Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Red Globe
Collapse
X
-
Cevap: Red Globe
Bizim kendi bağımızda bol miktarda vardı.Nevşehir kozaklı kaşkışla köyünde.Çok hoş bir kokusu vardır.Hastalıklara karşı en dayanıklı cinslerdendir.Özel bir bakım ve istegi yoktur. Kumlu ve hafif kireçli, güney cepheli yerlerde daha iyi olgunlaşırlar ve verim verirler.
Comment
-
Konya ve karaman bölgesinde de Red Globe yetişiyor. Ancak her bağda çeşit olsun diye birkaç adet omcası bulunur. İç anadoluda telli terbiye sistemi kış soğukları için uygun değildir. Bu nedenle omcalar boylandırılmadan büyütülür ve gövdeleri boğaz doldurması şeklinde yapılarak donlardan korunur. Bu çeşit için daha hassas olunmalı bence.
Comment
-
Sn Ubeyd'le biz aynı yörenin insanıyız.Bu yörelerde bu çeşit üzüm cinsleri yetişiyor.Ancak kabuğunun ince olması ve tatlı olması nedeniyle;Eşek arısı ve serçeler baş düşmanı,ayrıca nakliyeye pek fazla dayanıklı değil,ama hoş-aromalı,tatlı ve bulunursa güzel olur.Ayrıca eşek arısı ve kuşlar için arı kaçıran tabiriyle Zirai ilaçlar satılmakta olup;Yetiştirmenizi öneririm ve verimide iyi.Bir Diğer kardeşim Orta Anadoluda yüksek telli Terbiye sisteminin olmayacağını belirtmiş;Bence yanlış,Benim Başıma geldi. Yaklaşık 65 kök üzüm bağım mevcut,bu bağ bu yıl 6 yaşında,köklü olarak diktim ve beton direk sistemiyle 3X2.5 mesafeli diktim.Komşularım bana güldü,ama son gülen ben oldum,şöyleki;Aynı yörede yaklaşıkaramızdaki hudut 10mt anca,onlar eski yer bağı yaptılar,bense modern telli terbiye,2 yıl önce onaların bağını 4 komşumun soğuk aldı,benimkini soğuk almadı.Geçen yıl onlar omca başına 1 kğ üzüm anca aldılar,ben5 kg aldım.Bu yıl Onların bağı rüzgarda zarar gördü,benim bağ tel'e bağlı olduğu için zarar görmedi,şuan onlarda gelecek yıl derhal yüksek Terbiye sistemine geçeceklerini söylüyorlar.Her üretim;ilme-akla dayalı yapılmalıdır.Ben bu bağı yaparken ;Bilgim olmama rağmen Tarım İl Müd. Uzman götürdüm,İnternetden bağcılıkla ilgili yazıları inceledim ve ANKARA Üniversitesinden 1 prf'la adta arkadaş oldum.Bunları kendimi methetnmek için anlatmıyorum,neticede yaptığımız;65 kök asma,ama bir işi araştırıp,inceleyip öyle yapmanın geçerliliğini izah etmek istedim.Ayrıca aynı yerin önce toprak analizini yaptırdım.Uzattığım için kusura bakmayınız.
Comment

Comment