fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

YOK BÖYLE BİR ŞEY "BODUR CEVİZ YA DA BODUR ANAÇLI CEVİZ"

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• YOK BÖYLE BİR ŞEY "BODUR CEVİZ YA DA BODUR ANAÇLI CEVİZ"

YOK BÖYLE BİR ŞEY "BODUR CEVİZ YA DA BODUR ANAÇLI CEVİZ"

Yrd. Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ
    Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü- K.MARAŞ
    e- mail: [email protected]

Modern meyveciliğin temel hedefi hiç şüphesiz birim alandan azami kaliteli ve bol ürün elde etmektir. Bu amaçla tüm dünyada oluğu gibi ülkemizde de bu yönde bir çok araştırma ve çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir.

Bu amaca yönelik olarak Dünya meyveciliğinde yıllar önce geliştirilen bodur anaçlar en yaygın olarak elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Yani uzun yıllardır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yoğun biçimde bodur anaç (M-9, M-106 gibi) elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.
    Son yıllarda kiraz yetiştiriciliğinde de bodur anaç (Gisela, MaXma gibi anaçlar) kullanılmaya başlanmıştır. Bu anaçlar üzerine aşılı kiraz yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. Hiç şüphesiz bu anaçlar kiraz yetiştiriciliğimize olumlu yönde bir çok katkı sağlayacağı beklenmektedir. Ayrıca bazı meyve türlerinde (armut, şeftali gibi) de bazı anaçların bodurlaştırıcı etkisinden faydalanılmaktadır.

Ancak şu an halihazırda ceviz yetiştiriciliğinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bodurlaştırıcı etkiye sahip yani bodur anaç, ya da bodur ceviz çeşidi bilinmemektedir, kullanılmamaktadır. Net ifadeyle ceviz yetiştiriciliğinde ne bodur anaç bulunmaktadır nede bodur ceviz çeşidi bulunmaktadır. Şu ana kadar Dünya ve Ülkemiz literatüründe ve kaynaklarında bodur ceviz diye bir olay yoktur henüz bodur anaçlı ceviz ya da bodur ceviz çeşidi ıslah edilmemiştir.

Ülkemiz de yoğun bir şekilde, bodur ceviz ya da salkım ceviz (şu an Topak ve Maraş- 12 ceviz çeşitleri dışında salkım ceviz bilinmemektedir) gibi çok değişik ceviz çeşitlerinin olduğu ya da bu iddiayla ceviz çeşitlerinin pazarlandığı bilgileri ortalıkta dolaşmaktadır. Yok böyle bir şey, cevizde şu an bodurlaştırıcı etkiye sahip anaç ya da çeşit yoktur bu yüzden ceviz bahçesi tesis edecek yetiştiricilerimizin ya da yetiştirici adaylarının bahçe tesis ederken bu konuda dikkatli davranmaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Sonuç olarak modern meyvecilikte olduğu gibi ceviz yetiştiriciliğinde de bahçe tesis ederken dikkat edilecek en önemli husus; güvenilir, standart, ismine doğru, kaliteli ve verimli çeşitle aşılı fidan seçimidir. Ancak bu şekilde en rantabl bir üretim yapılıp en ekonomik gelir elde edilebilir.

Ülkemiz ve dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerin hiç birinde şu an "BODUR CEVİZ" diye bir olgu yoktur. Ceviz yetiştiren ya da yetiştireceklerin; bodur ceviz diye adlandırılan bir çeşidin olmadığını, bilmeleri ve ayrıca diktikleri ceviz ağaçları üzerinde ona göre beklenti içinde olmaları gerekmektedir.

Cevap: YOK BÖYLE BİR ŞEY "BODUR CEVİZ YA DA BODUR ANAÇLI CEVİZ"

Ben ceviz memleketideyim ve cevizi çok seviyorum.Bir sürü kitap,dergi,CD ve bilgisayar arştırması yaptım.ayrıca benim büyüklerime sordumki çoğu bügün hayatda yok.Bazı illerimizi gezdim.Bodur cevize raslamadım,Ama şurasi gerçek;Budamayla ceviz yönlendirilebilir,ayrıca bazı ceviz çeşitlerifazla dikine gitmez ama onlarda bodur elme gibi değildirGören varsa ama ilmi olacak öyle atmasyon yok banada haber versin

Comment

selam normal tohumdan ekilen ceviz fidanları hem geç meyve veriyor hemde geç büyüyor ama bobur ceviz tabir ettiğimiz ağaçlar ilk yılında tek tükte olsa ceviz veriyor bence bodur ceviz diye bir olgu var diye düşünüyorum.saygılar

Comment

Sn Aziz:tohumdan dikilen ceviz'in geçmeyve vermesi normaldir.Çünkü kazık köke gitmektedir.Ayrıca gençlik hadisesi diye bir olay var.Siz fidan dikiyorsunuz;diktiğiniz fidan'ın çekirdekten dahil,tohumdan yetişen cevizi mukayese ediniz.Ayrıca her ikiside 10 yaşına geldiğinde aradaki meyve,gelişme farkına varınız.Ben düşünceden bahsetmiyorum.Örnek istiyorum,ilmi cevap bekliyorum.Lütfen yukarıdaki yazımı iyi değerlendiriniz.Irk olarak fazla dikine büyümeyen ve erken meyve veren çeşitler mevcutdur.Örnek verelim ABD orjinli pedro'nun ağacı küçüktür,büyümesi için kuvvetli budama gerektirir.Bunun yanında bazı ceviz çeşitleri dik bir gelişme gösterir.Yine buna örnek olarak: ABD orjinli Chandler cevizini verebiliriz.Bununda dikine büyümesini engellemek için tersine budama gerekir.Ama bilim dünyası bitkilerin genleriyle oynuyor.Cevizdede genetik oynamayla bodur ceviz üretilirse şaşırmam ama;şuda bir gerçekki,bu tür genetiğiyle oynanan bitki ürünlerinde insan sağlığı açısından ciddi sakıncalar doğurduğu,açıklanmaktadır.saygı bizden size esenlikler dilerim.

Comment

Şu anda yetiştirilen cevizlerde bodur ceviz yok bundan bende eminim. bende fidan üretecicisiyim ceviz üretimi yapmıyorum ama tamamen ceviz üretimi yapan tanıdıklarım var hiç biri bodur ceviz ürettiğini söylemedi. Bu olay bazı ticari ahlakı zayıf satıcılardan çıkıyor gelişmemiş ufak fidanları vatandaşa bodur diye satıyorlar, bu olay sadece cevizde değil tüm çeşitlerde yapılıyor bu konularda çevremizdekileri uyaralım.

Comment

kazakistan dan bir bodur ceviz üreticisi bana fide gönderdi ve 3 yıl içerisindeen az 10 kg meyve vereceğini söyledi..

Comment

ben bandırmada 15 senedir ceviz fidanı üreticisiyim.ceviz fidanın da bodur veya yarı bodur diye birşey kesinlikle yoktur.aşısız ve aşılı ceviz fidanı vardır.biz cevizin meyvesini ekip çıkan fidana aşı yapıyoruz ve ikinci sene satışa sunuyoruz.05357788107 daha fazla bilgi için her zaman arayabilirsiniz.

Comment

cevizcilik Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                ben bandırmada 15 senedir ceviz fidanı üreticisiyim.ceviz fidanın da bodur veya yarı bodur diye birşey kesinlikle yoktur.aşısız ve aşılı ceviz fidanı vardır.biz cevizin meyvesini ekip çıkan fidana aşı yapıyoruz ve ikinci sene satışa sunuyoruz.05357788107 daha fazla bilgi için her zaman arayabilirsiniz.
                sayın arkadaşım bana sütyemez 1 ve maraş 18 ceziz fidanı lazım elinizde varmı yalnız çeşitler mutlaka adına doğru olmalı daha önce sizin oralardan eski yaylacık köyünden fidan istedim gelen fidanlardan sadece 4 tanesi adına doğru çıktı aradaki zaman kaybı 5 yıl.

Comment

biz balıkesir bandırmada üretim yapıyoruz.bahsettiğiniz köyü bilmiyorum.bandırma da üretim yapan arkadaşlarda o cinsleri bulamazsınız.bizde genelde şebin ,bilecik, yalova çeşitleri vardır.daha fazla bilgi için 05357788107 her zaman arayabilirsiniz.kolay gelsin

Comment

iki tane çok büyük ceviz ağacımız var bunlar için ne yapmamız gerekiyor meyve verimi küçük ve az
                    buaması nasıl olacak çok büyük ve iri dalları var bir arkadaşımız cevpalarsa sevinirim

Comment

ağaçlar çok büyükse dalları ana gövdeye yakın olarak kes bu işlemi mart ayında yapabilirsin o yıl verdiği sürgünleri seneye yatma aşı ile aşılaya bilirsin.

Comment

tşk edrim...........................

Comment

yaşam fidancılık ceviz fidanında marka olmaya devam ediyor. her yıl üretim kapasitesini artırarak yurtdışına satışlarına başlamıştır. romanya ve bulgaristana çok sayıda ceviz fidanı ihraç etmiştir. özellikle ukrayna pazarı çalışmalrında son aşamaya gelinip önümüzdeki günlerde ihracaatımız olacaktır. yaşam fidancılık bandırmada çok sayıda ceviz fidanı üretip ülkemizin boş arazilerini değerlendirmak isteyen şahıs ve firmalara pazarlamaktadır. ceviz fidanı almadan önce önce kök yapısı daha sonra fidanın çapı kalınlığı son olarakta hangi bölgeye hangi cins ceviz fidanı ekilmesi gerektiğini araştırın. şebin-bilecik-kaman-1-yalova1-3-4-chandler-pedro-franguette fernor cinsi yerli ve yabancı ceviz fidanlarımız bulunmaktadır. sertifikalı aşılı ceviz ve badem almak için şu numaralardan ulaşabilirsiniz 05306689647-05364610426-05324601448

www. yabancicevizfidani. com

www. yerlicevizfidani. com

Comment

Sayın sahilyenice ile tanışma ve miktar fidan alışverişin de bulundum, buradaki ninkimden tanıyamamış olabilirsiniz (gönenden nail desem)
                            Yetiştirdikleri fidanlar ve yaptıkları işleri bilerek ve bilinçli bir yetiştiriçiklerinden dolayı kendilerini kutlarım.
                            http://vadidekicennet.blogspot.com/

Comment

BURADAKİ sözlerimi bir süreliğine geri alıyorum, bir şeyler kanıtlanıncaya kadar bu cümleler geçersizdir.
                              http://vadidekicennet.blogspot.com/

Comment

Working...
                              X