fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Neden Ceviz

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Neden Ceviz

NEDEN CEVİZ
    Bildiğiniz üzere CEVİZ’in anavatanı Anadolu, Hazar Denizi’ nin güneyi ve İran’ın batısını içerisine alan coğrafi bölgedir. Bu nedenle gerek Ülkemiz ve gerekse doğu, güneydoğu ve kuzeydoğu komşularımızı da kapsayan alan CEVİZ yetiştiriciliği konusunda en uygun bölgelerdir. Fakat CEVİZ’e her nedense ülkemiz ve çevre ülkelerde yeterince önem verilmemiştir. Bunun yerine, ya sezonluk ziraat yapılmış ya da ekonomik ömrü CEVİZ’e göre çok kısa olan meyveciliğe yönelinmiştir. Oysa ki CEVİZ’in değerini kavrayabilsek, emsali hiçbir meyve veya orman ağacı ile kıyas edilemeyeceğini de görebilirdik.

Bütün tarımsal yatırımlar, her biri küçük halkalardan oluşmuş bir ZİNCİR’e benzer. Bu zincirin gücü ise en zayıf halkası kadardır. Onun için yapılacak ve kurgulanacak bu tip yatırımlarda, her safhaya çok dikkat etmek gerekmektedir. Çiftçilerimiz ve tarıma yönelecek yatırımcılarımızın en büyük hatası, bu zincirin ardışık halkalarının önemini anlayamamış olmalarıdır. Bu konudaki en büyük engel de araştırma ve geliştirme dediğimiz AR-GE’ ye önem vermemeleridir. Netice itibariyle kurulacak her bir bahçe birer FABRİKA’ dır. “CEVİZ ÜRETİM FABRİKASI” gibi. Onun içindir ki; kurulacak her bahçenin tesis aşamasındaki kurgulanan mantık zincirinin sanayicinin fabrika kurarken göstermiş olduğu titizliğine eş değer olması gerekmektedir. Aksi takdirde kağıt ve plan üzerinde mükemmel olan bir yatırım hüsranla son bulabilecektir. Unutulmamalıdır ki; “Hiçbir uygulama mükemmel değildir, mükemmel olan tek şey fikir ve projelerdir.”

Yapılacak her tarımsal yatırımın, bünyesinde barındırdığı avantaj ve dezavantajlar vardır. Örneğin; kurulacak bir kiraz bahçesini ele alalım. Öncelikle kurulacak her bahçe gibi, bununda ekonomik değer taşıyabilmesi için KAPAMA BAHÇE olması gerekmektedir. Kiraz, diğer meyve ağaçları gibi sezon başından sezon sonuna kadar titiz bakım gerektiren ağaçlardandır.

Konunun başında belirttiğimiz gibi kirazın da avantaj ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı; nisan sonu çiçek açmasının ardından, 60 gün sonra yani haziran sonunda satış aşamasına gelmesidir. Bu çok büyük bir avantajdır. Çünkü bir ağaç üzerinde ne kadar az süre meyve taşırsa o kadar az riski var demektir. Fakat en büyük dezavantajı ise, satıma gelen meyvenin 10-15 gün gibi kısa bir sürede elden çıkarılması gerekmektedir. Bu da 365 günlük bir gayreti ve çabayı, kumar konumuna sokmaktadır.
    Benzeri bir örnek de badem için verilebilir. Badem, sezon itibariyle ilk çiçek açan ağaçtır. Yalancı bahar diye tabir edilen havalara çok çabuk kanar ve çiçeklerini açar. Bu da ilkbahar geç donlarına maruz kalmasına sebep olur ki, don sonucu yanan çiçekler meyve hasadının verimsiz olmasına, hatta hiç meyve alınamamasına neden olur

Birçok meyve ağacı için bu ve buna benzer avantaj ve dezavantajlar sıralayabiliriz. Bütün bu örneklemelerden, CEVİZ en çok avantaj ve en az dezavantajla, yatırımcısına güven veren bir ağaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakımı kolay, kendine has bir hastalığı olmayan, doğa şartlarına maximum mukavemete sahip, hasadı kolay, meyvesinin depolanması ve uzun süre saklanabilmesi gibi oldukça avantajlı tarafları olan CEVİZ, hırçın arazi ve doğa şartlarına ile oldukça başarılı bir şekilde uyum sağlamaktadır. Unutulmamalıdır ki, bir meyve ne kadar uzun ve masrafsız bir şekilde depolanabiliyorsa, üreticisine o kadar güven verecektir. CEVİZ’ deki en büyük yanlış, her cinsin kendine özgü bir yetişme alanı olması ve bunun bilincinde olmadan bahçe kurulmasıdır. Bunun temelinde yatan gerçek ise insani hatadır.

Bunun için CEVİZ’ le ilgili bazı gerçekleri bilmek gerekmektedir. Çünkü; CEVİZ’ le ilgili var olan oldukça yanlış kanı ve bilgiler vardır. CEVİZ Yetiştiriciliğindeki püf nokta SOGUKLAMA SÜRESİ’ dir. ( soğuklama süresi; hava sıcaklığının 7.2 santigrat derecenin altında geçen saat süresinin toplamıdır.)

Bilinmelidir ki; HER BİTKİ İHTİYACI KADAR SU, EKSİĞİ KADAR GÜBRE İSTER. Fakat her nedense ağacın üretimini tekrarlayabilmesi için dinlenmesi gerektiği, dinlenirken de soğuklamaya ihtiyacı olduğu göz ardı edilmekte ve düşünülmemektedir. Soğuklama, bitkinin gelişimini değil, verimini yani meyve tutkunluğunu BELİRLEMEKTEDİR. Soğuklama ihtiyacını karşılayamamış ağaç, KESİNLİKLE meyve vermeyecektir. Bunun sonuncunda da; CEVİZ her yerde yetişmez fikri oluşmaktadır. Oysa bu hatanın yegane sebebinin insandan kaynaklandığını belirmiştik. Tek ve basit çözüm, doğru yere doğru cinsi tespit edip, dikmektir. Bu husustaki belirleyici unsur SOĞUKLAMA SÜRESİ’ dir
    CEVİZ ile ilgili can alıcı hususlardan biri de, dikilecek fidanların kazık kökünün kesilmemesi gerektiğidir. Kazık kökü olmayan fidan, su ihtiyacını karşılayacak kök sisteminin %70 inden yoksun demektir. Bu da ağacın gelişimi için çok önemli bir ayrıntıdır. Bir diğer husus ise AŞI sendromu diye nitelendirebileceğimiz sorundur. “Aşısız hiçbir meyve ağacı olmaz” mantığı CEVİZ’ i olumsuz etkileyen handikaptır. Bitkilerde aşı iki nedenle yapılır. İlki; kötü ve ekonomik olmayan bir cinsi, iyi ve ekonomik artıları olan bir başka cinse çevirmek için yapılır ki bu işlem son derece mantıklıdır. İkincisi ise köken itibari ile birbirlerine benzeyen, anacının ekonomik olarak değer taşımadığı türlerin aşılanarak ekonomik değeri olan türlere çevrilmesi içindir. Örneğin; yöresel ismi ile melengiç (sakızlık) ağacının aşılanarak. Antep Fıstığına dönüştürülmesidir. Görüldüğü gibi her ikisi için de yapılan masraf, harcanan zaman ve her türlü teknik mücadele, mantıklıdır. Fakat APOMİKTİK özelliklere sahip ceviz cinsleri için, az önce sayılan müdahalelerin hiç birine gerek yoktur. Çünkü yapılan her çalışma zaman ve para gerektirmektedir. APOMİKS özelliğine sahip ceviz cinsleri, kendi kendine meyve tutma yeteneğine sahip, anacının özeliklerini sergileyen cinslerdir. Bundan dolayıdır ki; bu cinsler aşı gerektirmez.

Bütün bu bilgiler ışığında yaptığımız AR-GE çalışmaları neticesinde, üstün özelliklere sahip cinsleri bulup, selekte ederek, başta kendi arazilerimiz olmak üzere bahçeler tesis etmeye başladık.

ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir. 3 üncü yılında ilk meyveleri görülmektedir. 5 inci sene ekonomik olacak şekilde verime başlar ki ağaç başına 5 kg ürün alınabilmektedir. Ürün hasılatı 6 ncı yıl 15 kg , 7 nci yıl 35 kg gibi her yıl bir önceki yılı katlayarak devam eder. 10 uncu yılda, 100kg/ağaç gibi bir ortalamaya ulaşır ki bu son derece yüksek bir ortalamadır. ( Türkiye deki ceviz ortalaması 35 kg/ağaç tır.) İç randımanı %63 civarındadır. (Türkiye deki iç randımanı ortalaması %35 civarındadır.) Yağ oranı %70, protein oranı ise %20 civarındadır. Kabuğu ince, elle kırılabilmekte ve içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Dünya klasmanında 1 inci sınıf iç ceviz “TÜM veya YARIM YANAK” cevizdir.

Meyve tutkunluğu, salkım şekilde olup her bir salkımda 8-10-12 adet ceviz bulunmaktadır. Kabuklu ceviz tane ebadı ortalama 32 mm dir. Periyodisite göstermez yani her yıl aynı ortalamalı verim alınabilmektedir. Bu cinsimiz -35 derece ile +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir.

ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir. Cinslerimizin en büyük özellikleri ise her ikisinin de APOMİKS olmasıdır. Bu cinsimiz de -15 dereceye ve +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. Fidanlarımız, kazık kökleri sağlam, plastik tüplerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı da, toprak sıcaklığının +4 derecenin üstünde olduğu her zaman dikim yapılabilmektedir
    Ceviz Fidanlığı Ceviz Ceviz Yetiştirme Ceviz Fidanları Ceviz Fotoğrafları

Cevap: Neden Ceviz

SAYIN HOCAM
    tekidağ ın saray ilçesinde[özellikle belirtiyorum çünkü kışlar daha sert olur karadeniz e daha yakınız]9 yıl önce 30 dönüm şebin ve bilecik ağırlıklı bahçe hazırladım.şebinler iyi,fakat bilecikler uyum sağlamadı.bu yıla kadar geç donlar sebebiyle sağlıklı ürün alma durumu zaten olmadı.fidanları büyütmeye çalıştım.bu yıl kırağı yok fakat sorunlrda çok.sağlıklı bilgilere ihtiyacım var.
    1-alınan aşılı fidaların kazık kökleri yoktu,kütük şeklindeydi
    gelişimin hızına etkisi olmuşmudur.yanlış seçimmi?
    2-fidanın geç uyanması için bordo bulamacından etkili bir kimyasal varmı?
    3-meyvalar salkım gibi değil tekli- çiftli, dölleyici cevizin olmayışı bu olay üzerindeki etkisi nedir.veya gübreleme eksiği mi?
    4-fidan yaprak çıkarmaya başladığında yeşil bir çekirge ve tırtıl türüyor meyvalarıküçücükken bunların kemirdiğini yediğini düşünüyorum.hangi ilaçla mücadele edebilirim.
    yardımlarınız için teşekkür eder başarılar dilerim.

Comment

Hocam,
      Toprak analizi yaptırdım. 0-30cm aralıkta %27,2 kireç ve 30-60 cm aralıkta %42 kireç çıktı. Toprak tuzsuz PH 7,68 K, P çok yüksek çıktı. Civarda yetişen kargaların attığı cevizler çok fazla. Burada ceviz olurmu. Olursa ne çeşit tavsiye edersiniz? İlk bahar geç donlarının çok sık göründüğü kuzey yamaç olan göller bölgesinde bir yer.

Comment

Cevizle ilgili tüm sorularınızı Cevizle İlgili Sorular - BAHCESELFORUMSEL linkinde bulunan uzmansel servisimize sorabilirsiniz. Uzmansel.com Konu uzmanları ve akademisyenlerin sorularınızı cevaplandırdığı bir bölümdür. Cevizle ilgili soruları da KSÜ Zıraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez Cevaplandırıyor. Tavsiye ederim.

Comment

Benim bulınduğum yöre ceviz yöresi KIRŞEHİR ama öteden bericevize ilgiliyim.Tabi HocamSütyemez bu işin uzmanı amabende karalamadan edemedim.Öncelikle ceviz insanların tüketmesi gereken ve yeterince önem vermediğimiz bir bitki.Sadece meyvesi değil,yaprağı,kabüğu,ağacı hatda kökleri bile değerlendirilmesi gerekir.yukarıda kısaca özetlenen bilgilere hemfikirim.Bu konu başlı başına kısa geçiştirilecek bir konu değil;Öncelikle Serdar Pangal kardeşim:Ne idiği belirsiz fidan almayınız.İl ve ilçelerde Tarım il müd.var,ayrıca Bu memleketde Ziraatciler var.Kökü kesilen ceviz Kendini çok zor toparlar.Size önerimYukarda Sayın sarac'ın yazısını dikkate alınız.Ceviz ağacı için ideal dikim;12Xl2 mt dir.Mümkünse kepce ile en az 1,5 mt çukur açıp tohum üzerine aşıyla çalışınız;şayet tohumla çalışmak istemiyorsanız sertifikalı ve yöre iklimine adapte olan 1. boy fidan tercih ediniz,Tabiki etdiğiniz tercih'e göre tozlayıcı tercihi önemlidir.Kapama bahçesi yapacak,yada yaptıysanız plan,proje yaptırınız yada işi bilene danışınız.Her ağacın zararlıları olduğu gibi cevizinde hastalık ve zararlıları vardır.Bunun için öncelikle biyolojik mücadeleye önem veriniz,tabiki bunlar yetmiyorsa zirai mücadeleye geçiniz Bordo bulamacı önemli ama,tabiat uyandığı sürece,geç uyanması için aşırı şekilde faydası yoktur.Böcekler için bir ziraatci kardeşimin önerdiği ilacı kullanın,reklam yapmak istemiyorum.Size en güzel çeşit olarak Kaman5 'i öneriyorum.SnMakurtuluş her bitkinin belirli toprak isteği olur ama ceviz aşırı seçici bir bitki değildir.Kargaları getirdiği ceviz fidanlarını,ilk yıl sonu yerlerine kazık köklerine zarar vermeden dikiniz.Ağaç odunsu özelliğe kavuşmadığı için kışı sert geçen yerdeyseniz.Gübreli toprakla doldurup,zarar görmesini engelleyiniz.Size başarılar dilerim

Comment

Sn Saraç,Ben 48 yaşındayım.Bir kamu kuruluşunda görev yapıyorum,İnsanımıza elimden geldiğince faydalı olmağa çalışıyorum.Yanlışım varsa beni bağışlayınız.İnsanımızdaki en büyük yanlışlık,düşünmeden,incelemeden,sormadan karara varmasıdır.Her konuda olduğu gibi cevizle ilgili konudada aynısını yapıyoruz.Plansız,proğramsız yapıyoruz,sitede bulunan değerli bilgilerden istifade etmiyor,aceleye getiriyoruz.Alıntı yapılmış teşekkür ederim(Bu iş soğan dikmeye benzemez).Günümüzde iletişim araçları gelişti,buna göre davranalım,daha sonra tüh demenin manası yok.Bana göre ceviz Yüce rabbimizin bize sunduğu güzel bir nimet,Buna önem vermemiz gerekli,düşünelim site olarak ne yapaliriz.

Comment

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Plansız,proğramsız yapıyoruz,sitede bulunan değerli bilgilerden istifade etmiyor,aceleye getiriyoruz.Alıntı yapılmış teşekkür ederim(Bu iş soğan dikmeye benzemez).Günümüzde iletişim araçları gelişti,buna göre davranalım,daha sonra tüh demenin manası yok.
              yukarıdaki mesajınızın bu bölümünü anlamakta zorlandım. daha net yazabilirmisiniz. Acaba alıntı yapmakla yanlış mı yaptığımı ima ediyorsunuz? ben biraz alınganım bu konuda...

Comment

Hayır Sn Saraç alıntınızdan memnun oldu demek istedim.Burada anlatmak istediğim.Her işte olduğu gibi,ağaç işindede arştırma yapmadan,plansız ve proğramsız işlere karşı olduğumu ve yapılan masraf ve emeğin heba olduğunu,herşeyden önemlisi,zamanın bir daha geri getiremileceğini anlatmak istedim.Özellikle ağaç ve ceviz dikiminde aşırı hatalar yapılıyor.Sitede okudum kazık kökü kesilmiş ve ne olduğu belirsiz fidan alanki(benimde başıma geldi).Bu işi ticarete döküpde insanlara zarar vermenin alemi ne? Bunu sizin içi söylemiyorum.Piyasada aşılı deyipde,aşısız yada kiraz deyipde vişne satan fidan üreticilerine yada kuruluşlara rasladım;Üzüldüm!!!.Bunun içinyukarıda ve diğer site yazılarında açıkca cevizle ilgili bilgileri kardeşlerimizin iyi okuyarak,inceleyerek karar vermelerine,tür ve çeşitleri ona göre seçmelerini öneriyorum.Soğan örneğinide bunun için verdim,Neticede soğanı söker atarsınız,sık diktiyseniz seyretirsiniz.Ama ceviz öyle değil.Diyelimki bir kapama bahçesi kurdunuz,buraya yapılan emeği,masrafı ve zamanı irdelemek istedim.Cevizi seven,hatda aşığı olan bir insanım,memleketimizde çoğaltılması elzemdir.Hatda site olarak bu konuda ne yapaliriz.Sn Hocam sütyemezin görüşleri doğrultusunda.Size teşekkür ediyorum,esen kalınız

Comment

Sn SARAÇ istemediğim halde bu tartışmaların içine girmiş bulunuyorum.Cevizi aşılamaktaki amaç;verimsiz yada az verimli cevizleri aşılayıp,daha kaliteli ve hastalıklara dayanıklı,iklime uygun vs ceviz yetiştirmektir.Daha Öncede belirtdim ben 48 yaşındayım,dedelerim ve çevremdeki kişiler bu konuya vakıf insanlardı.Burada memleketime ve bana emeği geçen çeviz aşığı rahmetli Lokman AVŞAR'da dahildir.Kendisiyle bu konuaları defalarca görüştüm.Ama malesef bir gerçek söz konusu, Apomiks yada diğer bir tabirle kendini veren ceviz türü ülkemizde çok azdır.Çünkü yıllar boyu doğal seleksiyon yoluyla çok çeşitli ırklar gelişmiştir.Bilindiği üzere ceviz bitkisi rüzgarla tozlaşır.Bunu haricinde ben şahit oldum,bir arkadaşımda şahit olmuş;ANADOLU ve kafkas ırkından olan melez arıların ceviz çiçeğine konduğunu ve polen aldığını,dolayısıyla her ne kadar bazı ceviz türleri kendi,kendini dölleme özelliğne sahipsede,rüzgarla gelen polenler bu cevize etkisi olmaktadır.Dolayısıyla çekirdekten çıkan iki ağacın meyvesini yan yana koydunuzda aradaki fark kaçınılmaz olacaktır.Ama aşı öyle değildir.Cevizde ileri ülkeler aşıyı cevizde başarıyla uygulayıp,standarda yönelen ülkeler olmuştur.Burada başkaca bir konuyu izah etmeden geçemeyeceğim.Ülkemizde genellikle çetin ceviz diye tabir edilen ve kabuğu sert ve içinden zor ayrılan ceviz her türlü iklim şartlarına kolaylıkla dayanabilen,kökü adeta bir burgu gibi toprağı delen ve susuzluğa, hertürlü hastalığa direnç gösteren ceviz çöğür olarak kullanılabilir.Bunun için aşılı ceviz yetiştiriciliğine önem vermeliyiz.Diğer bir husus poşetde yada diğer bir tabirle tüpde yetiştirilen ceviz fidanlarıyla ilgidir.Toprağa dikilen ceviz çekirdeği,uygun ortam sağlanırsa;nerdeyse 1. yılın sonunda 50 cm derine inmekte ve kazık kökü gelişmektedir.Oysaki tüp yada diğer bir tabirle poşet kullanan üreticilerimiz gördüğüm kadarı ile 30cm lik poşetler kullanılmaktadır.1. boy fidanı hadi geçelim,2. boy fidanın kökü poşet tabanına gelince haliyleuç kısmı kör olmakta, dolayısıyla fidan saçak köke yönelmektedir.Bununda avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır.Burada şunu göz ardı etmeyelim.Çekirdekten dikilip,yerinde aşılanan ve halk arasında ana kucağı diye tabir edilen en idealidir.2.si tüpde yetiştirilen ki yukarıda bahsetdiğim küçük bir dezavantaj,ki bunun avantajı her zaman fidan dikme,bulundurma nakil ve fidanın tutma garantisi ve en son 3. fidan ağaçlar uyanmadan dikilen köklü fidan çeşitleridir.Burada kimseyi veya belli başlı fidancı kardeşlerimi suçlamıyorum.Onları bundan tenzih ederim.Sadece cevizde değil,diğer fidan çeşitlerindede aynı şeyler oluyor.Aşılı diye ne olduğu belirsiz yada halk arasında Tıpan aşısı dediğimiz.Hastalık, en önemlisi virüs taşıyan fidan satan üreticilerimiz mevcutdur.Bu tür olgular emeğe ve gerçek manada fidan üreten kardeşlerimize ve ülkemize zarar vermektedir.Kamu kurum ve kuruluşlarımız,meslek Odalarımız ve fidan üretici kardeşlerimiz buna meydan vermemeli,gerekli önlem ve tedbirleri almalı yasal presüdürler uygulanmalı,gerekirse mevzuat yeniden düzenlenmelidir.Buradan şunuda açıklamadan edemiyeceğim.Son yıllarda uzmanlarımız,hocalarımız ve halkımız çeşitli ceviztip ve ırkı tesbit etmişlerdir.Bu ırkların kendine göre + ve- si vardır.Önemli olan yöreye uygun,bol verimli hastalıklara dayanıklı ceviz ve fidan çeşitlerini dikmektir.Bunun için bu işe başlayacak kardeşlerimizin belli ölçüde;plan, ve projeye göre dikim yapmalarını,mutlaka toprak etüt ve analizini yaptırmalarını ve dikecekleri çeşidi yöreye uygun çeşitlerden seçmelerini öneriyorum.Bana göre ceviz bir lütufdur.Halk tabiriyle anlatayım.Gece misafirin gelince özellikle kışın:Kır ye,Tatlıya özellikle baklavaya ye,sabah kahvaltıda özellikle sıcak bazlama ve tulum peyniriyle ye,artarsa çuvala koy sakla;gelecek sene ye.Buradan ceviz tatlısı deyince BURDUR'lulara teşekkür etmeden edemiyeceğim.Ceviz ezmesi bir harika yemeyenlere tavsiye ederim.Ceviz yiyen kardeşlerimize afyet olsun diyor.Fidancı kardeşlerimizede kolaylıklar ve başarılar diler,Sitemizede katılan tüm kardeşlerimize sağlık ve esenlikler.

Comment

Bu uzun ancak çok önemli tecrübelerin yer aldığı bilgilerinizi paylaştığınız için Teşekkürler.

Sayın TABİATCI, bu tür bilgilerinizle forumumuza zenginlik katıyorsunuz. Selamlar...

Comment

saygı değer hocam sizinle online irtibata geçebilmemiz için msn adresiniz varmı acaba ??

Comment

HOCAM BENDE BABAESKİDE HANGİ TÜR CEVİZİ TAVSİYE EDERSİNİZ BUNU SORMAK İSTERİM.

Comment

Sayın Saraç bahsi geçen Atılım Toros 1 ve Sahil 1 ceviz türleri aşısız ve apomiks bir tür. Fakat Sn Sütyemez bu konuda böyle birşey olamaz apomiks tür yok, aşısız ceviz olmaz diyor. Siz de bu türleri burada anlatmışsınız... Bu bir ikilem değil mi? kafamız karıştı???

Comment

Bu yazı bana ait değil. Dikkat ederseniz yazının altında Ceviz Fidanlığı Ceviz Ceviz Yetiştirme Ceviz Fidanları Ceviz Fotoğrafları linkini vermişim. Oraya sorsanız daha iyi olur. Bence bu konuda itibar edilmesi gereken Sayın hocam Sütyemez dir.

Comment

Efendim;Hani bir sözümüz var yaa.."Sütden ağzı yanan,yoğurdu üfleyerek yer."Misali,kimseye güvenimiz kalmadı desek yeridir.Sn Saraç'ın belirtmiş olduğu Link'de biraz inceleme yaptım ki İnşallah doğrudur.Rahmetli büyüklerimizden öğrendim vede kendim defalarca uyguladım yaşım:50 hiiiçç kendini veren cevize rastlamadımmmm.Yani çekirdekten dikilen ceviz,kendi aslını;daha doğrusu alınan ağacın aslını,aynısını vermiyor.Bazılarında pek,çok benzerlik çıkıyor ancak;öyle bir özellik meydana çıkıyorki;affedersiniz içine ediyor yani.Bu konuda uzmanların görüşü şu ki buna da katılıyorum:Ceviz çift çiçekli bir bitkidir ve mutlaka tozlaşması gereklidir.İşte iş burada düğümleniyor.Bakıyorsunuz;iri,kabuğu ince,içi dolgun,hastalıklara dirençli bir ceviz çiçek açıyor ki;Öte tarafda kalın kabuklu,ufak acaip bir cevizde çiçek açıyor.1. cevizin dişi çiçekleriyle,2. cevizin erkek çiçekleri aynı döneme denk geliyor ve meyveler gayet güzel amma;siz bu meyveyi diktiniz,ağaç büyüdü vede meyve verdi,ortaya acaip bir meyve çıkıyor.1.olasılık meyve iriliği iri-kalın kabuk-iç yağlı-hastalıklara dirençli 2.olasılık:meyve iriliği ufak-ince kabuk-iç yağlıhastalıklara dirençli 3. olasılık:meyve iriliği:iyi-ince kabuk-içi iyi değil 4. olasılık:Meyve iyi,ince kabuk,içi iyi,hastalıklara dirençsiz. ve Bu olasılık oranları uzayarak gidiyor.Birde şu hadiseyi unutmayalım.Cevizde gençlik kısırlığı diye bir olgu söz konusu.Yani aşılanan ceviz,aşılanmayandan erken meyveye yatıyor.Diğer yandan standart işide çok önemlidir.Aşılı bir kapama ceviz bahçesinde aynı ürünü yakalarsınız ve de ürün tek tipdir.Ama;aşısız bir kapama bahçesindeki ürünlerin herbiri değişik tip olup standardı yakalamanız imkansızdır.Bu da ürün pazarlamada çok büyük sıkıntı demektir.Bu işin sakıncalarını anlatırsak iş uzarrr gider.Öte yandan ceviz aşısı zor ve tutma oranı da düşüktür.Kaybedilen zaman,iş gücü emek ve ürün kayıpları ve kaliteyi de hesaplarsak...Ooo,vay,vay.İnşallah dedikleri gibidir diyorum.Şimdi bu konuyu derinlemesine araştıracağım eğer bu dedikleri yanlışsa bunuda bu sitede duyuracağım.sağlıcakla kalınız.

Comment

Working...
                              X