fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Asmada Kurşuni küf

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Asmada Kurşuni küf

Kurşuni küf
    Etmeni: Botrytis cinerea Pers.
    Belirtileri: Yapraklardaki hastalık belirtileri çok yaygın
    değildir.Yapraklarda kenarları sarı olan, açık kahverengi ve
    kuru lekeler şeklinde görülür. Sürgünlerde ise hastalıklı
    kısımların rengi açık kahverengiye döner. Sadece yeşil
    sürgünler hastalığa yakalanır. Hastalıklı kısımlar boğumlara
    yakın yerlerde gözlenir. Tanelere hastalığın bulaşması
    çiçeklenme döneminde olur. Fakat hastalık üzümler
    olgunlaşıncaya kadar gizli kalır. Tanelerin olgunlaşması döneminde hastalık sporları su bulursa çimlenir ve gri renkte küf oluştururlar. Sporların ÇITÎAenebHw.esi için. taneler, üzerinde 12-24 saat boyunca yüksek oranda nem (%92 veya yukarısı) veya su olmalıdır. Bu nedenle kurak yerlerde bu hastalığa pek rastlanmaz. Taneler üzerindeki su yağmurlardan ya da tanelerdeki çatlaklardan veya salkım güvesinin tanede açtığı deliklerden üzüm suyunun dışarı çıkmasıyla sağlanır. Sık salkımlı çeşitlerde hastalık daha çok görülür. Hastalık tane içine nüfuz ettiyse, böyle üzümlerin depoda kükürt dioksit ile muamelesinden pek başarı sağlanamaz.
    Mücadelesi: Kültürel uygulamalarla hastalığın yayılması önlenmelidir. Bu amaçla budama artıkları ve asmalar üzerinde kalan hastalıklı kurumuş salkımlar bağdan uzaklaştırılmalı ve yakı İmalıdır. Ayrıca salkımların havalanmasını ve ilaçlann salkımlarla daha iyi temasını sağlamak için salkımların etrafındaki yapraklar alınmalıdır.
    ilaçlı mücadele özellikle çiçeklenme başlangıcında yapıldığında başarılı sonuç verir. tik ilaçlama çiçeklenme döneminde yapılır. Çiçekten sonra olgunlaşma döneminde hava yağışlı giderse, 3-4 hafta arayla birkaç ilaçlama daha yapmak gerekebilir. Fakat bazen ekolojilere göre yaprak almayla birlikte çiçekte yapılan tek bir ilaçlama yeterli olabilmektedir. Bu amaçla Benomyl, Dicholofluamid, îprodione, Procymidone, Vinclozolin etkili ilaçlar kullanılabilir.

BAĞCILIK KİTABI Prof. Dr. H. İbrahim UZUN
  • Fidanligi.com

Cevap: Asmada Kurşuni küf

Selçuk bey merhaba,kurşuni küf ile ilgili bir yazınızı okudum.Bizim asmalarımızda da zannediyorum aynı problem var.Her yıl üzümler çürüyor.Olgunlaşma başlayınca üzümlerin 4\3'ü çürüyor.Buna bir türlü çözüm bulamadık.Daha önce bilinçsizce büyüklerimizin yaptığı ilaçlarla ilaçlanıyordu.Şimdi ben bilinçli bir şekilde uygulama yapmak istiyorum.İç Anadolu bölgesi iklimine uygun değil ama bu yıl asmaları ben bu hafta sonu budadım.Çubuklarda kahverengi lekeler var.Budadığım kalıntları hep yaktım.Çürük üzümlerde kurtlarda gördüm.Şimdi kafam karıştı acaba asmadaki hastalık kurşuni küf mü? bu kurtların sebebi nedir ya da ne yapmamız lazım.Aydınlatırsanız sevinirm

Comment

Cevap: Asmada Kurşuni küf

o gördüğünüz kurtlar meyvedeki salkım güvesi.ve dönemsel olarak salkım güvesine karşı ilaçlama yapmanız gerekmektedir.evet bu kurşini küf onlar içinde ilaçlar mevcut çubukdaki lekeler büyük ihtimal mildiyö ve kulleme lekeleri.bordo mulamacı kullanmanız gerekli.ialçlama koruyucu amaçlıdır yani etmen oldukdan sonra çoğunlukla sadece ilerlemesini durdurursunuz.istereseniz tahmini ilaçlama zamanlarını size yazabilirim

Comment

Working...
      X