fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili genel sorular..

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili genel sorular..

sayın labtek cevizde kuş zararından bahsetmişiniz umarım yazdığım mesaj size ulaşmıştır. (buradan form yönetiminede seslenmiş olayım gönderilen mesajlarımı gönderilmiş mesajlar başlığı altında göremiyorum..)

karga ve türevi kuşların cevize zararını en aza indirgemenin yolu tam kav çatlamasını beklemeden hasat yapmaktır. kuşlar yeşil kabuklu meyveyi almaz. günümüz teknolojisi ile yeşil kabuk soyma makinaları yardımı ile biraz erken hasatın daha beyaz iç görseli olarak bize artı değer olarak geri döneceğinide göz önünde bulundurursak, hiç bir zararının olmadığını göreceğiz..

hasata kararı verirken, cevizi ikiye ayırdığımızda içerde çenetleri birbirinden ayıran dokunun. kahverengileşmiş, odunsulaşmış olduğunu gözlemlediğimiz tarihte hasat zamanı gelmiş demektir.

Ziraai ilaçlama

zararlılara karşı ilaçlama yapılmalımı?? elbette gerekli zamanda, gerektiği ölçüde, gereği gibi ilaçlarsak. doğaya en az zararı verirken, en etkili ilaçlamayı yapmış oluruz.
    Eklenen Dosyalar

Comment

verdiğiniz bilgile için teşekkür ederim. boyamayı seneye düşünsem daha iyi olur o zaman . şu anda 160 cm civarındalar. 100 cm kalırsa seneye 180 gibi olur sanıyorum..
      bahçemde elektrik yok damlama olarak fidanların basına ayarlı damlatıcı mı veya düz lateral boru üzerinden çıkış alıp ağaçların etrefını kendinden delikli damlatıcı ile dolaşmak hangisi uygun olur acaba..

fidanlar kısa bir süre içinde uyanacagını tahmin ediyorum belki uyanmaya baslamıs olabilirlerde aşırı yagmurdanda toprak güzel beslendi ve oturdu tamamen.

şuan çalıştıgımdan dolayı fidanları söküp dikme işini hafta sonu yapamayabilirim. toplam 243 agaç. aşı yerleri toprak altında kalırsa ne gibi sıkıntı olur acaba. siz hiç karşılaştınız mı.. aşı yerlerini 2-3 cm gibi açtırsam fidan zeminden aşağıda kalmış olacak o şekilde ne gibi zararım olur. ilgilenen ziraat mühendisine özellikle işi bilen ekiple yapmak istediğimi belirtmeme ragmen bu şekilde bir sorunla karsılastım. ben acemiyim açıkçası bu durumda ne yapayım fidanlarımı zarar görmeden nasıl kurtarırım acaba. veya zarar görürmü.. yardımlarınız için teşekkürler. birde en uygun tepe vurumu ne olmalı fidanlar 160- boyunda toplam.
      saygılar..

merhabalar özelden yazmışınız ama bu sorunu yaşayan arkadaşların çok olması sebebi ile cevabı buradan vermek istedim.

yeni açılan çukur doldurulup çok ısa sürede dikim yapılacak ise mutlaka bir miktar 15 cm kadar yüksek doldurulup dikim öyle yapılmalı zaman içinde sıkışarak oturacak toprak ile fidanınız normal seviyeye iner. sizin sorununuzun çözümü fidanların acilen yukarı alınmasıdır. yerinde kaldığında gelişimi yavaş sağlıksız fidanlar ve çok sayıda ölü fidanın sahibi olursunuz.

aşı yeri toprak içinde kalırsa henüz tam kaynaşmamış olan yara yerledinden içeri girecek toprak ,mantar v.s ler yüzünden kaynaşma engellenip fidanınızın sağlıksız olmasına hatta ölmesine kadar gidebilecek durumlar olur.

dibini derinleştirmekte çözüm olamaz bu derinliğe birikecek yağmur. v.s suları aynı etkiyi yapacaktır. açık kök olarak dikilen fidanlarda dikimi takiben yapılacak tepe vurumu aşı yerinden yukarı doğru hakim rüzgara bakan 4-5 veya altıncı gözün üzerinden yapılması en güzelidir.

bunu şöyle açıklamak doğru olacaktır, fidan yerinde iken kök ve üst kısım arasında bir denge vardı, yerinden sökülürken bu denge kökler aleyhine bozuldu. bu dengeyi kökler lehine geliştirmek dikim sonrası tutan fidan sayımızı artıracaktır, bir çok kişi o kadar kesilmesine üzülerek daha uzun bırakır, mevcut yaralı eksilmiş kök yapısı üstte kalan uzun kısmı beslemekte zorlandığı için önce fidanın içindeki öz su fidanı uyandırır bir kaç yaprakta oluşur sonra fidan çöker ve ölür. kısaca işin doğrusu dengeyi kökler lehine değiştirmektir.
      Last edited by ncp1963; 04.04.15, 11:17.

Comment

selamaleyküm sayın abilerim öncelikle bizlere böyle bilgilendirme fırsatı verdiğiniz icin teşekür ederim benim sorum şu 5bin metre kareye kac ceviz ağacı ,ne kadar tel kısaca bana fidan da dahil kaca mal olur

Comment

Working...
        X