fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tam bodur elmada dal açma yöntemi.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Tam bodur elmada dal açma yöntemi.

Merhabalar.

çiftçilerin, tam bodur elma dalı açmak için,bazılarının dallara ağırlık asarak, bazıları çamaşır mandalı veya kürdan kullanarak gövdödön geniç açı oluşturmaya çalıştıklarını gördüm.Ayrıca gelişen tarım teknolojisi de bu işe has dal açma aparatları ürettiğini tespit ettim.(Plastpa Ürünleri İnternetten Satış Sayfamıza Hoşgeldiniz)

Dal açma konusunda;
    1- dallara asılan ağırlıklar ile, dal ucuna ağırlık verilerek bu dalın gövde ile birleştiği noktadan açılmasına,

2- çamaşır mandalı, kürdan veya dal açma aparatı ile ise, dalın gövde ile birleştiği noktaya çok yakın bir noktadan dala güç uygulanarak bu dalın açılmasına çalışılmakta olduğunu tespit ettim.
    Bu durumda,hangi yöntem bitki sağlığı ve meyve verimi açısından daha verimli ve izlenmesi gereken yol konusunda bilgi veya tecrübe sahibi olanların, fikirlerini paylaşmaları çok faydalı olacaktır. Zira bu gün 10 adet tam bodur elma ve armut diktim. bahara doğru ilk filizlenme ile birlikte dal açmaya başlamak gerekeceği için hazırlıklı olmak istiyorum. ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler . selam ve saygılar.
  • Fidanligi.com

Cevap: Tam bodur elmada dal açma yöntemi.

Ömer Bey genç fidanların budanarak şekil verilmesi esnasında dal açma sorunu hep vardır. Her çiftçimiz veya teknik elemanlarımız kendilerine has metotlarla dalların daha iyi ve geniş çatı oluşturması için sizin dediğini metotlardan uygularlar. Sizde size kolay gelen birini seçiniz.

Comment

Teşekkürler sayın ubeyd bey.

dal açma yöntemlerinden kolay olanı değil de,
      meyve sağlığı ve meyve verimi açısından tercih edilecek bir yöntemi uygulamak isterim. sorum buna yönelikti.
      ayrıca,şahsi kanaatim; dal uçlarına ağırlık asmak daha faydalı olur diye düşünüyorum. zira, asılan ağırlık, açılmak istenen dalın ucundan gövdeye kadar olan dal boyunca her noktadan değişik şiddette olsa bile tamamında hissedileceğinden, açılmak istenen dal daha kısa sürede ve amaca uygun açılacaktır.

Dalın gövdeye yakın yerinden mandal, kürdan gibi araçlar ile açılmak istenen dala kuvvet uygulandığında ise, kuvvetin çok büyük bir kısmı dalın gövdeye, çatala yakın bölgesinde hissedilip, dalın orta ve uç kısmına doğru bu kuvvet hissedilmeyeceğinden, açılma hareketi,yalnızca dalın dip kısmında olacak, dalın orta ve uç kısmı ise çataldan azalarak gelen hatta uca doğru belkide hiç hissedilmediği için, dal uçları istediği şekilde, aşağıya değil de yukarı doğru büyüme hareketi yapabilecektir.diye düşünüyorum.

farklı tecrübe ve fikirleri saygı ve şükran ile beklerim.
      saygılarımla.

Comment

Ömer bey farklı bir durum var.O da her meyve ağacı ayni dal acımı almaz.Örnek nar gibi bazı ağaçlarda dal acımının fazla olması istenilmez.Çünkü iç kısma fazla ışık girmesi meyvelerde çatlamalara neden olur.Bunun için meyve ağacına göre farklı sistem uygulanmalaı.

Comment

Teşekkürler ubeyd bey,
          her ayrıntıdan değişik bilgiler ediniyoruz. sağolun.
          selam ve saygılar.

Comment

Working...
          X