fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

    Tanımı ve Zarar Şekli
    Hastalık elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve ve sürgünlerinde zarar yapar. Yaprakta oluşan lekeler, başlangıçta yağlımsı görünüştedir, giderek zeytin rengini alır ve kahverengileşir. Ağır enfeksiyonlarda yapraklar erkenden sararıp dökülür. Meyvelerde oluşan lekeler birleşerek, bu kısımların gelişmesini durdurur ve deforme meyveler oluşur. Ağır enfeksiyonlarda sürgünlerde oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklinde lekeler ile kabarcıklar birleşerek “Uyuz” veya “Sıraca” denilen yaralar oluşur.
    Yaprakların lekeli kısımlarının ölmesi sonucu solunum engellendiğinden, ağaç yıldan yıla zayıflar. Enfekte olmuş meyvelerin Pazar değeri düşer ve depo ömrü azalır. Hastalık nedeniyle oluşan ürün kaybı ortalama %20-45 arasında değişir.


    Yaprakta Karaleke Mücadelesi

    Kültürel Önlemler: Sonbaharda yere dökülen ve bulaşma kaynağı olan kara lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya sürüm ile toprağa gömülmelidir. Sıracalı dallar budanıp yakılmalıdır. Yaprakların daha hızlı kurumasını sağlayacak, hava akımına izin verecek yönde ve uygun aralıklarla dikim yapılmalı, ağaçlar düzenli budanmalıdır.

    İlaçlama Zamanı:Tahmin ve uyarı sisteminin uygulandığı yerlerde Tarım teşkilatınca yapılan ilaçlama ilanlarına uyulmalıdır. Tahmin ve uyarı olmayan yerlerde ilaçlama zamanları fenolojiye göre tespit edilir.
    Fenolojiye göre ilaçlama yapılacaksa;
    1. ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında,
    2. ilaçlama: Pembe tomurcuk döneminde,
    3. ilaçlama: Çiçek taç yapraklarının % 70-80 ‘i döküldüğünde,
    Dördüncü ve diğer ilaçlamalar: Uzun süreli yağışlardan sonra ve ilacın etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır.
    -Çiçeklenmeden önce bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlar, çiçeklenmeden sonra sistemik, yarı sistemik veya organik fungusitler kullanılmalıdır.
    - Bahçede küllemeye karşı da mücadele yapılacaksa her iki hastalığı da kontrol eden ilaçlar seçilmelidir.

    BORDO BULAMACI
    Bordo bulamacı; Elma kara lekehastalığı birinci ilaçlaması ile bazı meyve ve bağ hastalıklarının mücadelesinde kullanılan Su+Göztaşı+Kireç karışımından oluşan etkili bir ilaçtır.
    Saf olarak suda eritilen göztaşı aynı şekilde kullanılacak olursa bitkileri yakacağından, uygun oranda kireç karıştırılarak yakıcılığı giderilir.
    Kullanılacak hastalığa göre değişik oranlarda hazırlanır.

    100 litre %1’lik Bordo Bulamacı hazırlamak için;
    Biri 50 litrelik, diğeri 100 litrelik iki adet tahta fıçı,plastik veya fiber fıçı beton havuz temin edilir. (kullanılan kaplar, demir,bakır, alüminyum gibi madeni kaplar olmamalıdır.)
    50 litrelik kapta bir miktar su ile 1 kg göztaşı iyice eritilerek su ile 50 litreye tamamlanır.
    100 litrelik kapta bir miktar su ile 0,5 kg sönmemiş kireç eritilerek su ile 50 litreye tamamlanır.
    Göztaşlı su karıştırılmakta olan kireçli suyun içine yavaş yavaş ilave edilir.
    Bu şekilde hazırlanan bordo bulamacının yakıcı olup olmadığını kontrol etmek için,passız bir çivi iple bağlanarak içine sarkıtılır ve 10 dakika kadar bekletilir. Çivide pas rengi oluşursa bordo bulamacı yakıcıdır. Bu durumda bulamaca kireçli su ilave edilmelidir.
    Bordo bulamacı hazırlandıktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır. Bekleme zorunlu olursa 100 litre bulamaca 100 gr şeker katılarak iki gün bozulmadan beklemesi sağlanır.

  • #2
    Cevap: ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

    ENFEKSİYONUN YOĞUN GEÇTİĞİ DÖNEMLERDE HASATTAN SONRA ELMAYA GÖZTASI UYGULANMASI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİZ NEDİR

    Comment


    • #3
      Cevap: ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

      ben ilkbarda yapıyorum

      Comment


      • #4
        Cevap: ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

        ama şuanda elmalarda kuvvetli kara leke var neyapmam lazım

        Comment


        • #5
          Cevap: ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

          Bordobulamacı atmanız lazım .Biraz geç kalmışsınız ama yinede kalanları kurtarmak için atmalısınız.

          Comment


          • #6
            Cevap: ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

            ubeyd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Bordobulamacı atmanız lazım .Biraz geç kalmışsınız ama yinede kalanları kurtarmak için atmalısınız.
            ??? Meyveye oturmuş ağaca bordo bulamacı atmasını mı söylüyorsunuz ?

            Comment


            • #7
              Cevap: ELMA KARALEKE HASTALIĞI VE BORDO BULAMACI

              Bordo bulamacının ne zaman kullanılacağı yukarıda verilmiştir.

              -----Çiçeklenmeden önce bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlar, çiçeklenmeden sonra sistemik, yarı sistemik veya organik fungusitler kullanılmalıdır.--------

              Comment

              Working...
              X