fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Cevizde budama ve terbiye şekilleri

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Cevizde budama ve terbiye şekilleri

BUDAMA VE TERBİYE ŞEKİLLERİ

Ceviz ağacı diğer meyve ağaçlarına uygulanan budama şeklinden biraz daha farklı budanır. Ceviz fazla oranda budama gerektirmeyen bir meyve türüdür. Her yıl uygulanan ve düzensiz yapılan budama verim düşüklüğüne yol açar, çok kuvvetli dal ve sürgün meydana getirmesine neden olur. Birçok meyve türünde meyveler, budanan yıllık sürgünlerde oluşurken, cevizlerde budamadan sonra sürecek dallarda dişi çiçek teşekkül eder. Böylece ceviz ağacında iki yıllık sürgünlerde meyve oluşur.

Cevizlerde budama ilk bahçe kurulduğunda, sadece boyunlu gözler kesilerek göz budaması şeklinde yapılır. 3'ncü yılda ise şekil verilir. Daha sonraki yıllarda ise sadece ceviz ağaçlarının ölü ve kuruyan dalları temizlenir. Cevizlerde her yıl budama yapılmaz, ancak ağaçlar birbirine yakın dikilmiş ise seyreltmek için derin bir budama uygulanır. Böylece ağaca yeni bir şekil verilir.

Cevap: Cevizde budama ve terbiye şekilleri

Sayın Selsaraç Kardeş.
    Ben her yıl, yere doğru ve birbirine giren sürgünleri buduyorum (alıyorum) . Daha doğrusu budamak zorunda kalıyorum. Onun için sizin '' 3.yıldan sonra budanmaz '' fikrinize, Üzülerek katılamıyorum.
    Saygılarımla..

Comment

Sayın Cevizci40, yorumunuz için teşekkür ederim. Yazdığınızda haklısınız her yıl birbirine giren ve yere bakanların kesilmesi tüm ağaçlar için geçerli bir kural olarak yapılması gereken bir budamadır. Doğru yapıyorsunuz.
      Yazımı tekrar okursanız "3'ncü yılda ise şekil verilir. Daha sonraki yıllarda ise sadece ceviz ağaçlarının ölü ve kuruyan dalları temizlenir. Cevizlerde her yıl budama yapılmaz," deniliyor. Cevizlerde her yıl budama yapılması demek verimi etkileceyecek budama yapılmaz demektir. Çünkü meyveler iki yıllık dallarda oluşmaktadır. Her yıl dal çıkartırsanız ne zaman 2 yıllık dal oluşup meyve alacaksınız?

Birbirine giren, kuruyan, aşağı giden dallar her yıl budanmalıdır.

Comment

Arkadaşlar yanlış yere mi girdim. Benim Bir sorum olacak. Bodur Kirazda tel destek sistemi oluyor mu

Comment

Selsarac Kardeş,
          Dikkatine !! ve ilgine: tüm samimi duygularımla teşekkür eder, mahsulinizin bereketli olması dileği ile.......

Comment

Bahçeyi ilk tesis ettiğimizde fidanda göz budaması yapılır denilmiş bu göz budamasını açarmısınız hangi kurallara göre budamayı yapıyoruz ilk yıl

Comment

messin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Bahçeyi ilk tesis ettiğimizde fidanda göz budaması yapılır denilmiş bu göz budamasını açarmısınız hangi kurallara göre budamayı yapıyoruz ilk yıl
              Sayın messin;

İlk yıl göz budaması yapılır denmesinde ki amaç, boyunlu gözler dikey dal oluşturduğu için yarılma yaptığı için pek terçih edilmez, boyunlu gözün hemen altından keskincene bir bıcakla kabuğu kesersen onun altındaki düğme gözünün uyanmasını tetiklemiş olursun, ve bu düğme gözden çıkan dal daha geniş açılıdır ve kırılmalara yarılmalara daha mukamevetlidir. Ağaç taç yapısını daha geniş yapmış olursun.
              http://vadidekicennet.blogspot.com/

Comment

3 yıllık kapama ceviz bahçemi şebin ve bilecik cinsi sertifikalı ve aşılı fidanlarla tesis ettim.Forum üyelerine sormak istediğim ; yetişkin bir ağaç kaç metre ideal boydadır,tepe budamalarına fidan kaç metre olduktan sonra başlanmalıdır?

Comment

Çünkü meyveler iki yıllık dallarda oluşmaktadır. Her yıl dal çıkartırsanız ne zaman 2 yıllık dal oluşup meyve alacaksınız?
                  Şu cümleye katılamayacağım, zira bazı ırklar var ki ilk yılki filizinde meyve verebiliyor, elimde olan şöyle bir fotoğraf var.

Bu pedro ırkı bir ceviz çeşidi, aynı zamanda da sert budanması gereken bir ceşit.
                  https://gardensel.com/tr/
                  http://vadidekicennet.blogspot.com/

Comment

sayın selsaraç ceviz ve zeytinleri ilk baharda mı sonbaharda mı budamalıyım? birde cevizlerin alt dalları daha çok meyve tutuyor yinede alt dalları budamalımıyım ? teşekkürler herkese adıyaman dan selamlar

Comment

https://gardensel.com/tr/ sayfasında Zeytin budama bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Ceviz ağaçlarını yaprak dökümünden sonra bahara kadar budayabilirsiniz. Ancak son don tarihinden sonra budamanız en doğrusudur.

Comment

Sayın selsarac AFYON'da990rakımda 15 dekar ceviz bahçesi kurdum.Fidanları Kasım sonu ve aralık başında diktim.Çeşit olarak Şebin,Bilecik çoğunlukta.Bunun yanında Kaman 1 ,Pedro,Chadler,Maraş 18 (deneme maksatlı)diktim.Hiçbir budama yapmadım.Yalnız Maraş 18 ler 1,5 metreden gövdesi kesilmiş olarak geldi.Sormak istediğim , ilk budamayı nasıl yapmalıyım.Forumdan takip ettğim kadarıyla ilkyıl boyunlu gözlerin budaması yapılmalı.Ama bizim burada geç donlar olmakta .Boyunlu göz budaması yapmalımıyım;veya nasıl bir budama tavsiya ediyorsunuz.Teşekkürler,herkese selamlar.

Comment

İyi günler.Soruma bir cevap alamadım.Lütfen bilgisi olanlar cevap verirse sevinirim.

Comment

Sn Himmetvermez:Bu Konuda uzmansel bölümünde;Bahcesel üyelerinden Sn Yerdoğan08 çok güzel ve akılcı bir cevap yazmış.Okumanızı tavsiye ederim,Kolay gelsin-başarılar dileğimle.

Comment

Teşekkürler Tabiatcı.Yazıyı okudum,çok da iyi oldu.İyi günler.

Comment

Working...
                              X