fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Meyve Ağaçlarında GÖVDE

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Meyve Ağaçlarında GÖVDE

GÖVDE
    Gövde, yerçekiminin aksi yönünde büyüyen bir organdır. Meyve ağaçlannın kök sistemleriyle taçları arasındaki ilişkileri düzenler, ana dalları oluşturur. Dallara, yapraklara ve meyvelere destek olur.
    Köklerin topraktan aldıkları ham besin maddelerinin yapraklara; yaprakların yaptıkları besin maddelerinin de köklere taşınmasında gövdenin önemli rolü vardır. Bundan başka, gövde, besin maddelerinin de depo edildiği bir yerdir. Ayrıca, gövde meyve yetiştiriciliğinde aşı, boğma, bilezik alma, çizme vb. gibi önemli teknik işlemlerin yapıldığı bir organdır. Bu itibarla gövdenin meyve ağaçlarındaki görevi çok önemlidir.
    Meyve ağaçları genellikle tek gövdelidir. Bunun yanında üzümsü meyvelerde (ahududu, böğürtlen, frenk üzümü vb.) olduğu gibi, çalı şeklinde çok gövdeli olan meyve türleri de vardır.
    Gövdeler, odun dokularının çok veya az odunlaşmalarına göre sert veya yumuşak olabilir. Meyve ağaçlarının gövdeleri serttir. Yalnız muzlarda (yalancı gövde) ve bazı üzümsü meyve türlerinde gövdeler yarı odunsu yapıda veya tamamen yumuşaktır. Enine kesilecek olursa, gövdenin epidermis, korteks ve merkezi silindirden oluştuğu görülür (Heilborh ve Akdik, 1946; Vardar, 1963; Leugeon, 1963).
  • Fidanligi.com

Cevap: Meyve Ağaçlarında GÖVDE

Özellikle Gövde toprakla 90 derece açı yapacak şekilde dik kalması gerektiğini, yanlış budama sonucu bir çok ağacın gövdesinin eğildiğini bir abimiz söylemişti. Gövde konusu Selsarac bey tarafından açılınca, bunuda sizlerle paylaşmamın faydalı olacağını düşündüm. Saygılarımla..

Comment

Sayın fsimsek, haklısınız gövdeye yön veren doruk dalı yada ana dal bilinçsizce kesilirse yan dallardan birisi veya birkaçı ana dal gibi hızla büyüyeceğinden ağacın gövdesi yan tarafa kayacak yani eğrilecektir. Böyle olunca da tabiki şekilsiz, budaması, meyve toplaması ve her türlü kültürel işlemleri zor ağaçlar ortaya çıkmaktadır.

Budama bu kadar önemliyken ve de budama mevsimine hızla yaklaşırken, tüm yönleriyle budama konusunu bu günlerde bu bölümde ele almayı düşünüyorum. Meslektaş olarak hatalarımın düzeltilmesini ve yeni bilgi ve tecrübelerle desteklemenizi bekliyorum.

Comment

selsarac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Sayın fsimsek, haklısınız gövdeye yön veren doruk dalı yada ana dal bilinçsizce kesilirse yan dallardan birisi veya birkaçı ana dal gibi hızla büyüyeceğinden ağacın gövdesi yan tarafa kayacak yani eğrilecektir. Böyle olunca da tabiki şekilsiz, budaması, meyve toplaması ve her türlü kültürel işlemleri zor ağaçlar ortaya çıkmaktadır.

Budama bu kadar önemliyken ve de budama mevsimine hızla yaklaşırken, tüm yönleriyle budama konusunu bu günlerde bu bölümde ele almayı düşünüyorum. Meslektaş olarak hatalarımın düzeltilmesini ve yeni bilgi ve tecrübelerle desteklemenizi bekliyorum.

Estağfirullah. Benim Ziraat konusundaki bilgim sizin yanınızda devede kulak. Ama farklı düşüncelerim ve fikirlerim olursa bunuda mutlaka paylaşacağım ve Bahçesel Formun kalitesinin artması yönünde çaba göstermeye devam edeceğim inşaallah..

Comment

Working...
        X