fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Sertifikalı chandler fidan ve tozlayıcı ?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Sertifikalı chandler fidan ve tozlayıcı ?

Selamlar

16 dönüm tarlama ceviz dikeceğim ancak sertifikalı chandler bulamıyorum. Yabancı çeşitler için sertifika olmuyor mu? Devlet desteği alabilmek için fidanın sertikalı olması gerekiyor bildiğim kadarıyla. Yabancı çeşit fidan kullananlar destek alamıyor mu?

Bir de chandler tozlayıcısı olarak ne öneriyorsunuz.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Hayırlı günler.

Cevap: Sertifikalı chandler fidan ve tozlayıcı ?

Maalesef devlet yabancı çeşitlere halen sertifika vermedi Bizim çeşitlerimiz çok daha iyi ya bunun içinde aldığınız kişiye güvenmeniz lazım. Bu da maalesef suistimale açık

Comment

Geç yapraklanmasından ve çok verimli olmasından dolayı chandler seçmiştim. Peki siz ne öneriyorsunuz?

Comment

saudek kardeşim.
        çok doğru yapmışsınız. daha önce verdiğim linklere bakabilirseniz chandlerin nasıl bir çeşit olduğunu anlayabilirsiniz. Şu anda chandlere kalite ve ürün açısından rakip olabi,lecek tek çeşit tulare`dir. verim olarak payne chandlerden üstün olmasına rağmen ürün kalitesi ve erken uyanma nedeni tercih edilmemektedir. california üniversitesinde yapılan araştımalarda chandlerin 7-10 yaşında ulaştığı verim bizde yerli çeşitler için 20 yaşında ulaşılmaktadır yazıyor. Ancak yerli çeşitlerin gerçek verimi hakkında yapılan net bir çalışma maalesef yok. yapanlar var ise de halk ile bunu paylaşmıyorlar. Çok önemli bir not ise chandler için 35-40 feet(10,5-12 metre) fidan arası tavsiye edilmesi. Ancak yapılan çalışmalarda hep 9-9 metre ekilmiş. yine de belirtmek isterim. ben elektrik mühendisiyim ziraat mühendisi değilim. Ziraat Mühendisleri bu işi benden iyi bilirler. Ben sadece yayınlanmış makalelere (ingilizce) bakarak size okuduklarımı söylüyorum.

Comment

Özyeşil Hizmet Fidancılık Seyfi Yanmaz ile görüşün ellerinde sertifikalı ceviz fidanı var sertifika için başvuru evraklarını bizzat bilgisayardan ben çıkardım. Bu insanlar yabancı ceviz çeşitlerinin duayeni ve akademik destek alan nadir fidancılarımızdan.

Telefonu 0 532 337 06 15 Selahattin Hocanın selamını söylemeyi unutmayın yardımcı olurlar.

Comment

Selahattin hocam ben 2008 yazında aradığımda chandler için sertifika olmadığını söylemişlerdi. sonradan aldılarsa bilemiyorum.

Comment

Artık alabiliyorlar...

Comment

Pazartesi ilk işim Özyeşili aramak olacak. Teşekkür ederim Selahattin bey.

Tozlayıcı konusunda Sütyemez hocamın tavsiyesi doğrultusunda KAMAN-1 de karar kıldım.

KAMAN-1 in polen saçma dönemi ile Chandler ın reseptive dönemi gayet iyi örtüşüyor.

Yalnız kafama takılan bir şey var, sormak istiyorum. Denizli de bir fidancı Chandlerın da tozlama için kullanılabileceğini söylemişti. Bu mümkün mü?

Makina mühendisi olduğum için bazı konularda bilgilerim yetersiz kalıyor. Eğer doğru ise bunun nasıl olduğunu biriniz bana açıklayabilir mi? Çünkü okuduğum kaynaklarda (çok kısıtlı maalesef) böyle bir şeye rastlamadım.

İyi günler dilerim

Comment

Sayın saudek,
                  her cevizin erkek çiceği olduğu için başka bir ceviz için tozlayıcı olabilir. Mesela payne için pedro iyi bir tozlayıcı iken pedro için kaman1 iyi bir tozlayıcıdır. Kaman 1 ile pedro iyi örtüşüyorlar ondan eminim. Dave ramosun kitabında pedro ile chandlerin dişi çiçeklerinin peak olduğu nokta arasında 2 gün var şeklinde tablo yapılmış. bu nedenle kaman 1 tozlayabilir diye düşünüyorum. Ama neden franquetta düşünmediğinizi anlamadım. cisco da olabilir.(mehmet sütyemez hocam örtüşüyor demişse doğrudur) birebir örtüşüyorlar. Emin olmak açısından söyledim. Benimde 2 tane tozlayıcım eksik eğer kaman 1 olursa bende eksik olan yerlere kaman1 ekleyebilirim.

Comment

makurtulus merhaba

Eğer chandler kendini tozlayabiliyorsa başka bir tür kullanmama gerek yok. Yani tozlayıcı olarak ta chandler kullanabilirim. Sakıncaları var mıdır?

Franquetta da olabilir ama ağaç olarak çok büyük olduğunu okumuştum. Ben fidanları 8x8 olarak dikeceğim. İleride eksiltmek istemiyorum. Aslında bunada tam karar verebilmiş değilim. Bazen satranç dikim yapıp ileride eksiltme mi yapsam acaba diye düşünüyorum.

Aslında işi öğrendikçe endişelenecek o kadar çok konu çıkıyor ki..

Comment

suadek
                      zaten tozlayıcı oranı o kadar azki 100 ağaca 7-8 tane dikebilirsiniz
                      ama kaman1 veri,mli çeşit sadece bende emin olmak istiyorum eğer uygun ise eksik kalan yerlere bende kaman1 dikebilirim

Comment

makurtulus
                        Sütyemez hocaya tozlayıcı çeşidi siz sormuşsunuz, sayfayı buldum.

Comment

saudek
                          evet hatırladım. ben franquetta diktim. nedeni ise çok büyük olması. çünkü zaten 100 fidanda 7-8 tane kullanılıyor. mayıs ayında hakim rüzgar yönüne doğru dikim yapılırsa verimli olur. ucun olduğu için polenler uzaktaki ağaçlara daha rahat gider diye düşündüm. ağacıda chandlerlerden yana olan kısımda sert budarım diye düşünüyorum. eksik olan yerlerden biri sınırda ve ağaçlara çok yakın. diğeri sorun değil.
                          Kolay kelsin

Comment

Yalnız hala anlayamadım, eğer chandler kendini tozlayabiliyorsa neden başka bir çeşit ceviz dikmeye ihtiyaç olduğu?

Comment

Sayın saudek,
                              sakın böyle bir şey yapmayın. veriminiz çok düşer. Google books`tan walnut isimli esere göz atarsanız chandler erkek çiçekler ile dişi çiçekler sadece 3-4 gün çakışıyorlarki en önemlisi dişi çiçeklerin en yoğun olduğu zaman erkek çiçekler tamamen bitmiş oluyor. evet ürün alırsınız ama çok az olur. yani ticari faaliyeti desteklemez. ben yinede düşünün ve tam çakışan bir çeşit seçin derim. mesela dört köşeye 1 er adet franquetta ve ortalara kaman1 olabilir. toplamda 10 adet olarak düşünün. ben genelde yol kenarı ve sınıra yakın yerlere diktim. ama hakim rüzgar yönüne doğru.Sakın ve Sakın tozlayıcısız olmaz. Ben sadece kaman 1, in dişi çiçeklerinin chandlerin erkek çiçekleri uyuşup uyuşmadığını araştırıyorum şu anda. eğer uyuşuyorsa daha fazla kaman1 dikilibelir.

ama dediğim gibi yerli çeşitlerle ilgili çok fazla bilgi maalesef yok. şimdi ankara universitesinde bir çalışma buldum onu okuyorum. eğer bir bilgi alırsam size dönerim.

Comment

Working...
                              X