fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Toprak analizi için ne sıklıkta profil almalıyım

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Toprak analizi için ne sıklıkta profil almalıyım

Merhabalar,

Bir süredir bu forumu takip ediyorum, aklımda ceviz dikmek vardı, sanırım bu aralar nihai karar verip tarla alma aşamasına geleceğim. Önce buradan birbirine yardımcı olan herkese teşekkür etmek isterim.

Sormak istediğim bir soru var, tarla almadan önce toprağın yapısını öğrenmek için profil çukuru açmanın gerekliliğini öğrendim (sizlerden, internetten, kitaplardan...), ancak sağlıklı bir şekilde toprak analizi için ne sıklıkta profil çukuru açmam gerektiğini bulamadım. 60 dönüm bir alan için kaç profil çukuru açmak gerekir, bu konuda yardımcı olabilen olursa çok sevinirim. Arazi çok farklılık içeren bir yapıda görünmüyor yürürken, ancak bazı kısımlarda dipte su olma olasılığı var gibi geldi bana, tarlanın alt kısımlarında 1-2 adet 2 metrelik profil çukuru açsam, üst kısımlarda da 2 adet profil çukur açıp örnek toplasam acaba toprak analizi için yeterli çeşitliliğe sahip olur muyum?

Şimdiden çok teşekkürler, herkese bol ürünlü günler!
  • Fidanligi.com

Cevap: Toprak analizi için ne sıklıkta profil almalıyım

Merhaba,hoş geldiniz.
    60 dekar alandan 10-12 adet örnek almanız gerekir.Yani ortalama 5-6 dekara bir örnek.Örneklerinizin yarısını 60 cm,yarısınıda 30 cm derinlikten almanız yeterli.Örneklerin hepsini bir kabta iyici karıştırıp 1 kg kadarını aanalize göndermeniz yeterli.Tarla bilgilerinizi,tarlaya geçen yıl ekilen bitkiyi ve ceviz fidanı dikeceğinizi belirtiniz.
    Kolay gelsin.

Comment

Çok teşekkürler cevap için.

Toprağın dibinde su yoğunluklu kısım var mı diye anlamak için derin (2-2.5 metre derinlikte) çukur açıp bakmayı önerir misiniz?

Sağlıcakla kalın

Comment

cevizsevdim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Çok teşekkürler cevap için.

Toprağın dibinde su yoğunluklu kısım var mı diye anlamak için derin (2-2.5 metre derinlikte) çukur açıp bakmayı önerir misiniz?

Sağlıcakla kalın
        Satın almayı düşündüğünüz arazinin yakınlarında göl gölet vb. su kaynağı yoksa sizi daha pratik bir çözüm önereyim.

Toprak altında suyun durağan olduğu seviyeye statik (dinamik)seviye denir.Satın almayı düşündüğünüz arazinin deniz seviyesinden yüksekliği kaç metre ise suyunuzun statik seviyeside toprak yüzeyinden (ortalama) o kadar aşağıdadır.

Google earth de maosunuzun imlecini arazinin üzerine getirin deniz seviyesinden yüksekliği sayfanın altında göreceksiniz.

Başta dediğim gibi yakınlarda bir su kaynağı varsa bu yöntemle statik seviyeyi tespit edemezsiniz.

Comment

Teşekkürler tekrardan cevabınız için. Arazi deniz seviyesinden yüksekte ancak yakınlarda su birikintileri var. Arazinin yakınlarından (1km mesafeden) geçen su akan alanlar mevcut, o yüzden arazinin altının su durumundan emin olamadım.

Comment

Working...
          X