herkese merhaba degerli ceviz yetiştiricisi arkadaşlarım. ben ankarada yaşıyorum iki arkadaş ankarada ceviz bahçesi yapmayı planlıyoruz araştırmalarımıza başladık. internetteki bilği kirliliği çok fazla olduğuna inanıyorum. onun için cevizle bire bir yerinde görmek bana daha mantıklı geliyor. yerinde canlı canlı görmek yapılan kapama ceviz bahçesindeki aşamaları görmek ve kafamda daha net canlandırmak bana daha doğru geliyor. yanlışları görerek kendi bahçemizi kurarken o yanlışları yapmamak daha iyisini ve daha veirmli bir bahçe kurma amaçlıyoruz. bu işi 100 dönüm (100.000) bir alanda yapmayı planlıyorum. ama ankarada ceviz kapama bahçesi yapan varmı. onunla tanışmak ve bahçesinde bunu bizzat görmek istiyorum. bana bu konuda yönlendireçek ve yardımcı olacak birileri varmı. başta yerinde görüp aşamalar hakkında bilği alıp arazi alım işlemine başlayacagım. ankarada firma olarakta biz şu köyde şu şahsa ceviz kapama bahçesi kurulumu yaptık diyebileçek veya etrafında bizim kçyde şu şahısta bahçe var gelin görüştürelim görüşelim hafta sonu ceviz toplamannızada yardım ederim. üçretsiz olarak. saygılarımla.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
ankara da ceviz bahçesi
Collapse
X
-
eses 262 rumuzlu arkadaşa kısa bilgiler.
bir arkadaşımızın karşılaştığı sorunla ilgili(yaklaşık 10 yıllık ceviz bahçesinden hiç verim alınamaması ağaç başı 20 adet ceviz.) verdiğimiz cevap dilerim sizede yardımcı olur.
ayrıca ankara bölgesin de 2012 de bahçe kurma faaliyetlerimiz devam ediyor
alper bey sorun fidan çeşitin de. malesef 5 yıl öncesine kadar kurulan bahçeler bütün iyi niyet ve yönlendirmelere karşı yinede üzücü sonuçlara sepep oldu.
kurulan bahçeler iklimsel konumlandırmalardan çok duyumlara dayalı yapıldı.yinede en büyük eksiklik lokal başarı gösteren fidan çeşitlerinin türkiyenin her bölgesinde
yetişeceği varsayımıyla hareket edildi ve bu da maddi ve manevi kayıpları peşinde getirdi.kısacası yerli cins fidanlarımız adı ne olursa olsun ciddi bir uyum (kendi yetişdiği bölgeler hariç) sorunuyla karşılaştı. son yıllarda daha bilimsel yapılmaya çalışılan ceviz yetiştiriciliği özellikle yabancı menşeli fidanların üretilmesiyle tahmin edilemeyen başarılar kazanmaya devam ediyor.
bahçeniz deki sorun tozlanmayla ilgili değildir.
örnek
cevizin istekleri nelerdir sorusuna birlikte cevap bulmaya çalışalım.
ÖNCE BÖLGESEL KONUMLANDIRMALARIMIZIN DOĞRU YAPILMASI GEREKİYOR.
1. AŞAMA FİDAN İÇİN
a)soğuklama ihtiyacı nedir (en az 500 ile 1800 saat arası olması gerekiyor)
b)uyanma zamanı nedir (tomurcuk ve çiçeklenme zamanı.yani fidanımız ilk bahar geç donlarından etkileniyor mu .yani erken açıp yanıyormu.risk nisan 15'e kadar)
tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3'cye,tam çiçeklenme döneminde -1c ye, kadar dayana bilir.
c)kış dinlenme periyodları
2. AŞAMA
Araştırmalarımızı tamamladık ve birden fazla fidan çeşiti nin uygun olabileceğini gördük.
o zaman fidan seçiminde belirleyici olan diğer üç özelliği de aramamız gerekiyor.
a)geç çiçeklenme(donlardan etkilenme)
b)yan tomurcuklar da meyve verme oranı
c)meyve kalitesi(kalibresi,randımanı,beyazlık oranı)
kısaca yukarıda tarif etmeye çalıştığımız etkenler kurulacak ceviz bahçesi için temel prensipler olup tamamlayıcı unsurlarda peşinden gelmektedir.
sizlere azda olsa yardımcı olabilmek temennisiyle
saygılarımla
ilyas dülger
gsm.0532 506 78 74
gsm.0549 450 55 55
www.cevizfidanciliği.com
www.cevizyetiştir.com
YAŞAM FİDANCILIK


Comment