sağolasın çok işime yaradı.. eğer sizi sıkmadıysam bi kaç sorum daha var.. 1 yaşındaki ceviz fidanı kaç cm boyu olmalı ve en uç kısmına budama yapılmalımı İlkyılın kış budamasında doruk dal 180 cm.'den kesilir.. diye okumustum bi yerde onun için soruyorum. cahilliğime bağışlayın.
Bir yaşındaki ceviz fidanının şu kadar boyu olacaktır diye bir şey yok, o bakımınızla ilgilidir.
Yeterli boya yani 1.50- 1.80 geldiğinde Uç kısmına budama yapılmalıdır.
İlk yıl göz budaması yapılır denmesinde ki amaç, boyunlu gözler dikey dal oluşturduğu için yarılma yaptığı için pek terçih edilmez, boyunlu gözün hemen altından keskincene bir bıcakla kabuğu kesersen onun altındaki düğme gözünün uyanmasını tetiklemiş olursun, ve bu düğme gözden çıkan dal daha geniş açılıdır ve kırılmalara yarılmalara daha mukamevetlidir. Ağaç taç yapısını daha geniş yapmış olursun.
sayın lilium Bursanın İnegöl ilçesinde ikamet etmekteyim.boş bir arzide çeviz fidanı var servis beklerken aylardır o fidanı inçelemekteyim bütün dallar boyunlu gözlerden sürgün verdi.sizin yazınız ile ocak ayında ektigim 60 adet fidanın üst kısımdan 4-5 boyunlu gözün altından.tüm boyunlu gözleri kesmem uygun olurmu teşekürler
Uygun olur fakat bunu yapmak için biraz geç oldu gibi, ektikten sonra bunu yapsaydınız daha uygun olurdu, zira gözler epey uyanıp uzadı, şayet yeni uyanıyorlarsa bunu yapabilirsiniz.
Filiz yapmış olsalar dahi illa düğme gözleri uyandırmak isterseniz, bu filizleri kesiniz, düğme gözler uyanacaktır.
sayın lilium cevabınız için teşekürler 4 yıl önce ektigimiz fidanların 1-1,5mt boydan kestigimizde temizligini yapıp aşı macunu sürmemize ragmen uç kısmında hemen hemen 10-15 cm varan kurumalar oluştu.zirve dal olarak bıraktıgımız boyunlu gözlerde kurudu.yeni ektigim fidanlarda aynı duruma düşmemek için ne yapmalım.ayın (gel git)budamada etkisi olabilirmi.
Öncelikle bilgilenmenizi tavsiye ederim, ne kadar cevizle yazılmış makaleler kitaplar varsa okumanızı tavsiye edererim, zira takma akıldan akıl olmaz.
Sorunuza gelecek olursak, 4 yıllık fdanlarda ki kuruma çok enterasan, budamayı mevsiminde yapmadınızmı? Mevsiminde yapılmayan geç yapılan budamalar genç sürgünler verir ve bu sürgünler (çok körpe)kendilerini kışa hazırlayamazlar donarlar ve kururlar.
Budamalarınızı ikliminiz uygunsa sonbaharda değilse mart onbeşten sonra yapınız.
sayın lilium cevabınız için teşekür ederim.4 yıl önce kasım ayında 40 adet aşılı ceviz ektim ertesi yılın nisan ayının 2.haftası tomurcular patlamak üzere iken(bazıları patlamıştı)1-1.5 mt kadar mesafeden veaşı yerinin aksi tarafına bakan gözün 0;5 cm kadar üzerin den tepesini kesip aşı maçunu ile kesilen yeri kapattım
ilk iki veya 3 boyunlu gözü kesmeden diger boyunlu gözleri maket bıçagıyla kestim.fakat fidanların 27 tanesinde tepelerinden 10 veya 15 cm aşagıya dogru kurumalar oluştu.ve gövdeye paralel gelişecek olan boyunlu göz sürgünleride kalmadı.yeni ektigim aşılı çevizlerin de aynı olmaması için ne yapabilirim. teşekür ederim..ayın (gel git)budamada etkisi olabilirmi. ayın 10da kestigim ceviz dallarında yaradan su geldi fakat ayın18 nde kestiklerimde sulanma olmadı.(hicri ay)
İlla ki bir yerde yanlışlık yapıyorsunuz. Bu kadar fidana yazık etmemek için mutlaka budama konusunda tecrübeli birine, uygun mevsimde budama yaptırmanızı tavsiye ederim. Zira yerel budama ustaları bulunduğunuz yerde hangi ağacın ne zaman budanacağını, nasıl budanacağını iyi bilir...
Merhabalar.Cevizde göz budaması yapılırken bütün boyunlu gözler kopartılır mı? Yoksa tepe kısmında 4-5 tanesini bırakmalımıyız? Bilgisi ve tecrübesi olan yardımcı olursa çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
1-1.5 mt kadar mesafeden veaşı yerinin aksi tarafına bakan gözün 0;5 cm kadar üzerin den tepesini kesip aşı maçunu ile kesilen yeri kapattım
ilk iki veya 3 boyunlu gözü kesmeden diger boyunlu gözleri maket bıçagıyla kestim.fakat fidanların 27 tanesinde tepelerinden 10 veya 15 cm aşagıya dogru kurumalar oluştu.
Kasım ayında ekiyorsunuz nisan ayında tepelerini vuruyorsunuz, peki ektiğinizde niye vurmadınız. Ektiğinizde vurmuş olsaydınız yeni ekilen fidan kökleri o gövdeye kabuğa daha az enerji harçarlardı kalan gözlere çalışırlardı.
Kurumaları doğaldır 1-1.5 metrelik bir gövdeyi beslemekte ilk yıl kök sistemi çok zorlanır.
Hangi fidan olursa olsun yeni ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesmek (tutma oranını artırır)ve o gözlerden patlayan kuvvetli bir filizi bırakıp o filizi gelecek yıl 1- 1.5 metreden tepe vurarak dallanmaya teşvik edersin. Çünkü ilk yıl güçlü bir filiz ile güçlü bir kök yapısıda vardır artık, güçlü kök güçlü filizlerde verecektir.
İkinci yıl 1- 1.5 metreden vuracağınız bir filizinde ki, bütün boyunlu gözleri kesseniz dahi o fidan kurumaz. Aynı göz altında daha iki göz vardır biri biri patlar.
Suç sizin kesmiş olduğunuz boyunlu gözlerde değil, yeni ekilen bir fidanın kök sisteminin o kadar uzun bir gövdeyi besleyemediğindedir. Besleyememesi de doğaldır.
Gel git diye bir şey bilmiyorum inanmıyorum, doğru yapıldığı sürece fidan olsun ağaç olsun kendini yeniler.
Cevizde ilk yıl çok önemlidir, fidanı iyi bakacağım demek çok sulamak değildir, çok sularsın bu seferde kök sistemini oksijensiz bırakır fidanı kurutursun, az sularsın yer çatlar kök hava alır yine kurutursun, dikkat ister.
Sayın Cevizci40, yorumunuz için teşekkür ederim. Yazdığınızda haklısınız her yıl birbirine giren ve yere bakanların kesilmesi tüm ağaçlar için geçerli bir kural olarak yapılması gereken bir budamadır. Doğru yapıyorsunuz.
Yazımı tekrar okursanız "3'ncü yılda ise şekil verilir. Daha sonraki yıllarda ise sadece ceviz ağaçlarının ölü ve kuruyan dalları temizlenir. Cevizlerde her yıl budama yapılmaz," deniliyor. Cevizlerde her yıl budama yapılması demek verimi etkileceyecek budama yapılmaz demektir. Çünkü meyveler iki yıllık dallarda oluşmaktadır. Her yıl dal çıkartırsanız ne zaman 2 yıllık dal oluşup meyve alacaksınız?
Birbirine giren, kuruyan, aşağı giden dallar her yıl budanmalıdır.
göz budamasının yerine 'perlan' kullanılması geniş açılı dal oluştururmu acaba.. kirazda çok işe yarıyo..
Sayın SELSARAÇ,
Rahmetli babamın tahminen 20 yıl önce dikmiş olduğu ceviz ağacının boyu 15-20 metreyi bulmuş vaziyette, gövdesi ve dalları tahmin edeceğiniz gibi bayağı kalın onların uzantıları da yeteri kadar kalın .Cevizlerde bu dalların uclarıda oluyor, onlara ulaşmak için ağaca çıkmaktan ,eline uzun bir sırık ile iş görmek hayli zor.Şimdi sorum şu ; bu ceviz ağacı nasıl budanır, nasıl gençleştirilir.Selamlar
Comment