fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Üzüm çeliği Üretmek!

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Üzüm çeliği Üretmek!

Bazı bölgelerimizde bu ayın sonunda bazı yerlerde de önümüzde ki aylarda üzüm bağlarında budama işleri yapılacak. Budayıp attığımız asma çelikleri çok kolay köklendirilebiliriz. Köklenen bu çelikler iki yıl sonra da ilk üzüm salkımını koparma şansımız olacaktır.
    Budaması yapılan çubuklar içersinden sağlıklı olanlarından seçerek 40–50 cm lik çelikler hazırlayıp, oluşturacağımız yastıklara hatta saksılara dikimini yapabiliriz. bir yıl orada köklenmesini yapmasından sonra istediğimiz yere nakledebiliriz.

Cevap: Üzüm çeliği Üretmek!

Ben de kişisel blogumda bu konuda bir paylaşım başlattım. Çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarımızın budama işlerini bitirmek üzereyiz. Budayıp attığımız bu çeliklerden isteyen olursa kargo ücretini kendileri ödemek kaydıyla asma çeliği gönderebilirim.
    BLOG sayfamdan veya bu sayfadan bana ulaşabilirsiniz. Üç hafta sonra gelen isteklerin hepsini birden hazırlayıp kargoya vereceğim.

Comment

Sayın çınaraltı yeriniz neresi ve ne tür üzümler var elinizde.

Comment

Bir ikazda bulunmak istiyorum. Üzüm yada asma çelikten çoğaltılmaz!!!

Amerikan asma anacı üzerine aşılı olmayan üzüm fideleri floksera nedeniyle ileride sizin tüm bağınızın elinizden çıkmasına sebep olur. Bölgenizde floksera şu anda olmayabilir ancak ileride komşu bahçelere amerikan asma anacına aşılı fidanlar girerse onun üzerindeki floksera sizin bahçenize de selam verecektir. Çelikten bağ oluşturma yerine aşılı üzüm fidanlarını tercih ediniz.
        Benden söylemesi.

Comment

Çogaltılamz demeyin de.İsabetli olmaz diyebilirsiniz.Bizim kendi üzüm bağlarımız da yıllarca kendimiz çelikle çogaltma yaptık ve de gayet güzeldi.

Comment

Ben olmaz demiyorum. Sadece önemle tavsiye etmiyorum.

Çünkü floksera önemsenmeyecek bir zararlı değil. Tüm bağın elden çıkmasına 1 aşılı fidan sebep olur. Onca emek zayi olur. İsteyen yapsın, karışmıyorum.

Comment

selsarac
              Amaç bir bağ tesis etmek değil. Bahçemde iki tane de sultaniye üzüm asması olsun fikri.

ubeyd
              Manisa, Turgutlu'dayım. Kurutmalık amaçlı Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm türü var elimizde. Bu yıl Red Globe ve Crimmson Seedless türlerine çok heves ettim. Ama önce deneyip ortama uyumunu görmem lazım. İki yıla kadar bir sonuç alabilirim ancak.

Comment

Sn Saraç:Öncelikle bu konuya değindiğiniz için teşekkürler.Floksera zararlısı çok dikkat edilmesi gereken bir zararlı, ancak bu zararlı yanında dikkat edilmesi gereken en önemli bir hastalıkda Bağ kanseri.Bu hastalık Bilinçsizlik yüzünden, Orta Anadoludaki bağların çoğunda mevcut;Hatda Akdeniz bölgesinde bile rast geldim.Bilinçsizce çelik alımı,ehil olmayan kişilerce bağ budanması ve aşılanması yüzünden çoğaldı.Günümüzde fidan üretriminin yaygınlaşması ve ulaşım imkanlarının artması ve burada değinmeyeceğim bazı sebeplerle birlikte bağ virüsü,bağ uyuzu ve pek çok nematot ve hastalık ülkemizdeki pek çok yörelere dağıldı.Buradan benim acizane önerim:Öyle her yerden çelik,çubuk,aşı almamaları,hijyene ve sterilzasyona dikkat etmeleri,bağcılıkta kullandıkları;Buadama makası,bel,eldiven,hasat makası,aşı bıcağı vs gibi takım ve tezgahları kullandıktan sonra ve kullanacakları zaman mutlaka çamaşır suyu veya ilaçlı su ile yıkamaları gerektiğine inanıyorum.Bence en büyük tehdit budur.Floksera özellikle orta ve Doğu Anadulu'da kış aşırı soğuk geçtiğinden olsa gerek; pek zarar verdiğini işitmedim.Ayrıca Amerikan asma anaçları,iklim sebebiyele ve bazı yöresel üzüm çeşitleriyle uyum sağlayamamaktadır.Buna Nevşehir ve Kırşehir bölgesindeki bazı bağlarda şahit oldum.Konunun bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.Esen kalınız.

Comment

Working...
                X