fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz Antraknozu (Gnomonia leptostyla)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ceviz Antraknozu (Gnomonia leptostyla)

Cevizlerde görülen en önemli hastalık, ceviz antraknozu (Gnomonia leptostyla)’dur. Hastalık, ağacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür. Mantari (fungus) olan bu hastalık, meyve kabuğundan meyvelere geçebilir. Ağaç hastalıktan dolayı yaz ayı ortalarında kenarları kurumuş, kıvrılmış ölü yapraklarla kaplanır ve daha sonra bu yapraklar dökülür. Enfeksiyon şiddetli ise ağaç yapraksız kalır.

Hastalık meyvede küçük noktalar veya daha büyük kara lekeler halinde görülür. Sonbaharda yere dökülen yaprakların toplanarak imha edilmesi, enfeksiyon kaynağını önemli ölçüde azaltır. Hastalığın her yıl görüldüğü yerlerde Bordo Bulamacı (göz taşı) veya diğer hazır bakırlı preparatlarla ağacın bütün gövde ve dalları iyice yıkanacak şekilde ilaçlanır. Manep W.P aktif maddeli fungusitler, 100 litre suya 300 g dozda uygulanır. Yağışlı geçen yıllarda ise, fungus enfeksiyonlarına karşı çiçeklenmeden önce veya çiçeklenmeden sonra 2 hafta ara ile hazır bakırlı ilaçlar kullanılırsa, (Marsonina juglandis) bakteriyel (Xanthomanas campestris) hastalıkları tamamen kontrol altına alınmasıyla beraber, bakırlı ilaçlara çok duyarlı olan ceviz yapraklarındaki fitotoksik etki de önlenmiş olur.

Cevap: Ceviz Antraknozu (Gnomonia leptostyla)

selsarac Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Cevizlerde görülen en önemli hastalık, ceviz antraknozu (Gnomonia leptostyla)’dur. Hastalık, ağacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür. Mantari (fungus) olan bu hastalık, meyve kabuğundan meyvelere geçebilir. Ağaç hastalıktan dolayı yaz ayı ortalarında kenarları kurumuş, kıvrılmış ölü yapraklarla kaplanır ve daha sonra bu yapraklar dökülür. Enfeksiyon şiddetli ise ağaç yapraksız kalır.

Hastalık meyvede küçük noktalar veya daha büyük kara lekeler halinde görülür. Sonbaharda yere dökülen yaprakların toplanarak imha edilmesi, enfeksiyon kaynağını önemli ölçüde azaltır. Hastalığın her yıl görüldüğü yerlerde Bordo Bulamacı (göz taşı) veya diğer hazır bakırlı preparatlarla ağacın bütün gövde ve dalları iyice yıkanacak şekilde ilaçlanır. Manep W.P aktif maddeli fungusitler, 100 litre suya 300 g dozda uygulanır. Yağışlı geçen yıllarda ise, fungus enfeksiyonlarına karşı çiçeklenmeden önce veya çiçeklenmeden sonra 2 hafta ara ile hazır bakırlı ilaçlar kullanılırsa, (Marsonina juglandis) bakteriyel (Xanthomanas campestris) hastalıkları tamamen kontrol altına alınmasıyla beraber, bakırlı ilaçlara çok duyarlı olan ceviz yapraklarındaki fitotoksik etki de önlenmiş olur.

Comment

lütfen detaylı bilgi ne yapapabilirim ceviz karaleke.. hakkında...

Comment

merhaba ben layla bizim ceviz ağacımız var ve 2senedir tutuyor ama cevizlerin üstünde siyah lekeler var yani kurt cevizlerimiz hep dökülüyor ne yapcamızı bilmiyoruz bana bilgi verirseniz sevinirim

Comment

Selam Selsaraç bey ve sayın katılımcı üyeler. Benim bahçemde de 30 tane ceviz ağacım var. Bazı ağaçların yaprakları kenarlarından kurumuş gibi. Cevizlerde görülen ceviz antraknozu ile ilgili resimleri incelediğimde benim ağaçlardakine benzemiyor. Ya da benim ağaçlarımın ki gibi resimlere rastlamadım. Aydınlatırsanız mutlu olacağım.
          Eklenen Dosyalar

Comment

fotoğraflar ekim ayı ortasında çekilmiş zaten yapraklar sararmaya bu aylarda başlar ve sararıp kurumasıda normaldir.

Comment

Yukardaki resme baklıdığında:Bal gibi Antakroz. Yapılması gerekenler: Evvelen Biyolojik mücadele.Sonbaharın dökülen yapraklar usülünce imha edilmeli,budama artıkları yok edilmeli,ağaç yada fidanlık civarlarındaki otlar temizlenmeli,özellikle yaz başlarında aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.Kimyasal Mücadele:İlkbaharda Bordo bulamacı mutlaka yapılmalı,ağaçların yaprağı fare kulağı devresinde ;Maneb etken maddeli ilaçlarla ilaçlanmalı,ilaç 15 gün ara ile en az iki kez yapılmalıdır.Uygun görülmesi halinde tekrarlanabilir.Ayrıca;Lüzumu halinde en yakın Tarım uzmanına danışınız.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Working...
              X