fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz yetiştiriciliği -giriş

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ceviz yetiştiriciliği -giriş

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ

Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, çok eski ve köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ceviz ağacının ekolojik koşullara yüksek uyum kabiliyeti nedeniyle doğal yetişme alanı, Karpat Dağlarından Türkiye, İran, Irak, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore'ye kadar uzanan geniş bir bölgeyi kapsamaktadır.

Anadolu'da yaşayan insanların en az 3000 yıldır bu bitkiyi tanıdıkları ve faydalandıkları bilinmektedir. Bugün İsviçre Alpleri'nin 1000-1200 m yüksekliklerinde, Ülkemizde ise Munzur Dağlar'ında 1730 m yükseklikte cevizin yetiştiği görülmüştür. Dünya üzerinde mevcut 18 ceviz türünden sadece (Juglans regia L.) ile sıcak iklim bitkisi olan Pikan cevizi (Carya illinoensis) yurdumuzun Akdeniz ve Ege Bölgeler'inde yetiştirilmektedir.

Ceviz ağacından çok yönlü olarak yararlanılmaktadır. 100-150 yıllık ömrünün ilk 60 yılında meyvelerinden, bu yaştan sonra da ağaç sahibinin ekonomik durumuna veya piyasa taleplerine göre, kerestesinden faydalanılmaktadır. Ülkemizde kütük talebinin yoğunlaşmasına bağlı olarak ceviz ağaçları kesilmekte ve zengin ceviz toplulukları yok olmaktadır.

Ülkemizde ceviz; ekmeğe katık, ustaya kütük, insanlara da gıda maddesi olarak geniş bir alanda üretim ve kullanım sahası bulmuştur. Ceviz doymamış yağ asitleri ihtiva ettiğinden, insan sağlığını tehdit eden kolesterol birikimlerini engellemekte ve damar sertliğine karşı büyük fayda sağlamaktadır. Gerek aşısız, gerekse aşılı ceviz ağaçları, üretici bahçelerinde dağınık olarak bulunmaktadır. Son yıllarda toplu bahçelerin kurulduğu da gözlenmektedir.

Türkiye'de kişi başına ceviz tüketimi yılda yaklaşık 2-2,5 kg arasındadır. Ceviz, B ve D vitaminlerince çok zengin olup A, C ve E vitaminlerini de içermektedir. Cevizin bileşiminde yüzde 59-74 yağ, yüzde 14-24 protein, yüzde 1 .5-2.0 mineral maddeler yüzde 5.0-10.5 selüloz ve benzeri maddeler bulunmaktadır. Ceviz yağ ve protein yönünden badem ve fındıktan daha zengindir. 100 gram ceviz 700 kalori sağlamaktadır. Bu yönden fındığa eşit, bademden daha iyidir. 100 gram cevizin sağladığı kalori, 300 gram ekmek, 200 gram peynir ve 80 gram tereyağının sağladığı kaloriden fazladır.

YAVUZ FERHATOĞLU
    Ziraat Yüksek Mühendisi

Cevap: Ceviz yetiştiriciliği -giriş

selamlar.benim yalova-4 cinsi 6 yaşındaki fidanlarımın ceviz içlerinde tam olarak içleri doldurmadıklarını görüyorum içlerin daaha dolgun olması için neler yapabilirim.tşk..

Comment

İyi bir meyve tutumu icin yalova-4 çeşidi yayında, Yalova-1 ve Kaplan-86 ve Yalova 3 cesitleriyle birlikte dikilmelidir.

Yalova-4 Kendi kendini dölleyebilecek şekilde birbirine yakın erkek ve dişi çiçek üretmesine rağmen Tozlayıcı çeşit dikilmesi gerekir.

Genel bilgi olarak; İçi boş meyve oluşumunun en önemli sebeplerin başında döllenme sorunları olabileceği gibi çeşit özelliği, beslenme ve sulama eksikliği, aşılı fidandan oluşturulmuş bahce gibi sebepler etkili olmaktadır.

Comment

bugün 1000 e yakın ceviz fidanı diktik umarım tutarlar.

Comment

Working...
        X