fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Badem AĞacinin Uyumu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Badem AĞacinin Uyumu

Ben kayseri- İncesu ilçeinde ikamet eden Emekli Bankacıyım hobilerim arasında aşı yapmak ilk sırada gelir.Baden ağacında 1.) kaysı 2.)Şeftali 3.)Badem 4.) Erik yetiştirdim.
    Erik çok iyi uyum sağlayıp çok iyi gelişiyor.Ancak Kaysı az gelişiyor ve zamanla aşı yerin den rüzgarın etkisi ile kırılıyor.baden ile erik uyum sağlıyamıyormu.vereceğiniz bilgiler için tşk.
  • Fidanligi.com

Cevap: Badem AĞacinin Uyumu

aşılama en iyi kendi cinsi içinde başarılı olur. yani badem üstüne badem, erik üstüne erik gibi. Prunus adı bu saydıklarınızın latince tür ismidir. Badem Prunus amygdalus, Erik Prunus domestica L. gibi isimler verilir. aynı türe bağlı bitkilerin de birbirlerine aşılanmaları ve üzerinde yapılmış birçok çalışmalar var. hatta anaç+kalem+kalem şeklinde de aşının daha başarılı olması için yapılan aşılama çalışmaları var.

bununla birlikte hemen hemen her cinsin birbirleriyle uyuşma sorunları oluyor. bazısında anaç fazla gelişir aşı noktasının altında şişlik olur,kalem fazla gelişir üstünde şişlik olur ve bu sorunlar ağacın ömrü üzerinde etkili olur.
    bence hobi olarak uğraşmak çok güzel bir uğraştır. ancak bunu ticari olarak düşünürseniz yapılmış olan araştırma sonuçlarından faydalanmanız gerekir. yoksa uyum sorunlarını daima hatırda tutmalı ve sorunlarla karşılaşmaya önceden hazırlıklı olmalısınız. Fizyolojik bir olay olduğu içinde aşı uyuşmazlıklarının önüne geçecek herhangi bir formül bulunmuyor. veya ben bilmiyorum.

selamlar

Comment

vermiş olduğunuz bilgi ve ilginizden dolayı tşk ederim.
      Selamlar

Comment

Sn cepayaz:ikimizde aynı yörenin insanlarıyız.Siz Kayseri,ben Kırşehir;üstelik kayser benim 2. memleketim sayılır.Görevli olarak bulundum.Sn Saraç gerekli bilgileri yazmış ama bende karalamadan edemedim.Badem ağacı, memleketimiz için güzel bir ağaç türü,hem kendi hemcinsi için iyi,Hemde anaçlık bir çöğür.Tecrübeme dayanarak yazıyorum.Hobi olarak iyi,ama badem üzerinde zerdali,belli bir müddet sonra kuruyor,Çünkü zerdali çok büyüyor,badem tabanda küçük kalıyor ve beslenmediği için kuruyor.İdeali her ağaca kendi cinsidir ancak;özellikle kurak topraklarda,çekirdekten dikilen Badem üzerine;Şeftali,erik,zerdali,erik gibi meyveleri;Bakıma göre değişebilir.Bana göre 15-20 yıl meyvesini alabilirsiniz.Buda az bir zaman değil,size başarılar dilerim,kolay gelsin.Yerken bizide hatırlayınız.

Comment

Working...
        X