Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Fernor, Fernette, Chandler, Pedro, kaman1 ile 2013 te kurduğum ceviz bahçem..

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Fernor, Fernette, Chandler, Pedro, kaman1 ile 2013 te kurduğum ceviz bahçem..

Merhaba arkadaşlar,

uzun zamandır başka bir formda yazıyordum form yönetiminin tutarsız tutumları ve para hırsları, bakanlığın bile yasakladığı bir fidanın reklamını yaparak cevize gönül vermiş insanların zarar görmesine göz yummalarını kabullenemediğim için bahsi geçen formda yazmama kararı aldım.

bana gelince yıllarca turizmde çalıştım emekli olmaya yakın ceviz işine girme kararı aldım. yıllar süren bir araştırma ceviz ve tarımla ilgili onlarca kitap okuyarak yola çıktım.

herşeyi bilmek mümkün değil hala yolda öğreniyorum, bilmediklerimi çevremde bulunan bu işin ehli insanlara sorarak öğrenmeye çalışıyorum.
    bu yolda benden bilgilerini esgirmeyen sayın yrd doç dr Sebahattin yılmaza, ziraat müh Uğur Çelike, ziraat müh Selahattin Yılmaza teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

bu sayfada bahsettiğim sitedeki paylaşımlarımı düzeltmeler ve eklemeler yaparak ceviz severlerle paylaşmak istiyorum.

umarım yararlı olur, sizlerden gelen cevaplardanda yararlanırım..
    Last edited by ncp1963; 12.12.14, 14:36.
  • Fidanligi sponsor reklami

uzun araştırmalar sonucu 2011 başında kararımı vermiştim tabi bu tarihte tarlada buğday ekili idi.

2011 haziranda analiz için toprak alıp analizi yaptırdım.ph biraz yüksekti 7.8 dekara 90 kg toz kükürt ve dekara 120 kg leonardit uyguladım. önce pullukla sürüldü. su sorununu çözmek için sondaj yaptık suyu bulduk.

Elektrik çevre çiti vs derken kış yaklaştı fidan araştırmalarına başladım her kafadan bir ses çıkıyordu her fidancı elinde olan cinsi övüyor en iyisi bu diyordu neyse işe başlamadan araştırmanında verdiği rahatlıkla ana çeşit olarak fernor tozlayıcı olarak fernette almaya karar vermiştim ama illada dilcikli aşı olacak dediğim için fidan dikimini kışa yetiştiremedim tüplü olarak 2012 mayıs sonu almak üzere anlaştık.

Kıştan önce pikajı yapıp fidan çukurlarını 150X150X150 olacak şekilde kepçe ile kazdık üst toprağı çukur başına bir elarabası yanmış koyun gübresi ile karıştırıp dibe koyduk tüm kış boyu yarı dolu çukurlar bekledi hala beklemekte.

Önümüzdeki hafta çukurlar analiz sonucu verilen gübreleme programına uygun şekilde gübrelenerek kapatılacak fidan kazıkları dikilecek damlama sulamanın ana hatları yer altından gidecek kanallar kazıldı borular döşendi. ana hattan ilk fidanlara gidecek olan damlama boruları ağaç dibine kadar yer altından gelecek sonrası yer üstünden olacak.

Nasip olursa haziran başında tüplü olarak fidanları dikmeye başlayacağız.
    Bahçe büyüklüğü 70 dekar
    Fidanlar 7X8 ölçülerinde dikiliyor
    Toplam 1350 ceviz (1168 Fernor) (150 Fernette), (2 Rondede montigniac), (10 Pedro), (20 Kaman1)
    100 adet çeşitli meyve fidanı olacak

Last edited by ncp1963; 12.12.14, 14:40.

Comment

Sonuca adım adım ilerliyoruz.

tüm çukurlar gübrelenerek kapatıldı.

Damlama sulama işi ana hatlar döşendi kapatıldı yatay hatlar bitmek üzere.

Ev hızla ilerliyor sıva işleri başladı çatı hazır kiremit örtülecek bugün yarın.

toprak analiz sonucuna göre önerilen fian başına her çukura aşağıdaki gübreleyi yaptık..

100 gr Kükürt

300 gr MKP
      100 Magnezyum Sülfat
      40 gr Çinko EDTA ( % 15 Zn)
      40 gr Demir EDHHA % 6 Fe
      40 gr Beetrac (% 12 Mn,% 6 B)

Comment

28/05/2012 de bahçede olacağım yazılarımdada belirttiğim gibi bahçem kırşehir ili mucur ilçesinde.

Ben işim gereği alanyada yaşıyorum. aslen ssk dan emekliyim ama malum hayat şartları gereği çalışmaya devam ediyorum.

uzaktan bunca işi yönetmek biraz zorda olsa yapılabiliniyor.

nasip olursa fidanlarımda haziranın ilk haftası gelmiş olacak bende oradayken fidan dikim işini bitirmek istiyorum.

fernor ve fernette dikeceğiz 1350 adet

evin çevresinede 100 adet çeşitli meyve ağaçları dikeceğim deneme amaçlı çeşitli badem türlerinden. ve diğer meyvalar armut, elma, ayva, erik vs.

Comment

3/6/2012

nihayet ev bitti

şu anda tarlada taş toplama işi ve fidan dikilecek yerlerin düzenlenmesi yapılıyor salı günü fidanlarımız gelecek dikime başlayacağız.

fidan yerlerini kıştan açtığımı yazmıştım yaklaşık bir ay önce gübrelenerek kapatılmıştı ama toprak tam oturmamış görünüyor bende tedbir olsun diye yaklaşık 25 cm yüksek doldurarak yerlerini hazırlatıyorum sulandıkça oturacak gibi düşünüyorum

oturma az olursa sırta dikim yapmış gibi araları sırt haline getirir sırta dikim yapmış oluruz.

son üç gündür Kırşehir/ mucurda kurulu bahçeleri gezdim ilk başlarda hadi ya benim bahçemde böyle olursa ne yaparım demedim değil.

sağolsun ilçe tarımda görevli ziraatçi arkadaş zaman ayırıp tüm bahçeleri gezmemi sağladı o kadar çok bahçe olmuşki sevindim.

ama kimi bahçe de ağaçlar çok güzel gelişmişken kimi bahçede ağaçların söylenen yaşta olduğuna inanmak o kadar zorki. çok cılızlar

yine tekrarlamakta sanırım fayda var ağacı toprakla buluşturmakla işin bitmediğine birkezdaha inandım toprak analizi şart, uygun gübreleme ve ilaçlama yapmak kaçınılmaz, zamanında çapalayıp ağacı ota teslim etmemek mecburi.

bir şey daha yeni bahçe oluşturcak arkadaşla tavsiyem çukura kaıştırılması gereken gübre miktarının yarısını karıştırıp kalan yarısını mutlaka damlama sulama ile vermeleri. sebep büyük açılan çukurda fidan gübreye ulaşana kadar zaman gerekli, ama damlama ile anında bitkiye gübre ulaştırmak mümkün.ama damlama ile verilecek gübrelemeye en az 15 gün sonra başlanmalı.( bu konuda farklı görüşler var kimisi yaralanmış köke kimyasal gübrenin zarar vereceği tezini savunuyor kimisi aradan geçen zaman zarfında kök uçlarının mutlaka kendini koruyacak kadar kaplanacağını savunuyor bende ikinci düşünceye sahibim )

Last edited by ncp1963; 12.12.14, 09:31.

Comment

9/6/2012
            inanılır gibi değil ama bahçeme meyva fidanlarımı dikip ceviz fidanlarımı dikmeden gelmek zorunda kaldım.

çok büyük bir şevkle bahçeme gittim fidancı ile olan sözleşmem gereği 6 haziranda fidanlarım gelecekti geldide ama kamyonun kasasına 1400 fidanı koyup kasanın üzerini örtmeden yola çıkan kamyonda 1400 fidandan en az yarısı rüzgardan dolayı yanmış kavrulmuştu .

tabii doğal olarak ben kamyonu indirmeden geri gönderdim. resimlerini çektim güzel bir ihtarname gönderdim karşılığında 30 haziranda dikim işinide kendileri yaparak bahçemi teslim edecekler. 2013 ekim sonuna kadarda tüm sorumluluk onlara ait olacak şekilde yeni bir sözleşme yapıyoruz (sözlü olarak anlaştık imzalar bekleniyor) onlar bahçede görevli kişi ile sürekli temas halinde olup onu yönlendirecekler. sulama, ilaçlama, gübreleme vs onların talimatı ile yapılacak.

çıkarılacak ders: kurumsal firma ile anlaşıp bir miktar fazla ödemeyi göze almak gerekiyor sözleşemelerinin gereğini yapıyorlar bu kişi olsa idi eminim telefonlarıma bile bakmazdı.

hani derlerya herşeyde bir hayır vardır bir kezdaha anladımki doğru.. bir kaç gün geç olacak ama iki yıl her türlü sorumluluk firmaya ait olacak

Comment

Aşı

http://ceviz.ksu.edu.tr/uploads/2008...degistirme.pdf

• İlkbahar göz aşısı (Erken sürgün aşısı)= Mayıs- Haziran
              • Haziran göz aşısı (Geç sürgün aşısı) = Haziran- Temmuz
              • Sonbahar göz aşısı (Durgun göz aşısı)= Ağustos-Eylül

CEVİZ AŞISI
              Cevizlerde kullanılan göz aşı metotları arsında en yaygın kullanılan metotlardan yama göz aşısı yüksek başarı sağlayan bir metottur.

Kalem aşılarından dilcikli aşı metodu yaygın olarak kullanılan diğer bir metottur. A.B.D. ceviz yetiştiricililiğinin çok hızlı bir şekilde gelişmesinin nedenleri arasında dilcikli aşı metodunun bu ülkede cevizlerin çoğaltılmasında başarılı bir şekilde uygulanmış olmasının önemli bir yeri vardır

Aşıya başlama zamanı anaçta öz suyu yürüme ve kabuğun canlanma zamanı olmalıdır,öz suyu akmayan anaca aşı yapılmaz

Genç çöğürlere dilcikli ve yama kalın ağaçlara ise yarma aşı yapılmalıdır.

Aşı yarasındaki sıcaklık 25 C’ den yüksek ve nem oranı sabit olmalıdır içanadolu da aşı yeri nemli bezlerle sarılıp sulanmalıdır.

Isıtma imkanı olmayan dış ortamlarda aşı yerine ısı koruyucu dolgu yapılıp etrafı siyah poşetle muhafaza edilmelidir.Gündüz alınan güneş ısısı gecede sıcaklığa yardımcı olur.

Dilcikli aşıda aşı kalemi ve anaç ayni kalınlıkta olmalıdır.Anaçtan akan juglanslı öz suyu aşı yerini bozacağı için aşı yeri macun yerine çamur ile sarılmalıdır.

Ceviz aşısı bölgedeki diğer ağaçların aşısı yapıldıktan sonra havalar ısındığında yapılırsa başarı oranı yüksek olur

Comment

gelen fidanların kamyondan inmeden önceki hali..
                Eklenen Dosyalar

Comment

pikaj

fidanlar dikilirken yapılabilecek şekiller sanırım bir amerikan sitesinden bulmuştum şekilleri..
                  Eklenen Dosyalar

Comment

28/6/2012

Nihayet
                    Fidanlarımın dikimi başladı... firma görevlileri şu an dikime başladılar. sağolsun ilçe tarımda görevli ziraat mühendisi arkadaşta kontrol ediyor.

tabi bahçeye bakan arkadaşta başlarında ama ben ne yazıkki işim gereği dikim sırasında orada olmayacağım

arkadaştan rica ettim bol bol resimleyecek artık resimlere bakıp özlemimi gidermeye çalışacağım

başlıkta 2013 dikimi gibi yazmamın sebebi 2012 temuz başında fidan dikim işini bitirdik, 2012 temuzda dört ağustosta iki su verdik neredeyse hiç sürgün oluşmadan kışa girdik bundan dolayı 2012 benim için kayıp bir yıl oldu....
                    Last edited by ncp1963; 12.12.14, 19:10.

Comment

TUİK verileri

ceviz ve bademüretiminde hala içpazarın ihtiyacını karşılayamıyoruz..
                      Eklenen Dosyalar

Comment

hafta sonu altı saatlik yolculuktan sonra bahçemdeydim fidanlar dikilmiş dikileli sekiz gün olmuştu 1350 fidandan iki tanesi biraz mutsuz görünüyor. iyi olanlardan resimler..
                        Eklenen Dosyalar
                        Last edited by ncp1963; 12.12.14, 14:53.

Comment

Ceviz bahçesi maliyeti 2012 fiyatları

Maliyet

arkadaşlar sanırım kapama ceviz bahçesi yapacak kişilere yol gösterir.

çünki evdeki hesap hiç bir zaman çarşıdakine uymuyor.

Dekarda yaklaşık 1400 TL güncel fiyat 1.700 tl dekar.

1: toprak hazırlığı sürüm dip kazan dekarda 60 TL hesaplamak gerek 70X60 = 4.200 TL
                          2: Tel çit işi mt si 13 ile 16 TL arasında değişir. ben 13 TL den yaptırmıştım bu günki fiyatlar 20 tl mt 1302X20= 26.040 TL
                          Arazi çevresi çarpı 13TL 70 dekar yer için 13X1302=16.926 TL
                          3: fidan çukuru açma kapama kepçe ile 150X150X150 9,5 TL ve çukurlarda kullanılacak gübreler çukur başı 3,5 TL 1400X13=18.200 TL
                          4: Elektrik uzaklığa bağlı olarak değişecektir. ben toplam 7.500 TL verdim
                          5: Kuyu metresi herşey dahil 60 TL den aşağı olmuyor pompa hariç bu fiyatta 100X60=6.000 TL güncel fiyat 100 TL mt 10.000
                          6: Damlama sulama ve pompa ben dekara 250 TL olarak bitirdim 70X250=17.500 TL güncel fiyat 24.000 TL
                          7: Fidan ben 10 TL den aldım 10X1400= 14.000 TL
                          8: tüm bunları yaparken ruhsat işler falan gibi işler ve işçilikte ödemek gerekiyor toplamda sanırım yaklaşık 12.000 TL de onlar için ödedim

Toplamda 70 dekar arazi için 100.000 TL ye yakın para gerekiyor ve sonrasındada bitmiyor çünki sulama yapacaksınız eğer başında değilseniz işçi tutmak zorundasınız onun maaşı + toprak tahililine göre gübreleme programı uygulayacaksınız gübreleme maliyeti+ yabancı ot mücadelesi için toprağı işlemek gerekiyor onun maliyeti. vs vs uzayıp gidiyor

kısaca internette yazıldığı gibi asla olmuyor nette bir sürü bilgi kirliliği var sanki fidanı toprakla buluşturunca tüm masraflar bitiyormuş havası yaratılmak isteniyor. asla öyle olmuyor asıl mücadele dikimden sonra başlıyor. sulayacaksınız, çapalayacaksınız, gübreleyeceksiniz, kışa girerken malçlama yapacaksınız, ilaçlama yapacaksınız, toprak işlemesi yapacaksınız.

ek: Heryıl damlama toplama serme, ağaç dipleri çapa, v.s işleri için 4000 TL
                          koyun gübresi alımı nakliyesi dağıtması 1500 TL
                          kimyasal gübreler 6000 TL
                          ilaçlamalar 3 kez antraknoz+yaprak gübresi , 2 kez gövde kurdu, iki kez bordo bulamacı 1000 TL
                          bahçe içi sürüm 3 kez 5250 TL

bunlar gözle görünen harcamalar, ufak tefek harcamalar yok,elektrik parası yok, kendi emeğim yok bu fiyatlarda...
                          Last edited by ncp1963; 08.03.15, 21:33.

Comment

sulama

Sulama

cevizde sulama asla belirli bir periyodda olamaz

sulama tamamen hava koşullarına ve toprak yapınıza bağlı olarak yapılmalı yani: hava sıcaklığı arttıkça bitkinin ve toprağın su ihtiyacı artacak hava sıcaklığı düştükçe azalacaktır, kumlu toprakla killi toprağın su ihtiyacı aynı olamaz.

Ağaç dibindeki toprağı elle iki üç cm açın üç cm altta nem iyice azalmışsa suya ihtiyacı var. hala nemli ise suya ihtiyacı yok demektir buda yukardada belirttiğim gibi hava koşullarına bağlı olarak değişecektir. bu işlemi çok iyi takip ederek sulama yapmak gerek, mümkünse nem ölçer bulundurmak en güzeli.

kimi zaman 10 günde bir kimi zamanda belkide 4 günde bir sulama yapmamız gerekecektir. özellikle poyraz esintili günlerde daha dikkatli olunması gerekmektedir.

Comment

son hali 26/8/2012

ev bitti oturuyoruz. alt depo, üst ev. ağaçlarda geçen aydan çok bir fark yok. sulamayı durdurduk artık sulamayacağız. seneye neler olacak bekleyip göreceğiz.

bahçe çok rüzgar alıyor ve hakim rüzgar kuzey yönlerden esiyor. kuzey tarafına rüzgarı kesebilmek veya azalta bilmek için araştırma yaptım. en ucuz meyva fidanları olacak gibi görünüyor meyva beklentisi olmamak şartı ile sık dikimle badem dikeceğim sanırım.
                              Eklenen Dosyalar

Comment

Working...
                              X