüğünün tarım mühendisinden de öneriler alarak diktim.Daha birinci senesinde 20 fidandan biri 2 adet meyve verdi.Bu sene aynı fidan 10 tane çiçek verdi, büyük ihtimal meyve olacaklar.Lakin aynı şartlarda diktiğim diğer fidanlardan 2 erkek 2 dişi bu forma kavuştu.Erkeklerden biri çiçek açıyor diğeri açmıyor.2 dişi fidandan biri meyve veren diğeri gövde kalınlığı aynı olduğu halde çiçek bile vermiyor.Diğerleri ise bunlara göre daha zayıf kaldı.Yapraklanmada hiç bir sıkıntı yok.Çok sağlıklı yaprakları var.Fakat bu aradaki dengesizlik ister istemez kafamı karıştırdı.25 kividen sadece 4 ü gövde olarak gelişti, sadece bir dişi bir erkek çiçek açıyor.Diğer 21 tanesi bunlara nazaran daha zayıf ve çiçek açmıyor.

Bunun sebebi, sebebi araştırılması gerekiyorsa izleyeceğim yol ve bu sorunu düzeltmem için gerekli yol hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.

Hepinize sevgi ve saygılarımla.
  • Fidanligi.com

Sayın forever_34; öyle bir anlatmışsınız ki; adeta resmini çizmişsiniz. Kiviyle uğraşan arkadaşlar vardı diye hatırlıyorum, cevap verecek olan arkadaşlarımız çıkacaktır. Ayrıca; sitenin sağ üstündeki arama motorunu kullandınız mı? Daha önce benzer sorular sorulmuş olabilir veya yazışmalardan fikir edinebilirsiniz.

Comment

Size verilen Kivilerin aşılı yani kültür ırk oldugundan eminmisiniz. Aşılı kivilerde bu tür sıkıntının olmaması lazım. Ancak Çiçekleme döneminde çok sıcak veya soguk gibi bitkiyi srese sokacak durumlarda olmuş olabilir.

Comment

Evet hepsi aşılı.Aşı yerlerini gördüm çünkü.

Bitkiyi strese sokucak sıcak ve soğuk gibi etkenlere şöyle bir örnek verebilirim.400 metre ileride 10 senelik falan bir kivi bahçesi daha var onda sorun yok.

ÖZellikle 4 tanesinin gelişip diğerlerinin sdece cılız kalma ve çiçek vermeme konusunda ısrarcı davranmaları çok canımı sıktı.

Sonuçta ticari amaçla yapmadım.LAkin büyük heveslerle gözümde ileriye dair görüntülerle yapıp bu durumu yaşamak ister istemez üzdü beni.

Comment

Kaliteli Leonardit kullanmanızı öneririm. Ben zeytin, elma, nektar, kayısı, vişne, erik, armut ve şeftali gibi ağaçlarda, tarımda ve peyzajda kullandım. Çok güzel neticeler aldım. Çanakkale'nin bir köyün de yalnız meyve yetiştiriciliği yapılıyor ve kaliteli leonarditi üç yıldır kullanıyorlar ve çok memnun olduklarını biliyorum. Ağaçlarınızın yeni olduğunu yazmışsınız ağaç başına kaliteli leonarditi 3-4 kilo ağaç taç iz düşümüne kullanmanız yeterli olacaktır. Kolay gelsin.

Comment

Arkadaşım o zaman sizin aldığınız fidanlarada sorun var demektir.

Comment

Hatalı fidan olduğunu düşünmek doğrubir yaklaşım. Bunun içih en başta aşı yerlerini görmek zorundasınız. Eğer aşı yeri varsa başka ihtimalleri düşünmek gerek. Fidanlar şu an kaç yaşındalar? ve hangi cins ? İsimlerini hatırlıyor musunuz?

Comment

Dediğim gibi bunlar yalova kivi enstütüsünde tüp içinde verim verecek yaşa ve boya getirilerek yetiştiricilerin alımına sunulmuş.Ben almaya gittiğimde benden önce gelen vatandaşın aldıkları arasında tüp içinde meyve vermiş olanları bile mevcuttu.Benim aldıklarım meyveli değildi ama 1,5 metreye yakın boyları vardı.Ben toprağa ekeli 2 sene oldu.2 erkek 2 dişide beden olarak gelişme fakat bu 4 ağaçtan sadece bir dişi bir erkekte çiçeklenme mevcut.Cins olarak harward cinsi olan kivi cinsi.Hepsinde aşı yeri var.Hatta giresun il tarım müdürlüğü de benim aldığım şahıstan yüklü miktarda kivi fidanı almış.

Eğer fidanlarda sorun varsa ne gibi sorunlar olabilir?Bunun bir teşhis yöntemi ve çözümü varmıdır.Behramkale beyefendinin söylediği gibi leonardit kullanımının bir faydası olur mu?Leonardit kullanımı tavsiye ederseniz hangi aylarda kullanmalıyım?

Yardımcı olan herkese emekleri için en içten teşekkürlerimi sunuyorum.

Comment

Yetişkin olan ( 65 yaşındaki ) ağaçların olduğu araziye ocak veya şubat ayında yapılacak olan derin toprak sürümü öncesi ağaç başı 4-5 kğ kaliteli leonardit ağaç taç iz düşümüne atılır ve ardından derin toprak sürümü gerçekleştirilir.
                  Yeni kurulacak tesiste ise her fidan dikim çukuruna veya harcına 500 gr. toz leonardit verilir.

Comment

Ben bu kivileri dikeli 2 sene oldu.Kivileri toprağının daha vrimli olduğunu düşündüğüm başka bir bahçeye taşımak istesem bu mümkünmüdür?Bu taşıma işleminin bir zararı olur mu?Eğer taşımak mümkünse hangi ayda yapmalıyım?Ne tavsiye edersiniz?

Saygılarımla

Comment

Yapraklarını döktükleri devrede, yapraksız halde taşıyabilirsiniz. Taşıma esnasında budamasını da bilen birisine yaptırmalısınız.

Comment

Çok teşekkür ederim.

Hem kendi konularımda, hemde merak ettiğim bazı konuların açıldığı diğer konularda forumunuzdan zevkle faydalanıyorum.Emeği geçen herkese teşekkürler.Ayrıca bildiğim kadarıyla ireklam bannerlerine dünge bir kere tıklayarak siteye faydada bulunduğumuzu sanıyorum bu nedenle her girişimde onlara da tıklıyorum.Saygılarımla.

Comment

Working...
                        X