fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Yardım...Elma fidanında sararma ve Sürgünlerde durgunluk,çalışmama.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Yardım...Elma fidanında sararma ve Sürgünlerde durgunluk,çalışmama.

Yeni diktiğim m106 anaçlı red chief elma fidanlarım başlangıçda çok güzel ilerlemelerine karşılık,gün geçtikce sürgünlerde sararma ve durgunluk oluştu.
    Sararma neredeyse ikibin fidanın tamamında var...
    Bölgede taban suyu çok yakın ve kısım kısım çorak toprak var.
    Gerekli yerlerden bilgiler alıyorum ve uyguluyorum,sizde bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim..Teşekkürler

Cevap: Yardım...Elma fidanında sararma ve Sürgünlerde durgunluk,çalışmama.

1-Taban suyu eğer yüzeye kadar çıkmışsa drenaj yapmalısınız bu çok önemi bir konu ayrıca sararma lokal mi arazinin tamamında mı var bilmek gerek.
    2-Sulama suyunuzun tuzluluğunu ölçtürün sonuca före tedbir alın
    3-Yakınlarda dozundan fazla ilaçlama veya yoğunm gübre kullanımınız oldu mu?
    3-Yukardaki maddelere rağmen resim koyarsanız size daha net yardımcı olabiliriz.

Comment

Arazideki taban suyu ilk baharda kangal boruları gömmek için açtığım yaklaşık 1.5 metre derinliğindeki cukurlarda görünüyordu,yanlız ilerleyen zamanlarda suyun çekileceği hakkında söylenimler almıştım.

Sararma dikili ikibin fidanın yaklaşık bin tanesinde var.Yanlız şunuda belirtmek istiyorum sararan fidanlar çalışıyor,güzel sürgün verdiler ama yeşil olanlar sararanlara göre daha az çalışıyorlar.

Önerilere göre ilk önce üre gübresi verdim damlama yolu ile.Sonrasında hümik asit ve yanında toprak düzenleyici organik gübre buda damlama yolu ile.Son olarak nitrik asit kullandım.
      Başka bir mühendis abimiz bana göz taşı ve çinko sülfat önerdi(siz ne dersiniz).ama demir eksiklği olduğu yönündede görüşler var,vermiş olduğumuz asitler ve toprak düzenleyicilerle toprağı çözdüğümüğümüzü düşünüyoruz ve devamında demir (sekstrin) vereceğiz.
      Yardımınız için Teşekkürler.

Comment

FİDANLARIN RESİMLERİ

Uploaded with ImageShack.us

Comment

Taban suyunuz derindeyse, (1,5 mt ve altı) fazla sulanmış, demiri alamamış, düzelir.

Taban suyu varsa, hazır delikli dreflexle (pvc boru) taban suyunu 2 mt çekin. meyil yönünde kazdırıp, suyu uzaklaştırın.

Comment

Sayın kum9 düzeleceğini söylemişsiniz.Herhangi bir müdehalede bulunmayayım mı ?
            Yapraklarda kuruma var ağaç ölebilir mi ? Önümüzdeki günlerde demir uygulaması yapacağım inşallah faydasını görürüm.

Comment

Aşırı sulama sonucu bu sararmalar varsa, sulamayı kestiginizde bitki toprakta olan demiri alacak ve düzelecek.

Sebeb aşırı sulama dışındaysa, taban suyuysa, Selahattin beyin önerisini dikkate alınız.

Minumum yasası
              hep aklınızda olsun, toprak analizinizi yaptırın.

Comment

İlk mesajınız taban suyunun yakın oldugunu yazıyor, mutlaka dreflex dedigimiz, kendinden delikli kangal borularla drenaj yaptırın. 2000 fidan büyük emek büyük maddi harcama. Tahminim 100 dönümünüstünde araziniz var.

Dreflex boruları döşerken;

1. Arazi egimini dikkate alınız. Döşeme ve kazı kotlarını ayarlayın yada ayarlattırın.

2. İmkan ve malzeme varsa boru kazılan yere kondugunda etrafına üstüne elek üstü tabir edilen iri çakıl, kum, stablize gibi geçirgen malzemeyi 20 cm kalınlıga kadar serin.

Comment

merhaba ben ahmet. Dikkatimi çekti şikayetiniz. Arazinizin taban suyunun yüksek olmasından dolayı köklerde havalanma yetersiz olur. Bunun sonucunda bitki tarafından bitki besin elementlerinden demir alınımı azalır ve sararma gözükür. Bunun için ilk önce bahçenize drenaj kanalları açmalısınız. Nekadar da gübre uygulaması yapsanızda bu sorun ileriki yıllarda yine gözükür.
                  Bahçenizi ilk mesajınızda mm106 ile kurduğunuzu söylemişsiniz. mm106 anaçının kökleri taban suyuna hassas olan bir anaçtır.İlk yıllarda herşey normal iken yıllarda (7- 12 yıl) sonra kökler hastalıkları bulaşır ve ağaçlarınız kuruyabilir.Eğer drenaj kanalını açmazsanız ileriki yıllarda bahçeniz büyük tehlike altında olabilir.

Comment

Working...
                  X