fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Fernor, Fernette, Chandler, Pedro, kaman1 ile 2013 te kurduğum ceviz bahçem..

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

ilk mesajımda malç tekstilinin kışın toplanıp toplanmamasının tartışılması gerektiğini yazmıştım..

bu konu ile ilgili sayın dr. emre beye yazdığım maile sağolsun alttaki cevabı yazdılar..

malç tekstili almak isteyen arkadaşlara faydası olması dileklerimle..

linkten emre beyin yazılarına ulaşabilirsiniz

Dr. Yasin Emre KİTİŞ

Merhaba Necip Bey,

Malç tekstilini uyguladıktan sonra ömrü bitene kadar kaldırmanıza gerek yok. Zaten bu materyalin en büyük avantajlarından bir tanesi bu. Naylon örtü gibi kolay yırtılmıyor. Burada kullanacağınız örtü kalınlığı ve içerdiği UV katkısı önemli. Malçın kaç yıl arazinizde bozulmadan kalmasını istiyorsanız ona göre bir seçim yapmalısınız. Örtünün uzun süre toprakta serili kalmasıyla ilgili bir sorun yaşamadık. materyalin gözenekli yapıda olması hava almasını sağlıyor. Malçın dört yıl sağlam kalmasını istiyorsanız m2'si 100-120 g olan ve UV katkısı %3'ün altında olmayan örtüyü tercih etmenizi öneririm.

İyi günler.

Dr. Y. Emre Kitiş

Süleyman Demirel University

Agricultural Faculty, Plant Protection Department

Comment

merhabalar

fernorun bizim buralardaki verimi hakkında şimdilik hiç bir şey söyleyemeyeceğim çünki benim ağaçlarımda henüz bir yaşında. ama hani bir söz vardır. adam olacak çocuk .... belli olur. diye mevcut yaşlarına rağmen bu bahar kimi fidandan 10 kiminden ikişe üçer meyva kopardım.

bizim buralarda asıl düşünülmesi gereken sonbahar erken donları

fernor, fernette, chandler, v.b çeşitlerle ilkbahar geç donlarından kurtulabiliyoruz ama sonbahar erken donlarından henüz kurtulacak bir çeşit yok en azından henüz literatürde böyle bir cins yok.

bizler bize düşeni en güzel şekilde yapıp. gerisini yaradandan beklemek zorundayız.

Comment

sebahattin yılmaz hocamla kucaklamaya çalıştığımız ağaç 150 li yaşlarda hala canlı verim veren büyük bir ağaçtır. çevresi 303 cm geliyor.
        Eklenen Dosyalar

Comment

üstatlardan aşı dersi

bu gün ahievran üniversitesinde sayın sebahattin yılmaz ve selahattin yılmaz hocaların uygulamalı ceviz aşısı dersine katıldık kendilerine sonsuz saygılarımla..
          Eklenen Dosyalar

Comment

30/4/2014

ağaçlardan bir kısmı bu şekilde bir kısmının gözler açılmak üzre.

görmüş olduğunuz bahçede en son sulama 13/9/2013 tarhinde yapılmıştır. resimdede görüldüğü gibi kış soğuklarından herhangi bir zarar görmemiştir.

yeni fidan dikenlere tavsiyem ilk iki yıl sulamayı eylül ayının ortasına kadar uzatın. varsayalımki kışa taze uç sürgünleri ile girdik!! zaten uçaları baharda kesmeyecekmisiniz? varsın uçlar donsun budarsınız olur biter.

sebze behçem sebze fidelerini bekliyor.
            Eklenen Dosyalar

Comment

merhabalar

uzun süreli yağmurlardan sonra özelliklede sıcak dönemlerde, nemin ve uygun sıcaklığın bir araya gelmesi ile bakteri ve mantar kaynaklı hastalıklara dikkat..

bu gün kısa bir süreliğine yakaladığım fırsatı hemen değerlendirdim. bahçe gezilecek kuruluğa gelmiş sayılırdı (makina ile değil yürüyerek) bir kaç ağacın yaprağında azda olsa antraknoz başlangıcı gördüm. hava şartlarının müsade ettiği ilk fırsatta gerekeni yapacağım..

yağmurlar biterbitmez ağaçlarınzın durumunu gözlemleyerek bahçenizi gezmeniz ve durum tespiti yapmanız bahçeniz için iyi olur düşüncesindeyim.

Comment

10/6/2014

altı yaşında yerel cins ceviz ağaçlarına sayın selahattin yılmaz hocamın kırşehir ahi evran üni ziyareti sırasında çok kötü bir havada acele ile yaptığı yedi aşıdan altısı gayet sağlıklı olarak sürüyorlar. ağaçlar yerden 10-15 cm den kesildiler, sürgünler birazdaha olgunlaştığında gerekli müdahaleyi yapacağım.

ekmeği ekmekçiden al on kuruş fazla ver derler..

selahattin hocama tekrardan teşekkürler..

Not: bu ağaçlar kesildiği anda aşılandı
                Eklenen Dosyalar

Comment

4/8/2014

bir ağustos ayına daha geldik..

fidanlar gayet sağlıklı gelişiyorlar. (allah nazardan saklasın)
                  sıkıntılı olan yokmu elbette var, bu kadar çok fidan içinden sıkıntılı olan olacak diye düşünüyorum.
                  geçtiğimiz yıl 13 eylülde son sulamayı yapmıştım, 6 ekim 2013 te eksi üç 30 ve 31 mart 2014 tede iki gece üst üste eksi dokuz civarı don yaşadık kışın gördüğümüz soğuklardan bahsetmiyorum. bu yılda aynı tarihlere kadar sulama yapmaya devam edeceğim.

geç tarihe kadar sulamadan kaynaklı, fidanlarda zararlanma olmadımı?? bahçemin bir kısmı biraz taban sayılacak şekilde buradaki fidanların azbir kısmının sürgünuçlarında soğuk zararı oldu (30-35 cm ) diğerlerinde hiçbir sıkıntı yaşamadım.

ilk resim taban arazideki fidan

ikinci yüksek yerdeki fidan
                  Eklenen Dosyalar

Comment

Şatıroğlu'lu hemşerim: Serada aşı yapılırken Selahattin ve Sebahattin Hoca ile beraber epeyce aşı yaptık.Hatda ben genellikle yarma aşı yaptım.Daha sonra sizin bahçenize ve Budak köyüne geçtik.Sizden sonra Üniversite bahçesindeki elmaları aşıladık. ben yine yarma yaptım.Selahattin bey filme aldı.Bu yıl gidip elmalara baktım hepsi tutmuştu.Sebahattin Hoca ile sık,sık görüşüyoruz.Cevizlere yapılan yarma aşıların çoğu tutmuştu.Lakin dilcikli aşılarda epey fire vardı.Üniversite serasında tahmini 2 gün çalıştık.Lakin öğrenciler aşıları bağlama konusunda biraz ketum davrandılar.Diğer yandan bu tür uygulama pek çok üniversitede yok.Size herhalde telefonumu vermiştim.Selamlar.

Comment

hatırlıyorum osman bey, öğrenciler o kadar yapıyor kimisi yaptığı işi ciddiye alarak yapıyor kimisi angarya olarak görüyor. çocukta haklı nasıl olsa devlette işe girerse ofiste oturup bilgisayara çks girecek

Comment

Gerçekten bizim AHi EVRAN Üniversitesindeki öğrenciler çok şanslı.Özellikle Ziraat Fakültesindeki öğrencilerin her konuda bilgili öğretim ekipmanı ve uygulama alanı mevcut Peki;Resmi kuruma atanamayan öğrenciler ne yapacak?.Bence kendini yetiştiren iyi bir mühendis kendi işini kursa daha iyi değilmi?. Şahsen bizden geçti,yaşımız ilerledi,eğer azcık 5-l0 yaş genç olsam,Fakülte okuyup kendi işimi kurarım.Devlet işi öyle üşengeç, yada maddi gücü olmayan kişilerin işi.

Comment

Atanamayanda atama bekleyecek insanoğlu elindekinin kıymetini kaybedince anlar, nufuskağıdı eskimiş yapacak birşey yok

Comment

cevizde sulama

ceviz bahçelerinde dalların pişkinleşmesi için sulama erken kesilmeli diyen bir çok kişi var.

ben erken kesilmemesi düşüncesine sahibim.

su kenarında, dibinden ark (kanal) geçen kısaca kökleri neredeyse suyun içinde olan, ceviz ağaçlarını canlı olarak yaşayan gören birçok kişi mutlaka vardır. bu ağaçlar kışa nasıl hazırlanıyor?? eğer suyun erken kesilmesini savunan kişilerin dediği doğru olsaydı bu ağaçlar yaşamıyor olmalıydı.

yaşlı ağaçlar meyve yaptıkları için sürgün boyları kısa olup kışa kadar pişkinleştirir. genç fidanlar çok uzun sürgün boyları yaptıkları için kışa
                            sürgün uçları pişkinleşmeden girebilirler. varsın böyle girsinler nasılsa baharda uç kısımlarından budama yapmayacakmısınız?? ne kadar uzun su o kadar uzun vejetasyon ve uzun sürgün boyu. sürgün uzayınca dip tarafta mecburen kalınlık artacak baharda ucundaki ince zararlanmış kısmı kestiğimizde geriye kalın, güçlü dalımız olacak...

bu sene denemek için 10 ağustosta suyunu kestiğim fidan çok değil 19 ağustosta yapraklarını dökmeye başlayarak susuzluğa tepkisini verdi..

kısaca her yöre hatta her bahçe kendi sulamasının sıklığını ve su kesme tarihini kendi belirlemeli.
                            ilaçlama tarihlerini kendi belirlemeli.
                            batıdaki uygulama tarihi ile içanadoludaki uygulama tarihleri aynı olamaz. aynı coğrafyada yağışı çok alan bir bölge ile az alan bölgenin uygulamaları aynı olmaz. coğrafi durumundan dolayı nem oranı yüksek (baraj, göl, gölet yakını) olan yer ile nem oranı düşük olan yerde aynı ilaçlama sayısı olmaz.

herkes kendi bahçesinin mühendisi olmalı.
                            Last edited by ncp1963; 26.12.14, 19:19.

Comment

ceviz aşısına yeni bir bakış

linkte sayın gökhan zor beyin denemesini göreceksiniz. denemelerinin başarı ile sonuçlanacağına yürekten inanıyorum.. başarılı olduğunda cevizcilikte herşey çok farklı olacak..

https://www.facebook.com/video.php?v=1386451698322024
                              Last edited by ncp1963; 28.03.15, 06:05.

Comment

yeni yetistirici

necip bey öncelikle hayırlı çalışmalar bende 50 donumluk bi arazide ceviz bahcesi kurmak ıstıyorum bizim burada rakım 1300- 1400 mt arası maraş 18 ile fernor arasında kaldım yazılarınızı da ilgiyle okudum yardımcı olursanız sevinirim hayırlı çalışmalar.

Comment

Working...
                                X