2009 kasım ayında kütahya da 200 ağaçlık angelino erik dikimi yaptım. kütahyada meyvacılık fazla gelişmiş olmamasına rağmen çevre köyler de dahil bu işe ilk cesaret eden kişi oldum. yanlız kafama takılan problem angelino erik japon gurubu ve erken çiçek açan bi cins olması. kütahya da malum soğuk memleket acaba seçimi yanlış mı yaptım bilmiyorum. bu sene dikmeme rağmen fidanların hepsi çiçekte ve meyva oluşumu başladı bile bazı çiçekler soğuktan yanmış bazıları yeni açmış biraz düzensizlik var. bunu da fidan olmalarına bağlıyorum sneye göztaşı uygulaması yapacağım ancak fidan çiçekte iken soğuktan korunması amacı ile uygulayabileceğimöiz yöntemler varmıdır bu konuda biraz bilgi vere bilirseniz sevinirm.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
angelino erik
Collapse
X
-
Cevap: angelino erik
arkadaşım ben 5 aydır bu sorunun cevabını arıyorum bulduğum cevaplar şunlar ağaçlarını soğuktan koruya bilmek için öncelikle iyi bakım yapman lazım göz taşıatman lazım ateş yakmalısın soğuk günlerde ve bazı soğuktan koruma ilaçları var ama kesin veya net deyil denenmiş bişi deyil yapa bilirsin ama bunlar yüzde yüz tarlanı korumaz yani soğuktan korumanın yöntemi yok zaten bu sorunada benden başka kimse cevap vermez
çünkü ilkbahar geç donlarının bi çaresi yok ama yeterince tekerlek bulup soğuk günlerde yakarsan belki korursun ama oda kesin deyil araştır bişiler bulursan benimlede paylaşırsan sevinirim aslında bu sitede her sorunu cevabı var ama ilkbahar geç donlarının cevabı yok
onu koymayı unutmuşlar
arkadaşım bende uşaklıyım yakınız şahsen kütahya gibi bir yere 200 erik ağacı baya iyi cesaret derim ben bizim de biraz can eriği var 2 hafta kadar önce soğuk oldu çoğu öldüler biraz kalmıştı yiyecek kadar iki gün öncede yine soğuk oldu onlarda öldü ben senin yerine olsam kiraz dikerdim hem pazarı çok hemde erikten daha karlı olur o kadar erik biraz zor olur herhalde ama yinede bilemem o benim düşüncem kirazın soğuklara dayanıklılığı daha fazla ve kirazlar daha yeni çiçekleniyor eriklerse nerdeyse 1 ay oluyo çiçekleneli bizim buralarda kendine iyi bak eyerki bir yöntem bulursan banada bildir
-
ilk bahar geç donlarına dediğin gibi çeşitli yöntemler var. şahsen ıspartada ikamet ediyorum ve yaşım 24 burada gördüklerimin bana verdiği cesaretle bişeyler yapmaya çalışıyorum bizim memleketler soğuk ne zaman kar ne zaman don olacak belli olmaz , kiraz olayında bu seneden yerleri hazırladım 5.5 dönüm kiraz 5 dönüm kadar da elma bahçesi pilanlarım var tabi önce hayırlısı, file sistemi kullanarak don olayları ve kırağıyı çözme ihtimali yüksek o da maliyetli dediğiniz gibi saman yakma yada lastik yakma olayına da benim imkanım yok dediğim gibi ancak ayda yada 2 haftadfa 1 gidebiliyorum ancak. sağda solda reklamlar var garip garip ilaçlar yok çiçek koruyan yok soğuk koruyan vs gibi bende hani belki o konuda yardım edecek vardır diye düşündüm aksi halde burada ziraat mühendisleri ile bağlantılarım var sdü ziraat fakültesi hocalarıyla muhabbetim de iyi ancak ben araştırma amaçlı girdim her fikiri duymak istedim amaç o yani kafana takılan lar varsa sizde sorabilirsiniz sizin için de araştırma yapabilirim teşekkürler
Comment
-
hemşerim bende kütahya simavlıyım.
don ve kırağı olayı için benim önerim saman balyası yakmaktır. iki tane üst üste koyup yakacaksın gece 12 de yakarsan sabah 10 a kadar idare ediyor ikisi. ben kendim sonbahar kırağısına karşı biber bahçesinde denedim olumlu.
senin durum müsait değil onun için yapacağın bir şey yok.
meyve bahçesi kuran kişi her zaman bahçeyle ilgilenmeli. senin iş saldım çayıra mevlam kayıra olur.
kütahya malum soğuk kritik zamanda her gün takip etmen lazım ama sen yoksun. olmaz senin iş. kiraz ve elmadada durum aynıdır. bu haftasonu köydeydim kırağı vardı erik ve elmaları vurdu. kirazlar tam açmadığı için belli değil açanlarda sorun yok gibi.
demek istediğim başında devamlı duracak birisi olmazsa bu işlerden pek hayır bekleme. kazançlı olmaz ancak hobi olur sana.
sağlıcakla kal
Comment
-
benimde öğrendiğime göre tek çözüm ateş yakmak ama oda kesin çözüm deyil mesela geçenlerde 5 gün kadar üst üste soğuk oldu öyle durumlarda zorlaşıyo ateş işi ama birkaç gün önce birgün sadece 0 dereceye düştü belki o gün ateş yaksak durumu kurtara bilirdik aslında erik ve kaysılar için iş işten geçti zaten hiç bişi kalmadı ama şu an biraz cevizler var onları kurtarmak lazım en güzeli ateş yakmak aslında tarlada tekerler var biraz onları yakmak lazım samanda çok deneyip sizlerle paylaşayım işallah iyi netice alırız aslında soğuktan koruma ilaçlarının etkisini ubeyd abi bilir ama şimdi oda site sayibi yoğurt ekşi demez
Comment
-
burada yazılanlar çok haklı, durumum saldım çayıra mevlam kayıra meselesi değil seneye ikametimi oraya alacağım en azından başına gittiğimde 2 3 yaşında ağacım olmuş olacak bakımı için 15 gün yada ayda gidiyorum. 1 sene böyle idare edip 2011 başında işin başına geçeceğim amaç zamandan kazanmak, benim istediğim eskiden gelen yöntemler balye yaa lastik yakma vs haricinde bu işe bi çözüm olmak olabilir. ha böyle bi ilaç alaşım karışım veya yöntem yoksa hiç bir zaman yok olacak değil. biz bunu bulalım, bunu araştıralım elbette bunu bilimsel olarak araştıran o kadar kişi varken bizim işimiz zor olur ama belli de olmaz önemli olan araştırmak ve çalışmak benim buradaki amacım bu. burada birisi şu ilaç deseydi ben o ilacın içinde ne var da nasıl fayda ver,iyor onu araştırırdım önce yazılarınızı bekliyorum.
Comment
-
hemşerim en akılcı iş saman balyası yakmaktır. lastikle filan olmaz. lastik çabucak bitiyor. sen başka şeyler arıyorsun. bir fikir daha vereyim ağaçları dondan korumak için köpükle kapla bildiğimiz strafor köpük. nasıl kaplayacağım dersen onuda sen bul benden bu kadar.
bence oda çözüm olmaz belli zaman sonra sökeceksin bu sefer kırağı vuracak. sen en iyisi saman balyası yak yada dondan ve kırağıdan etkilenmeyen çeşitleri bulmaya bak.
saman balyası tarafımdan denenmiştir olumlu sonuç alınmıştır.
Comment
-
eşkiya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterbenimde öğrendiğime göre tek çözüm ateş yakmak ama oda kesin çözüm deyil mesela geçenlerde 5 gün kadar üst üste soğuk oldu öyle durumlarda zorlaşıyo ateş işi ama birkaç gün önce birgün sadece 0 dereceye düştü belki o gün ateş yaksak durumu kurtara bilirdik aslında erik ve kaysılar için iş işten geçti zaten hiç bişi kalmadı ama şu an biraz cevizler var onları kurtarmak lazım en güzeli ateş yakmak aslında tarlada tekerler var biraz onları yakmak lazım samanda çok deneyip sizlerle paylaşayım işallah iyi netice alırız aslında soğuktan koruma ilaçlarının etkisini ubeyd abi bilir ama şimdi oda site sayibi yoğurt ekşi demez
saman yak yoğun duman çıkarıyor ve yavaş yandığı için uzun süreli oluyor. lastik yanıp geçiyor
Comment
-
bu ilacı araştırıyorum hatta 2 gün içerisinde prof. fevzi m. ecevit ile görüşeceğim ıspartada süleyman demirel ünv. çalışıyorum bu ilacı bulan hocada burada çalışıyormuş bu gün sordum şehir dışında imiş onunla konuşup bunu deneyeceğim kafamda tasarladığım başka bi yöntem var şu an üzerine gidiyorum araştırmalarım sonuçlandığında ki umarım istediğim gibi olursa basit ve orta maliyetli bir yöntemle ağaçlarımızı koruyabileceğiz.
Comment
-
Fevzi Hocam merhaba zize birkaç sorum olacak benimde badem bahçem var yeni meyva bahara doğru gözükmeye başlıyacak foruma okudum kafam karıştı bahçenin bulunduğu yer etrafı açık bir alan diyer bahçenin bulunduğu alan bir dağın kuzey batısında içindeki bademin cinside önemli ama genel bilgileri iyi kavrarsak sonrasındada iyi analiz yapabiliriz diye düşünüyorum bademlar 100 teksas,500 ferraknes, 100 nanperyal , 100 bertına, 50 feraduel 400 yakını köyümün bademlerinden kalitesi iyi olan cins RARIMDA :1150 geçen martın 18 de don oldu köyün bademleri hepsi dondu donla mücadele etmek benim önemli konuların başına geldi. hocam ben Burdurluyum Burdurda yaşıyorum sizin yazınıza okudum kış boyunca mı? 10 gün arayla mı? yoksa çiçeklenme devresine gelmeden yani pembe leşmeler olduğu zamanmı? bunları ilacı kullanılırken Kireçli göktaşına kullanacakmıyız yoksa bereber olmalarında zarar yokmu? SAMANMI ,LASTİKMİ, GÖKTAŞIMI ,BİTKİSEL ANTİFİRİZMİ yoksa Allah bilir Nasipse olurmu diyeceğiz. insan nasibi kendi oluşturur Allah verir derler yinetabiki Allah bilir ama bizede düşen görev yapacağımız birşeyler vardır diye düşünüyorum bizim oralarda genelde donlar 2 .3 gün olur
Hocam size daha önce ulaşmak istadim oma ulaşamadım
Comment
-
hocam geçen sene dediğin gibi oldu şubat sonunda çiçeklendiler ancak bu sene uyanmaya niyeti yok eriklerin gelişimleri şükür iyi devam etmekte ancak mart 15 den sonra çiçekleneceğini tahmin ediyorum çünki istesede uyanamazlar malum kütahya soğuk bizimki onları iklime alıştırmakubeyd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterEvet angelino erik şubat ayında çiçekleme başlar. Kütahya'da bu aylarda don olayı fazladır. Riskli bir durum.Dikimi yapmışsınız bu saat den sonra beklemek lazım.
gibi bişey olacak ama hayırlısı kendimin tek tük de olsa çeşitli erik ağaçlarım önceden vardı bunlar bir yıl hiç olmaz bir yıl dalları kırılırdı erikten bu kadar olsa bana yeter.
Comment
-
merhabalar ben nevşehirin ürgüp ilçesinde deneme mahiyetli angelino erik diktim ve herkes gibi bende soğuktan şikayet ediyorum
benim size göre bir şansım var rakım 1550 olduğundan burda çiçeklenme dönemi 15 nisanda başlıyor yinede 18 nisan ve 24 nisan soğukları beni etkiliyor. benim bulduğum en iyi yöntemde bu sene projeyi hayata geçirmeye çalışıyorum yağmurlama . arazisinde suyu bulanan bütün arkadaşlar bu sistemi kullanırsa don dan etkilenmezler ve maliyetide bir defaya mahsus pahalı ama her zaman kullanılacağından yıllar içerisinde maliyet sıfıora yakın olacaktır.sistem yağmurlama :
arazide su var ise yağmurlama sistemi hazır halde bekletilip arazinin içerisine termometreler yerleştirilip hava sıcaklığı 1 dereceye düştüğü zaman yağmurlamayı başlatırsanız hava sıcaklığını yaklaşık olarak 5 ile 7 derece arasına yükseltme şansınız dumanlamadan daha etkindir.bu modele israil modeli deniyor ve ayrıca salma sulama yapabilirseniz buda hava durumunu kontrol ederek hava sıcaklığının düşmesi durumunda bahçenizi sulayın buda ağaçlarda don etikini azaltıyor.
herkese selamlar
Comment

Comment