fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ceviz bahçesi için toprak ve su analizi..

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• ceviz bahçesi için toprak ve su analizi..

merhaba değerli forum üyeleri..
    50 dönüm ceviz bahçesi yapmak için yaptırdırdığım toprak ve su analizleri aşağıdaki gibidir.hangi cins daha uygundur...anlayan üyelerden düşüncelerini ,yorumlarını ,almak istiyorum.. teşekürler,saygılarımla...

PARAMETRELERTOPRAKANALİZ SONUCUDEĞERLENDİRME
    ..........ph............8,1..............HAFİF ALKALİ
    .......EC(TUZ)..........0,74.....................T UZSUZ
    ...CACO3(KİREÇ)TOTAL....%21,92.................... FAZLA KİREÇLİ
    ...ORGANİK MAD..........%0,15.....................ÇOK AZ
    ........TOTAL AZOT......%0,08.....................AZ
    ......FOSFOR........KG/DA 2,29.....................ÇOK AZ
    ....POTASYUM........KG/DA 132,49...................ÇOK FAZLA

KİL %47
    KUM %42
    SİLT% 11 SONUÇ:KİLLİ

SU ANALİZİ
    RATAMETRELER SONUÇLAR DEĞERLENDİRME
    PH......................7,87...........haif alkali
    ec(tuz).................0.47...........çok iyi su
    toplam tuz...............0........................
    cl......................0,35...........çok iyi su
    c03.....................0,7......................
    HC03....................3,88............DÜŞÜK
    K.......................0,00.............DÜŞÜK
    Ca......................1,49.............yeterli değil
    Na......................0,305.................

NOT:bölgenin denizden yüksekliği 1600m civarıdır.. ve ilkbahar geçdonları sık görülür..

Cevap: ceviz bahçesi için toprak ve su analizi..

Analiz sonuçlarınız gayet güzel ancak rakımı yüksek yerler için zaten çok fazla seçeneğiniz yok size Şebin ya da Bilecik çeşitleri en uygunu olacaktır.

Comment

degerlı yorumunuz ıcın tesekurler.selahattın hocam..yabancı cıns ıcın uygun degıl mı acaba.mesela chandler ?

Comment

Selahattin hocam daha iyi bilir ama bana göre toprak ph'niz çok yüksek ve toprağınız fazla kireçli.Hangi cins ekerseniz ekin ilk etapta ph'nizi 6.5 -7 civarlarına indirmenizi öneririm.

Comment

juglandales Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Selahattin hocam daha iyi bilir ama bana göre toprak ph'niz çok yüksek ve toprağınız fazla kireçli.Hangi cins ekerseniz ekin ilk etapta ph'nizi 6.5 -7 civarlarına indirmenizi öneririm.
          selam ..... bilmediğim için soruyorum peki tarlanın ph nı nasıl ayarlıyacağız...???

Comment

Yüksek rakımlı yerlerde (1000-1200 rakımdan sonra) yabancı çeşitlerden Franquette, fernette, fernor, midland gibi çeşitler işinizi görecektir. Rakım 0-1200 arası Chandlar dikilebilir.

Araziyin pH'ını düşürmek için asidik karakterli gübreler, pH yükseltmek içinde bazik karakterli gübreler kullanılır.

Comment

Rakimin 1300 den yukari olan yerlerde ceviz yetistirmek zor oluyor galiba, bizim ordada 1330 rüzgarida bol su sikintisi yok ama burda okuduklarimdan sonra biraz karamsar olmaya basladimne dersiniz?

Comment

Çok değerli bilgiler verilmiş. Bende bir şeyler ilave etmek istiyorum. Toprak analizinizde pH yüksek, azot ve fosfat az gözüküyor. Ben sizin yerinizde olsan organik azot ve fosfat takviyesinin yanında (kaliteli leonardit) uygulaması yapardım. Toprak düzenlemesine yardımcı olacak, toprağın pH ını dengeleyecek, bitkinin ihtiyacı olan besinleri almasını sağlayacak, ağacınızı kuvvetlendirerek olumsuz hava, iklim şartlarına karşı koruyacak ve toprakta daha bir çok görevler yapacaktır. (Leonardit hakkında bir çok bilgiyi google da bulabilirsiniz.)
                Organik azot kaynakları : sıvı balık artığı, et tozu, yine toz haline getirilmiş pamuk tohumu dir. Fakat unutmamalısınız ki çok yüksek miktarlarda azot zenginleştiriciler kullanmak, kökleri besleyen suda ve toprakta azot kirliliğine sebebiyet verecektir.
                Organik fosfor kaynakları : kemik tozu, toz haline getirilmiş pamuk tohumu. Fosfor, bitkinin sağlam bir gövde yapısı geliştirmesini sağlar. Fosfor, toprakta azottan daha uzun süre kalır ve bu sebeple uygulaması azota nadiren daha uzun aralıklarla yapılmalıdır. Aşırı miktarlarda fosfor kullanmak bitkinin diğer mikro besinlere ulaşmasını engelleyecektir, fakat fosfor eksikliği bu açıdan bakıldığında çok daha tehlikelidir. Toprak analizlerinizin sonucuna göre, yetersiz fosfor bulunan topraklarda küçük takviyeler yapmak yeterli olacaktır.

Comment

Arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım ve katıldığım için mutluyum.Ben Muğla İli Yatağan İlçesi Hisarardı köyünde(mahallesinde)yaklaşık 6 dönüm üzerine ceviz ağacı dikmek istiyorum.Hangi çeşit ceviz ve tozlayıcısını dikmeliyim.Fidanlar arası mesafe kç metre olmalıdır.Ayrıca ceviz yetiştiriciliğinin püf noktaları nelerdir?Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Comment

Fani Hamza Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım ve katıldığım için mutluyum.Ben Muğla İli Yatağan İlçesi Hisarardı köyünde(mahallesinde)yaklaşık 6 dönüm üzerine ceviz ağacı dikmek istiyorum.Hangi çeşit ceviz ve tozlayıcısını dikmeliyim.Fidanlar arası mesafe kç metre olmalıdır.Ayrıca ceviz yetiştiriciliğinin püf noktaları nelerdir?Yardımcı olursanız çok sevinirim.
                    Hamza Bey; Toprağınızın durumu nedir? Köyünüzün rakımı nedir? Çeşit belirlemeden önce toprağın iklimin topoğrafyanın fizibilitesini ortaya koymak lazım...

Comment

Sayın mrmrshn ilgilinenize çok teşekkür ederim.Köyün rakımı 360 m ancak, toprak analizi henüz yaptırmadım.

Comment

Teşekkür ederim

Comment

mrmrshn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          Hamza Bey; Toprağınızın durumu nedir? Köyünüzün rakımı nedir? Çeşit belirlemeden önce toprağın iklimin topoğrafyanın fizibilitesini ortaya koymak lazım...
                          SN. mrmrshn teşekkür ederim.rakım 360 ancak toprak analizini henüz yaptırmadım.

Comment

hangi ceviz çeşidi

Rakımı 1200 metre, kahverengi kırmızımsı orman toprağı, meşe ormanı kenarı olan köyüme hangi çeşit ceviz dikmem gerekir acaba, bir kişiye sordum fernor dikin dedi. köyümüz ilkbahar geç donlarından etkilenmekte

Comment

katip adalet Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              Rakımı 1200 metre, kahverengi kırmızımsı orman toprağı, meşe ormanı kenarı olan köyüme hangi çeşit ceviz dikmem gerekir acaba, bir kişiye sordum fernor dikin dedi. köyümüz ilkbahar geç donlarından etkilenmekte
                              Slm.bölgeniz karasal iklim mi.karasal iklim ve 1000-1100 rakimdan sonra fernor dikin.tabi ilk önce toprak tahlili yaptirin,detayli bilgi icin Nisa Fidancılık(cevizfidaniyetistir.com) adresinden bilgi alabilirsiniz,

Comment

Working...
                              X