fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tohum Anaç Seçimi ceviz Tohumlarının ekimi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tohum Anaç Seçimi ceviz Tohumlarının ekimi

Sayın Tabiatcı, ceviz ile ile ilgili yazılarınızı bu sitede sıkça görüyorum ve bilgileniyorumda teşekkür ederim. Ben önümüzdeki yıl köydeki tarlama dikmek için satın alacağım aşılı ceviz fidanların dışında sonraki yıldarda büyütmeyi düşündüğüm ceviz bahçeme tohumdan yetiştireceğim fidanları aşılayarak fidan ihtiyacımı karşılamak istiyorum, bu yaz köydeki evimin bahçesindeki yaşlı ağaçtan yemek için topladığım cevizlerin bir kısmını katlama yapsam (meyva kasalarına torf+ince kum karışımına ekip serin yerde bekleterek) nisan ayınına kadar çimlenirmi! çimlenen bu çöğürtleri mayıs başında anıca dikersem ve nezaman aşılanacak duruma gelir! eksik ve yanlışım varsa tamamlarsanız ve bilgilendirirseniz memnun olurum.(sürekli köyde bulunmuyorum )
    sağlıcaklı kalınız.

Comment

tamam aşılatalım bana iyi kalem bulabilirmisiniz ve tutma oranı ne kadaryüksek iyi kalem olup olmadığınane kadar güvenebilirim yanlış anlamyın hangi ayda aşı yaptıracağız hangi cins aşı yapacaksınız
      banabu konularda biraz bilgi verirseniz allah razı olsun.

Comment

syn y kaya bu konuda ben 10 dekar tohumdan ceviz ekip yüzde 90 nı çıkardı istersen seni bilgilenderirim

Comment

sayın M.altındal,ilginize teşekkür ederim, tecrübelerinizin her adımını bu sitede paylaşırsanız hem ben hemde diğer üyelerde faydalanmış olur.
          aşılatma konusunda sorununuz var zannederim teorik bilgilerimi aktarayım:
          aynı yıl ekilen tohum çöğürleri gelişmiş ise tutma şansı yüksek olan aşı Ağustos - 15 Eylül arası yapılan yama göz aşısı eğer gelişmemiş ise ertesi yıl ilkbabaharda kilçikli ve yarma aşı yapılır ayrıca yarma aşı 5 yılık çeviz ağaçlarına bile yapılabilir(aşı kalemleri gözler uyanmadan ağaçlar uykuda iken alınır ve 0-+4 derecede muhafaza edilir).
          cevizde aşı tutma oranı aşıyı yapana bağlı ancak %75 i tutarsa başarılı sayılıyor

Comment

slm.y kaya allah razı olsun seninle bu aşı konusunda yazışalım. ben bu ceviz işine geçen sene kafayı taktım.burada HAVALAR SERT olduğu için sorduğum kişiler tohumdan ek dediler bende buradan niğde tarafından iyi bir ceviz çeşidi buldu tesadüf.aslında herkes zor çıkar tohumlar dediler aksine çok basit çıktılar,

Comment

ben bu cevizleri geçen sene aralık ayında bahçemin bir köşesinde 2 ye 2 bir yeri 15 cm derinliğinde bir yeraçtım normal cevizin duruşuna göre bunları dizdim kış üzerinden geçti mart başında bunlara baktım hepsi ağzını açmış çillerini dışına 1 2cm çıkmış durumdabunları ölçerek açtım cukurlara 10 cm üstü yanmış könle karışık toprakla örttüm tbi benim yeri kumlu ve taşlı . bunlar 1 ay kadar durdu. başta çıkan olmadı bende 1 ay sonra suladım 1 haftanın içinde hepsi baş gösterdiler. bunlar şimde çoğu 20 30 cm ler.bunları aşılatmayı düşünüyorum

Comment

tabiatçı arkadaş cevap vermediniz hangi cinsaşı yapacaksınız hangi çeşit ceviz vede tozlanma işini nasıl yapacağız

Comment

Evvelen selamlar diyerek başlıyalım.Ceviz aşısı yerlere ve yörelere ve ağacın cinsine göre değişir.lakin,yörenizin Niğde vilayeti olduğunu belirtmişsiniz.Karasal iklime sahip ve bu nedenle 1-2 yaşlarındaki fidanların ağustos sonları ve eylül başlarında yama ve yongalı göz aşısı,daha fazla yaşdaki ağaçlarda yarma aşı tercihimdir.Ancak;2 ve daha yaşlı ağaçlara çoban aşısınıda yabana atmamak gerekir.Bunun yanında yaşlı ağaçların dallarına uygun görülmesi halinde yongalı ve yama göz aşılarıda yapılabilir.Tabiki bu aşıcının bilgi ve becerisiylede doğru orantılıdır.orta Anadolu için benim tercihim fernor çeşidi;tozlayıcısı fernetde ayrıca Kaman5,tozlayıcısı Kaman1'dir.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

sayın arkadaşlar

ben de fidancıların fırsatçılıkları ve fahiş fiyatları nedeniyle 120 dekar arazime tohumdan dikip aşılayacağım

yerim manisa demircide 1450 m rakım var

siz tohumları nasıl ne zaman diktiniz bana yardımcı olur musunuz? ben doğrudan yerine dikeceğim

burada yöresel 2 tür var
                    biri yuvarlak kabuğu kolay kırılıyor içini tam dolduramıyor iç kurduna da hiç dayanıklı değil
                    diğeri kavun gibi yassı uzun kabuğu çok kalın içi dolu ve dayanıklı iç kurdu görülmüyor fakat bunu da kabuğundan içini parçalamadan ayırmak zor
                    bunlardan birini mi deneyeyim yoksa sizin tavsiye edeceğiniz bir tür tohumluk var mı?
                    teşekkürler

Comment

arkadaşım slmbardakcı,
                      120 da. bahçe epeyce büyük sayılır,nereden bakarsan 2000 fidan demek.
                      Fidanı tohumdan yetiştirmek ve aşılamak; bu iş için epey tecrübe gerek önce uzman bir danışmanın gözetiminde anaçta tohumdan fidanı yetiştirip daha sonra bölgene uygun cinsi seçer aşı yaptırdıktan sonra yerine dikersin eğer tohumu yerine ekerek (asıl fidan yerlerine) yetiştirmek istersen gerek tohumun gerekse aşınının tutma şansı %75-80 civarıdır bunun anlamı %40-50 fire demektir zira boş kalan yerlere yeniden aşılı fidan alman gerekir.
                      Benim dostça tavsiyem; boş vakitlerinde bölgendeki ceviz bahçelerini,fidancıları ziyaret et, bilgi topla ayrıca gerek internet siteleri gerekse tarımla ilgili yayın yapan tv kanallardan ceviz ve fidan yetiştiriciliği hakkında edindiğin her türlü bilgileri yazarak döküman haline getir ondan sonra ne yapacağına karar verirsin yoksa akıldaki zamanla unutulur.
                      başarılar dilerim.

Comment

YKaya:Rumuzlu üye çok doğru yazmış,arsanın bazı bölümleri sebze tarımı yapılabilir.Ayrıca;revaçda olan üzüm çeşitleri ve benim favorim deveci armudu dikilebilir.Eğer;şimdiden bağlantı yapılırsa ceviz fidanları ucuza alınabilir.İlkbaharda fidan bulamıyabilir,yada pahalı olur.Bir kısmını fidan dikip,bunların kalemlerinden istifade edilebilir.Şayet;aşı yapılacaksa,çürük olmayan bir çeşit düşünülebilir.lakin;tohumluk cevizlerin güneşde kurutulmamış ve ağır olanları tercih edilir.Ayrıca;mutlaka katlama yapılması tercih edilir.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

tabiatçı arkadaş öncelikle selamunaleyküm.ben aksaraydayım bu dediğiniz cinsler buraya uyumlumu burada don olayları oluyor. o cinsler dayanıklımı verim oranı nasıl getireceğiniz kalemlere güvenebilirmiyim kusura bakma. ben toptancıda çalıştığım için ne insanlarla karşılaşıyorum.allah izin vverirse bunları seninle aşılayalım ama bana biraz fiat konusundada yardımcı olursan allah razı olsun.bu sene kredi çekip bahçeye tel örgü çektireceim. onu sonra konuşuruz. benim asıl amacım cinsleri konusu.bugün zirata gittim hiç yardımcı olmadılar.onlar başından salma işi yapıyorlar

Comment

tabiatçı arkadaş cevap vermediniz sorularıma

Comment

Sn Murat Altındal:Ben MERSİN' giderken,yada gelirken AKSARAY'a uğrar ve bazen peynir alırım.Bahsetdiğim çeşitler bizim yöreye, yani AKSARAY'a uygun.Lakin;Tabiatda hiç bir şeyin garantisi yoktur.Bundan 5 yıl önce Haziran başında ağaçlar soğuk aldı.Aşı işine gelince vaktimiz olursa diyelim.Zira benim ilkbaharda başımı kaşıyacak vaktim bile olmaz.İşi görülecekleri sıraya alırım.Eşden,dostdan küsen,küsene.Bu arada;bizim bağ,bahçe ve arılara bakılacak vs.vs.

Comment

sayın tabiatçı cevizi yerinde yani tarlada ekip aşılamak mı daha sağlıklı yoksa ekip aşılayıp yerine dikmek mi daha sağlıklı

Comment

Working...
                                X