fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kiraz ve Vişne’de Gözler ve Dallar

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Kiraz ve Vişne’de Gözler ve Dallar

Kiraz ve Vişne’de Gözler ve Dallar:
    1.Dallar:

Kirazda dallar düzgün ve boğum araları uzundur. Dalcıkların dip tarafında çiçek, uca doğru yaprak gözleri bulunur. Buketler çoğunlukla ikinci yıl teşekkül eder. Sürgün ucu bir odun gözü ile biter.
    Vişnelerde dalcıklar genellikle kirazlara göre daha ince ve yay gibi olup sarkıktır. Üzerlerinde çiçek vardır ve uçlarında sürgün gözü bulunur. Kirazlara göre daha çok buket dalları meydana gelir ve buketler genelde ikinci yıl teşekkül eder. Daha yaşlı dallar üzerinde de buket dalları meydana gelir. Çok dalcık teşekkül ettiği için ağacın tacı çalımsı görünür.
    2.Gözler:
    a- Odun Gözleri: Meyve gözlerine göre daha ince ve küçüktür. Sürgün ucunda veya dalcığın uca yakın kısmında meydana gelir.
    b- Meyve Gözleri: Odun gözlerine göre daha iri ve dolguncadır. Dalcıklarda yan gözler halinde bulunur. Buket dallarında ise ortada bir sürgün gözü bunun etrafında meyve gözleri sıralanır.

Resim 13. iki yaşlı kiraz dalı üzerindeki meyve gözleri

Cevap: Kiraz ve Vişne’de Gözler ve Dallar

bağışlayın odun gözü ne demek ?

Comment

Sayın selsarac beyin açmış olduğu foruma ek konu getirmek istiyorum
      bu sene kiraz yetiştiricilerinin ege bölgesi düşük rakım bölgelerinde ikiz kiraz ve memeli kiraz sorunu hat safhadadır meyve gözlerini bu konu ile birleştirirsek konuyu inceleriz selamlar

Comment

tozlanma işi bu yıl yağışlardan dolayı her yerde aynı sanırım. olamamış. ikiz kiraz ve memeli kiraz sorunları, karalekeye sebepolan mantar , kiraz az olmasına rağmen fiyatları düşürdü, kaliteyi de öyle. tozlanma için arılar da yağışlardan çalışamamışlar ben de sanıyordum ki arı koyamadım ondan. zaten olsa da çalışamamışlar. mantar ilacını bile yağışlardan fırsat bulup zamanında yapamadık. velhasıl bu sezon çok iyi değildi.
        bu arada , burdaki uzmanları yakalayabilirsem soracaklarımı soruyorum ama bu formdan siz uzmanlara daha kolay ulaşıyorum, çok yardımcı oluyorsunuz , bir kez daha teşekkür etmek isterim. kiraz bahçemizi 9 yıl evvel söküp yeniden kurmuş gerisiyle ilgilenemeden ayrılmıştım burdan. şimdi geri döndüğümde ablamın tek başına ellere güvenip fazla bişey yapamamış olduğunu gördüm. geçen yıldan beri can-hıraş bu işe verdik kendimizi ama daha bahçenin en başından yanlış kurulduğunu üzülerek izledim. tarım ilin , tabiri caizse kazığını yemişiz onlar da maraş tan getirtip verdikleri fidanlardan yani maraş tan kazık yemişler. oysa burda özel çiftlik te satıyordu, daha pahalı vermelerine rağmen onlara güvenmeyip tarım ilin sertifikalı dediği uyduruk fidanlara güvendim. neyse, geçti artık, bundan sonra neyi ne kadar düzeltebiliriz ona bakalım. biz ağırlık 0900 fidan olsun derken bunların çok az olduklarını gördük. tozlanma kirazları mı çok, bize itilmiş fidanlar mı çok anlayamadık. örneğin alıcının mink kiraz deyip yüzüne bakmadığı kısa saplı kirazdan çok var. adını soyadını bilen yok bunların, tozlanmaya faydası var mı bu minklerin ? kenarlardaki babadan kalma hüseyin beyler, dalbastılar, otabatmazlar , eski er kirazlar duruyor, hatıra diye söktürtmemiştim. bu minklerden yanyana üç tane bile dikilmiş. 24-23 kalibrelik kiraz çok. esas 0900 ler az. para eden de onlar. napalım, nasıl bir yol izleyelim ? bağı çok iyi olan ve ihracatçıdan başkasına kiraz vermeyen bir köylü der ki lider dalları tepeden indirmeli , uzatmayın. emekli teknik ziraatçi de hepsi birden indirilmez, peyder pey yapılır bu iş diyor. hangisine inanayım ? bir de kiraz toplayıcıları dalın tepesindeyken uzun dalları keselim ne gerek var demişlerdi de budama zamanı değil diye güvenip kestirtmemiştim. doğru mu yaptım ? daha soracağım çok şey var.

Comment

sayın baylar
          yapılan araştımalarımda bir sene önce haziran temmuz aylarında kiraz gözü oluşumu sırasında hava sıcaklığı 35 dereceyi geçerse kirazda memeli veya ikiz kiraz oluşumu yükselir.Kiraz kalitesi düşer.denmektedir.kiraz üreticisi olarak bunun önüne iki alternetif sunulmaktadır ;
          1.ağaçlara kaolin ile kaplanması,
          2.sıcak olan devrelerde aralıklı olarak yağmurlama sistemi ile sulanması,
          görünmektedir başka alternatif varmıdır bilmiyorum .
          yukarıda sıralanan çözümler sorun getirirmi deneyen arkadaşlarımız varmıdır.
          öğrenmek istiyorum selamlar

Comment

bilenler nere kayboldu ??????

Comment

Working...
            X