fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Chandler cevizinde gelişim

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Chandler cevizinde gelişim

Herkeze selamlar.Ben bir konuyu merak ediyorum Chandler cevizinin geç uyanması kış mevsimine taze sürgünler ile girmesi anlamına gelirmi? Eğer öyle ise Chandler cevizi kış mevsiminin erken başladığı iç kesimlerde yetişmez.Yani bu çeşidin ben iç kesimlerde yetişmesinin uygun olmadığını düşünüyorum.

Sayın Musa Duman Bitkilerin geç uyanması soğuklama süresi ihtiyacıyla ilgilidir. Erken uyanan bitki soğuklama ihtiyacı kısa olan türlerdendir.
    Chandler, Franquette, Fernor gibi geç uyanan cevizler geç uyanırlar ve diğer türlerle aynı dönemde yaprak dökerler. Hatta Chandler' dan daha geç uyanan Fernor cinsi soğuklama ihtiyacı daha uzun olduğu için bilhassa daha soğuk yörelere dikilir.

Comment

Yanılmıyorsam Kalifornuyada yaygın olarak yetişrilen bir çeşit. Kaliforniyada iklim Akdeniz iklimi Yani Chandler sıcağı seven bir çeşit Türkiyede tarım sal uygulamalar kulaktan duyma ile daha çok yapılıyor yani çiftçileimiz büyük bir hüsrana uğrar diye düşünüyorum.

Comment

Haklısın ben de Chandler cinsinin karasal iklimli yörelere uygun olmadığını düşünüyorum.

Comment

Geç uyanmasının soğuklanmayla hiç ilgisi yok. Tamamen çeşidin genetik özelliği,Eğer sizin söylediğiniz gibi olsaydı Kaman en geç uyanan çeşit olmalıydı çünkü Chandlerin 700 saat olan soğuklanma ihtiyacı Kaman da 1100 saat civarındadır. Sonuç Chandler ılıman bölge çeşididir,Sanıldığı gibi geç çiçeklenmesi yüksek rakıma uygun olduğunu göstermez aksine 500-600 mt rakım üzerinde yaşama şansı zordur, soğuk kış şarylarında kayıplar yaşanır.

Comment

Herkeze selamlar.Ben bir konuyu merak ediyorum Chandler cevizinin geç uyanması kış mevsimine taze sürgünler ile girmesi anlamına gelirmi? Eğer öyle ise Chandler cevizi kış mevsiminin erken başladığı iç kesimlerde yetişmez.Yani bu çeşidin ben iç kesimlerde yetişmesinin uygun olmadığını düşünüyorum.

Hocam sen en can alıcı soruyu sormussun kesinlikle haklısın 1000 rakımın üzerinde yoğun karasal iklime sahip yerlerde bu cevizin yetiştiricili sıkıntı denemesi mersin mut dağpazarı köyü 1400 rakımda yapıldır.Tavsiyem fernodur.

Tabi burada 1200 rakım olur dibinde göl vardır iklim yumuşamıştır o tarz bölgeler hariç derim
            fidan satışı tohum satışı

Comment

2012 yılı mayıs ayında tüplü olarak diktiğim chandler ceviz fidanların gelişimi ile ilgili görselleri paylaşmak istiyorum.

Click image for larger version

Name:	SAM_0043_1.jpg
Views:	1
Size:	661.1 KB (Kilobyte)
ID:	77499
              26 Nisan 2013

Name:	SAM_0090.JPG
Size:	310.4 KB (Kilobyte)
ID:	77500
              6 Haziran 2013

Name:	SAM_0238.JPG
Size:	315.2 KB (Kilobyte)
ID:	77501

Ağustos 2013
              Last edited by ykaya1948; 07.11.14, 19:41.

Comment

Name:	SAM_0340.JPG
Size:	120.7 KB (Kilobyte)
ID:	77503
                Şubat 2014 ( Budama yapmadan önce, budanacak yerlerin işaretleme)

Name:	SAM_0373_Edited.JPG
Views:	2
Size:	281.5 KB (Kilobyte)
ID:	77502
                Nisan 2014 ( doğru budama yapılmış fidan )

Name:	SAM_0400.JPG
Size:	311.3 KB (Kilobyte)
ID:	77504
                Haziran 2014

Name:	SAM_0435.JPG
Size:	343.1 KB (Kilobyte)
ID:	77505,

Ekim 2014

Comment

Muhterem internetde pek çok bilgi kirliliği mevcut.Ballandıra,ballandıra anlatılan çeşitlerin çoğu hava...Chandler soğuk iklim cevizi değil!!!!.Ben bu cevizin kalemlerini alıp aşıladım.Yaprağını dökmeden soğuk aldı.Ben KIRŞEHİR'deyim rakım 978 ve başka bir ağaca Fernor aşıladım ve yaprağını döktü ve kurtuldu.Geçen yıl fernorda meyve vardı,Lakin;tozlayıcısı olmadığı için meyvelerini döktü.Yıllarca bize Fernorun tozlayısı Fernetde diyenlere ne diyelim???!!!!.Şimdide Rondi diyorlar.Kime inanalım?

Comment

chandler, pedro,horward,fernor v.s gibi yabancı cinsler ülkemizde yaygınlaşıyor yaygınlaşacakta, kapama ceviz bahçeleri büyük hızla çoğalıyor. fidanın geç uyanması geç uyuyacağına delalet değildir. örnegin fernor chandlerden en az 7 gün geç uyndığı halde en az 7 günde erken meyvesini hasata hazır ediyor. toplamda 14 gün daha kısa vejetasyon süresine sahip.

bu tamamen cinsin genetiği ile alakalıdır. keşke vejetasyon süresi daha kısa cinsler bulabilsek. ilkbahar geç donlarından bu çeşitlerle %70 yakın kurtuluyoruz ama sonbahar erken donlarından kurtulduğumuzu söylemek mümkünmü??? son iki yıldır 2013 te 6 ekimde -3 derece 2014 te 19 ekimde -4 derceyi gördük ve fidanların yapraklarını aldı gitti, uç sürgünler harici gövdeler yeterli pişkinliğe ulaşmış olduğu için çokta bir zarar görmedik diye bilirmiyiz? diyemeyiz yapraklar olmadığı için fotsentez olmadı ve bizde nereden baksanız her yıl bir aylık kök çalışmasını gövde hazırlığını kaybettik. buda bize daha zayıf çelimsiz fidanlar olarak yansımadımı?? fidan için yaşamsal bir sorun teşkil etmediği halde gelişimden kaybettik.(bu yazdıklarım karasal iklime sahip iç bölgelerde yaşanıyor)

fidan satanlara sorsanız her yükseltiye uygun bir cins oluşmuş kafalarında iç anadoluda 1700 mt de cevizin olabileceğini iddia eden fidancılar var. şu anki cinslerle olmaz kardeşim olamaz. dört beş yılda bir meyve alırsın oda olması gerektiği kadar asla olmaz.

şimdi hesap yapalımmı?? 22 nisanda ilk yaprakçıklarını göstersin fidanımız. eylül sonundada hasat olgunluğuna ulaşsın arada kalan minumum zaman bölgenizde donsuz olarak geçiyorsa alın dikin, yok bu süre kısa ise dikmeyin benim bahçemde 22 nisanda uyanan fidan yükselti arttıkça daha geç uyanacak bunu göz ardı etmeyiniz. enaz 160 gün don olmadan geçen bir süreye sahipseniz fidan dikin bu süre 200 günleri buluyorsa hemen dikin.

ilk bahar geç don tarihi ile sonbahar erken don tarihi arasında kalan gün sayısı 160 günden kısa olan yıllarda ürün alınamaz ve ya çok az ürün alınır. fidanlar çok yavaş gelişir, hani fidanı satarken 5 yılda 25 kg ürün alırsınız diyorlarya 250 gr alırsanız sevinirsiniz.
                    Last edited by ncp1963; 16.12.14, 16:19.

Comment

Varol şat ıroğlu'lu hemşerim.

Comment

sevgili büyüklerim ben üniversiteyi yeni bitirdim 1300 1400 kış - 10 ları gören 10 dönüm bir bahçenin suyu yoktu güç bela 800 tonluk havuz yapıp bir çiftçiliğe hasret biri olarak ceviz dikmek istiyorum ben ne fidanı alacam kıymetli abiler

Comment

baskoylu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          sevgili büyüklerim ben üniversiteyi yeni bitirdim 1300 1400 kış - 10 ları gören 10 dönüm bir bahçenin suyu yoktu güç bela 800 tonluk havuz yapıp bir çiftçiliğe hasret biri olarak ceviz dikmek istiyorum ben ne fidanı alacam kıymetli abiler
                          selam 1300 1400 sanırım rakım, bölge neresi??? bahçe yöneyi nedir?? coğrafi durumu ne?? vadi tabanımı? yamaçmı?

Comment

Selamlar. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için tüm forum üyelerine teşekkür ederim. Aydın Söke ovasında babadan kalma 15 dönümlük arazimiz var. Bu arazi üzerinde ceviz yetiştirmeyi düşünüyorum özellikle chandler ırkının ılıman iklimlerde uygun olduğunu söyledikleri için bu cins ağaç dikmeyi düşünüyorum. İşe başlamadan önce siz değerli abilerimin tavsiyelerine ihtiyacım var yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Comment

Ülkemizde bazı bölgelerde yetişen ve verim oranı en yüksek olan ceviz fidanı cinsi Chandler cinsi ceviz fidanlarıdır. Fidan başına ortalama ceviz verimi 200 kg.’a kadar çıkmaktadır. Ağaç yaşı 20. yılını dolduran chandler cinsi cevizlerin ortalama verimi bu kadardır. Bodur, yarı bodur ve normal büyüklükte yetiştiriciliği yapılan chandler cinsi ceviz fidanlarının aradığı iklim ve toprak koşulları varsa yetiştirilecek en ideal ceviz fidanı cinsidir. Uygun tozlayıcı, normal bakım ve ilaçlama ile bu verim miktarı yüksek seviyelerde tutulabilir.Chandler ceviz ağacı 1960 yılında pedro ile uc56-124 ceviz çeşitlerinin melezlemesi sonucu elde edilmiş yandal verimi %80-%90 olan verimli bir çeşittir. Ortalama payne çeşidinde 17 gün sonra daha sonra yapraklanmaya başlar. Chandler ceviz fidanında tozlayıcı olarak fernette, franquetta ve cisco çeşitleri kullanılmalıdır. Chandler cevizinin iç meyve ağırlığı 6,3 iç randımanı ise %49’dur. Yeni kapama bahçelerinde çoğunlukla chandler ceşidi veriminden dolayı kullanılmaktadır.

Comment

Working...
                              X