fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Elma ağaçları gövde kurtları mücadelesi için öneri istiyorum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Elma ağaçları gövde kurtları mücadelesi için öneri istiyorum

Merhabalar bir müşterim elma gövde kurtları için mücadele şekli düşünüyor, bu mücadele şekli elma gövdelerine kireç ve göztaşı karıştırarak fırça ile sürmek istiyormuş, bunun bir faydası olup olmayacağı konusunda deneyimli ve ziraat mühendisi arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var...
    Saygılarımla

Cevap: Elma ağaçları gövde kurtları mücadelesi için öneri istiyorum

Elma gövde kurdu mücadelesinin nasıl yapılacağı birçok kaynakta açıklanmış ve teknik talimatları yayınlanmıştır. Elinde fazla göztaşı ve kireç varsa bordo bulamacı olarak kullansın daha faydalı olur kanaatindeyim. Ama bu fayda gövde kurduna olmaz...

Comment

Bordo bulamacı olan göztaşı ile kireci karıştırarak bir arkadaşımız gövde kurdu mücadelesini başarmış ve ağaçları kurtarmış kurttan!

Comment

Ziraatçi değil bir çiftçiyim.Tecrübeyle sabittirki bordo bulamacı en güzel ilaçtır her türlü mücadelde yardımı dokunur.

Comment

Sayın ykaya, sitemize hoşgeldiniz. Çiftçi olduğunuzu belirtmişsiniz. Bende 15 yıldır Zıraat mühendisiyim. 8 yılda bu işin eğitimini aldım. yani 23 yılımı bu işe verdim. Sayın Selsarac Beyin görüşüne aynen katılıyorum. Sitemizde üreticilerle görüşmek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak bizleri de ekip olarak memnun etmektedir. En önemli amaclarımızdan biriside üreticilere faydalı olmaktır.

Amacımız Sitemiz üzerinden ilme ve bilimsel araştırmalara dayanan tabiri caizse kitabi bilgileri öncelikle sunmaktır. Tecrübeye dayalı çalışmalar da bizler için tabiki önemlidir ancak bunlarında bilimsel verilere dayanan tecrübeler olması makbuldür.

Her ilaç her derde kullanılmadığı gibi Bordo bulamacı da her hastalık ve zararlıya kullanılmaz. Ama bu sözlerimden bordo bulamacının faydalı olmadığı yada etkisiz basit bir ilaç olduğu manası çıkmaz umarım.

Şimdi Bordo bulamacının içerisine bir bakalım.

Bordo bulamacı içerisinde bakır sülfat ve kireç bulunur. Bakır sülfat asit karakterli bir kimyasal bileşiktir. Kireç ise bakır sülfatın bitkilere asit olarak zarar vermemesi yani nötr ortam oluşturulması için katılır.

BAKIR SÜLFAT Göztaşı olarak da bilinir. Mavi ve kokusuz bir maddedir. Yoğunluğu : 1.02 g/cm3. Suda tamamen çözünür. Bakır sülfat bileşiği güçlü bir mantar ilacıdır. Bakır sülfat suda çözüldüğü zaman pozitif yüklü bakır iyonları ve negatif yüklü sülfat iyonlarına ayrılır.

Bakır ağızdan alınırsa zehirli bir metaldir. 30 gram bakır sülfat potansiyel hayati tehlike arzeder. Yanlışlıkla içildiğinde veya yutulduğunda : mide ağrısı, kusma, ishal, kan basıncında düşme (hipotansiyon), çarpıntı, asidoz, bayılma şikayetleri ortaya çıkabilir. Kısa süre içerisinde ölüm meydana gelir. Göze temas ettiğinde korneada hasar meydana gelebilir. Cilde temas ettiğinde hafif irritasyona neden olabilir. Solunduğunda : solunum yollarında irritasyon, öksürük, nefes darlığı meydana gelir. Çok miktarda solunmuşsa metal-dumanı ateşi denilen durum meydana gelir.

30gr miktarı bile bir insan için hayati tehlike arzediyorsa gövde kurdu için de belki etkili olabilir??? (bilimsel bir kaynağa rastlamadım.)

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var ki; sizinde bildiğiniz gibi ağaçların yapraklı dönemlerinde bordo bulamacı kullanılmaz. Sadece yapraksız dönemde yaprak dökümünden sonra 1 kere ve yapraklar çıkmadan önce 1 yada 2 kere kullanılabilir. Bunun yapılmasını zaten meyvecilike tavsiye ediyoruz. Peki bunlar yapıldığı halde ölmeyen gövde kurtlarını( ki bordo bulamacı kullanmakta amacımız gövde kurtlarına karşı mücadele değildir) bordo bulamacı ile nasıl öldürmeyi düşünüyorsunuz? Yaz aylarında aktif olan gövde kurduna karşı bordo bulamacı kullanıyormusunuz?

Comment

Sayın Kalaman bu bilgilendirmedeki inceliğiniz ve nezaketiniz beni gerçekten etkiledi ve bilginize hayran kaldım. Lakin söylediğim gibi borda bulamacı gövde kurduna iyi gelir sebebi ise mantar gövdeyi zayıf düşürür ve gövde kurduna dah iştah açıcı bir zemin hazırlar.Göz taşının bir etkisini daha eklemek istiyorum denizde zıpkıncılık yaparken ahtapotu deliğinden çıkarmak için ahtopotun olduğu yuvaya göz taşı atarız ve çok kısa zamanda ahtopot yuvadan kaçar buda göz taşının gerçekten etken bir madde olduğunu gösterir. Bir hatırlatmada bulunduğum bölgede çiçek 3\1 de iken 1 lik göz taşı atarız. Daha doğrusu attırırlar.

İlginiz ve bilginize teşekürler.

Comment

Kök bölgesine yapacağınız bir uygulama söyleyebilirim.Daha sonra bunu gövde de deneyebilirsiniz. Alacak oldugunuz şeker,un ve herhangi insektisit karısımını kök bölgesıne uygulayın.DAha sonra bunu agacınızın govdesıne fazla kalın bır tabaka olusturmadan deneyınız.sonucu göreceksınız....

Comment

Sn kalamana çok güzel izah emiş ve Sn Saraç'da Zirai Talimanetmeden bahsetmiş bence çok haklılar.Bordo bulacı'nın terkibini sayın Kalamana izah etmiş.Gövde kurdunu bordo bulamacı öldürmüş olabilir, ama bu demek değilki, gövde kurdu ilacı bordo bulamacı.Bence ilaçdan önceki Kültürel mücadele çok önemli.Her zaman söylerim "En iyi tedavi hastalanmamaktır."KÜLTÜREL MÜCADELE: Su tutan bahçelerde drenaj yapılmalı,ağaçların daha iyi gelişmesini sağlayan işlemler tam ve zamanında yapılmalı,budama ve sürme gibi işlemler sırasında ağaçları yaralamamaya özen gösterilmeli.Yarlanan yerler acilen aşı macunu ile kapatılmalıdır.Keza budama esnasında, budama yapan, kişinin yanında ikinci bir kişi, derhal yara yerine macunu iyice sürmelidir ve yara yerleri sı,sık kontrol edilerek bu işlem tekrarlanmalıdır.Kabuklarda görülen larvalar derhal bıçakla temizlenmeli,temizlenen larvalar bir poşet içerisinde muhafaza edilerek derhal yakılmalıdır.Çok zarar görmüş dallar,budanarak kesilmeli ve derhal yakılmalıdır.Özellikle içinde bulunduğumuz Sonbahar ayı sebebiyle; yapraklar ve otlar tamamen temizlenmeli ve usulünce yok edilmelidir.Bu itibarle erken ilkbahar ve Sonbaharda ağaçlar devamlı kontrol edilmelidir.Zararlılının bulunacağı ve barınacağı ortamlar yok edilmelidr.BU önlemler yapılmasına rağmaen böcek oluyorsa derhal Kiyasal mücadeleye geçilmelidir.Burada önemli olan diğer bir hususda entegre mücadeledir.Yani Tüm ağaç yetiştirici kardeşlerimizin; Bilinçli, akılcı ve uyanık olamlarıdır.Yoksa sadece bir kaç yetiştiricinin mücadele yapması zararlının yok olmasına yada etkisiz hale gelmesine netice vermeyecektir.Bu Konuda Baita üreticilerimiz, Tarım İl Müdürlüklerimiz ve Diğer resmi Kurum ve Kuruluşlarımız ile Bu işlele ilgili Ziraart Odası, Tarım Kredi Kooperatifleri gibi sivil meslek kuruluşlarına görevler düşmektedir. KİMYASAL MÜCADELE: Bu Mücadelede amaç; Gövdeye yeni girmiş olan larvalar ile,yumurtadan yeni çıkmış larvaların, ağaç kabuğuna girmeden önce yok edilmeleridir.Kelebek uçuşu esnasında ağaç sürekli ilaçlı bulundurulmalı;Larvaların ilk çıkışından itibaren hemen ilaçlanmalı ve 1. ve bunu takiben 20'şer gün aralıklarla 2. ve 3. ilaçlama yapılmaldır.Burada Yumurta ifratacatına göre ayrıca tuzak yöntemleri vardırç Ama bunlar çok prosyonel işler olduğundan ve zamanımızı alacağından bahsetmeyi uygun görmüyorum. KULLANILACAK İLAÇLARIN ETKEN MADDELERNİN BAZILARI:Chlorpyrifos 40.8- Dichlorvos50-Endosülfan32.9 gibi etken maddeli ilaçlar kullanılamaktadır. Bu Konuda Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli Teknik elemanlardan bilgide alınabilir.Esen kalınız.

Comment

Arkadaşlar yapılan yorumlara ve deneyimlerinize tşk ederim, sizlerde esen kalın saygılarımla...

Comment

Working...
                  X