fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KİRAZ SİNEĞİ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• KİRAZ SİNEĞİ

ZARAR ŞEKLİ VE EKONOMİK ÖNEMİ:
    Larvalar meyvelerin etli kısmında beslenerek bir kısım meyvelerin zamanından önce olgunlaşarak dökümüne neden olurlar. Hasat edilen kurtlu meyveler kalitesi düşük olduğundan pazar değeri de düşük olur.
    Zararı çoğunlukla orta ve bilhassa Haziranda olgunlaşan geç çeşitlerde görülür. Yağışlı ve günlük sıcaklıkların ortalama 16-18 C üzerinde, özellikle 20 C nin üzerindeki sıcak günler sayısı fazla ise zarar oranı yüksek olur. Ülkemizde Ege, Marmara ve Karadeniz, Orta Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır.

Kiraz ve vişnelerde zararlı olur.

MÜCADELESİ :
    1-Kültürel önlemler :
    Kiraz sineği mücadelesinde önemli olan kültürel önlemleri, şu şekilde sıralayabiliriz:
    • Kurtlu kirazlar toplanıp, derin çukurlara gömülmelidir.
    • Eylül, ekim aylarında toprak 30-50 cm derinliğinde işlenerek, pupaların toprak yüzüne çıkarılıp ölmesi sağlanmalıdır.
    • Ağaç üzerinde (özellikle uç dallarda) bırakılan meyveler bulaşma kaynağı olabileceği için, hasat sırasında ağaçlarda hiç meyve bırakılmamalıdır. Ayrıca olgun meyvelerin aynı zamanda hasat edilmesine özen gösterilmelidir.
    • Bahçe tesis ederken, Kiraz sineği erginlerinin çıkışından önce olgunlaşan erkenci kiraz çeşitleri tercih edilmelidir.
    • Bahçeler, Kiraz sineğine dayanıklı kiraz çeşitleri ile kurulmalıdır.
    • Kiraz bahçelerine veya yakınına, bu zararlının konukçusu olan yabani kiraz ve Lonicera türleri dikilmemelidir.

2-Kimyasal Mücadele
    Kimyasal mücadele, başlangıç popülasyon yoğunluğu tuzak başına haftada 10 erginden fazla yakalanan bahçelerde yapılır. Kimyasal mücadele, zehirli yem dal ilaçlaması ve kaplama ilaçlama olmak üzere iki şekilde uygulanır.
    - Zehirli yem kısmi dal ilaçlaması : Popülasyonun yüksek seyretmediği ve kiraz sezonunun yağışsız geçtiği yıllarda ve bölgelerde tavsiye edilir. Ağaçların güney kısmında, ağacın büyüklüğüne göre 1-3 dalın yaprakları iyice ilaçlanır. İlaçlamada iri zerrecikler halinde püskürtme yapan kalın memeye (2-3 mm) sahip, düşük basınçlı sırt pülverizatörü kullanılır.
    - Kaplama ilaçlama : Bahçede meyve tutan kiraz ağaçlarının tamamı ilaçlanır. İlaçlama, tuzaklarda ilk ergin sinek görüldükten sonra en geç 1 hafta içinde ve erkenci çeşitte meyvelere ben düştüğü zaman yapılır.

Fenolojik gözlemler önemlidir. Meyvelere ben düştüğü ( tatlı su yürüdüğü ) devrede ilaçlamaya başlamak için uygun bir dönemdir. Bu gözlem erkenci çeşide göre yapılmalıdır.
    Etkili madde adı ve oranı Formülasyon Tipi Doz (Preparat/100 lt su)
    Bromophos, 360 g/l EC 125 ml
    Malathion, 650 g/l EC 100 ml
    Malathion, 190 g/l EC 300 ml
    Malathion, %25 WP 250 g
    Formothion, 336 g/l EC 150 ml
    Diazinon, 630 g/l EC 75 ml
    Diazinon, 185 g/l EC 200 ml
    Trichlorphon, 600 g/l EC 100 ml
    Fenthion, 525 g/l EC 125 ml
    Fenitrothion, 550 g/l EC 150 ml

Cevap: KİRAZ SİNEĞİ

bu sene havalardan dolayı yaptığımız bütün ilaçlamalar kötü etkileniyor.12.06.2011 tarihinde ilaçlama yaptım ama 7-8 saat sonra çok etkili yağış oldu. ve sanırım yağışlar sürekli olarak cumaya kadar devam edecek yeni bir ilaçlama yapmam gerekir mi ? attığım ilaca 1 ton suya 1 kg şeker ve yarım kilo pekmez karıştırdım. yayıcı yapıştırıcıyı o gün içinde ilçeden almayı unuttuğum için siz hangisini önerirsiniz. bana kaliteli bir yayıcı yapıştırıcı tavsiye edebilir misiniz ?

Comment

Zararlılarla mücadelede doğal yöntem
      Böcek bilimi konusunda doktorası bulunan, başarılı araştırma ve yayım çalışmalarıyla tanıdığım Ziraat Mühendisi Füsun Tezcan müthiş bir kitap yazmış. Kitabın adı “börtü böcek için doğa dostu öneriler ve ev yapımı ilaçlar”. Kitabın boyutları kolayca ceket cebine girecek kadar. Çok iyi bir baskı yapılmış. Böceklerin çok güzel renkli fotoğrafları var. Kolayca tanıyacaksınız. Kitabın özelliği çiftçi ve doğa dostu olması. Evde karşılaştığımız böcek ve zararlılar da konu edinilmiş. Salık verilen ilaçları kolayca her yerde bulabileceğiniz malzemelerden kendiniz yapabileceksiniz. İlaçlar hem ucuz oluyor, hem de doğaya ve insana zarar vermiyor.

Bu kitapta, bahçe ve evlerinizde sıkça karşılaştığınız böcek ve diğer hayvansal canlılardan zararlı ve yararlı olanlar tanıtılıp, yaşamları ve yönetimleriyle ilgili önemli bilgiler verilmiş. Ayrıca hastalıkların ve yabancı otların yönetimi, yeşil gübreleme, kompost oluşturma ve örtüleme gibi konularda da ek bilgiler sunulmuş.

Bu kitabı okuyarak, zehirli tarım ilaçlarına başvurmadan bazısı binlerce yıldır bilinen doğa dostu pratik yöntemleri uygulayabilir ve arapsabunu, soğan, sarımsak, ısırgan otu, acı biber gibi doğal maddelerle ev yapımı ilaçları kolayca hazırlayıp, bu zararlıları yönetmek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde, verilen yöntemleri kendi başınıza uygulayabilir duruma gelecek ve bu bilgileri bir anahtar gibi kullanarak insan eliyle bozulan doğadaki dengenin düzelmesine katkı yapmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Yazarın kitabının sunuşunda yazdığı şu sözler onun doğa ve topluma karşı ne kadar sorumluluk duyduğunu ortaya koyuyor. Şunları söylemiş:

“Yaklaşık 10–12 bin yıllık tarımsal üretim sürecinin son 50–60 yıllık döneminde kimyasal yolla üretilen çok zehirli tarım ilaçlarının yoğun ve bilgisiz kullanımı, doğadaki dengeleri altüst ederek, çok ciddi çevresel sorunlar ortaya çıkarmıştır. Gelinen noktada sadece tarım ilaçları ve yapay kimyasallara dayalı bir tarımın sürdürülebilir olmadığı açıkça görülmektedir.”

Dr. Tezcan’ın kitabından bir örnek vermek istiyorum.

Reçete 1

Sarımsak –acı biber karışımı

Dört diş sarımsak dövülerek ezilir

Üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ eklenir, karıştırılır

Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber eklenir ve tekrar karıştırılır

Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür

Bu şekilde kapalı kapta bir gün bekletilir

Tülbentten süzülerek dört litre suya karıştırılarak uygulama yapılır

Uygulama alanı büyükse, aynı oranlarda daha fazla ilaç hazırlanır

Bu ilaç;
      -Beyaz sinekler
      -Yaprak bitleri
      -kırmızı örümcekler,
      -kelebek larvaları
      -Salyangoz ve sümüklü böcekleri bahçeden uzaklaştırır
      -Süs bitkileri ve sebzelerde kullanılır.
      Bu böcekleri tanımak için kitaptaki çok iyi çekilmiş fotoğraflara bakacaksınız.
      Kitapta bu reçeteye benzer 33 reçete var.

Bu kitabın doktora sahibi bir bilim insanı tarafından yazıldığını hatırlatmak isterim. Çiftçilerimizin de çeşitli böcek, zararlı ve hastalıklara karşı çözümleri olduğunu biliyoruz. Farklı önerileri olanlar bunları yazara gönderilerse sanırım çok memnun olacaktır.

Kitaptaki bilgilerin üretim m ali yetlerini düşürmek ve sağlıklı bir çevre yaratmak isteyen kişiler ve topluluklar için çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Konu ile ilgili tüm profesyonellere, tarım üreticilerine, ev bahçesi yapanlara kitabı salık veriyorum. İletişim için
      [email protected] email adresini kullanabilirsiniz.

Yazar: Tayfun Özkaya

Comment

Behramkale Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Zararlılarla mücadelede doğal yöntem

Böcek bilimi konusunda doktorası bulunan, başarılı araştırma ve yayım çalışmalarıyla tanıdığım Ziraat Mühendisi Füsun Tezcan müthiş bir kitap yazmış. Kitabın adı “börtü böcek için doğa dostu öneriler ve ev yapımı ilaçlar”. Kitabın boyutları kolayca ceket cebine girecek kadar. Çok iyi bir baskı yapılmış. Böceklerin çok güzel renkli fotoğrafları var. Kolayca tanıyacaksınız. Kitabın özelliği çiftçi ve doğa dostu olması. Evde karşılaştığımız böcek ve zararlılar da konu edinilmiş. Salık verilen ilaçları kolayca her yerde bulabileceğiniz malzemelerden kendiniz yapabileceksiniz. İlaçlar hem ucuz oluyor, hem de doğaya ve insana zarar vermiyor.

Bu kitapta, bahçe ve evlerinizde sıkça karşılaştığınız böcek ve diğer hayvansal canlılardan zararlı ve yararlı olanlar tanıtılıp, yaşamları ve yönetimleriyle ilgili önemli bilgiler verilmiş. Ayrıca hastalıkların ve yabancı otların yönetimi, yeşil gübreleme, kompost oluşturma ve örtüleme gibi konularda da ek bilgiler sunulmuş.

Bu kitabı okuyarak, zehirli tarım ilaçlarına başvurmadan bazısı binlerce yıldır bilinen doğa dostu pratik yöntemleri uygulayabilir ve arapsabunu, soğan, sarımsak, ısırgan otu, acı biber gibi doğal maddelerle ev yapımı ilaçları kolayca hazırlayıp, bu zararlıları yönetmek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde, verilen yöntemleri kendi başınıza uygulayabilir duruma gelecek ve bu bilgileri bir anahtar gibi kullanarak insan eliyle bozulan doğadaki dengenin düzelmesine katkı yapmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Yazarın kitabının sunuşunda yazdığı şu sözler onun doğa ve topluma karşı ne kadar sorumluluk duyduğunu ortaya koyuyor. Şunları söylemiş:

“Yaklaşık 10–12 bin yıllık tarımsal üretim sürecinin son 50–60 yıllık döneminde kimyasal yolla üretilen çok zehirli tarım ilaçlarının yoğun ve bilgisiz kullanımı, doğadaki dengeleri altüst ederek, çok ciddi çevresel sorunlar ortaya çıkarmıştır. Gelinen noktada sadece tarım ilaçları ve yapay kimyasallara dayalı bir tarımın sürdürülebilir olmadığı açıkça görülmektedir.”

Dr. Tezcan’ın kitabından bir örnek vermek istiyorum.

Reçete 1

Sarımsak –acı biber karışımı

Dört diş sarımsak dövülerek ezilir

Üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ eklenir, karıştırılır

Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber eklenir ve tekrar karıştırılır

Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür

Bu şekilde kapalı kapta bir gün bekletilir

Tülbentten süzülerek dört litre suya karıştırılarak uygulama yapılır

Uygulama alanı büyükse, aynı oranlarda daha fazla ilaç hazırlanır

Bu ilaç;
        -Beyaz sinekler
        -Yaprak bitleri
        -kırmızı örümcekler,
        -kelebek larvaları
        -Salyangoz ve sümüklü böcekleri bahçeden uzaklaştırır
        -Süs bitkileri ve sebzelerde kullanılır.
        Bu böcekleri tanımak için kitaptaki çok iyi çekilmiş fotoğraflara bakacaksınız.
        Kitapta bu reçeteye benzer 33 reçete var.

Bu kitabın doktora sahibi bir bilim insanı tarafından yazıldığını hatırlatmak isterim. Çiftçilerimizin de çeşitli böcek, zararlı ve hastalıklara karşı çözümleri olduğunu biliyoruz. Farklı önerileri olanlar bunları yazara gönderilerse sanırım çok memnun olacaktır.

Kitaptaki bilgilerin üretim m ali yetlerini düşürmek ve sağlıklı bir çevre yaratmak isteyen kişiler ve topluluklar için çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Konu ile ilgili tüm profesyonellere, tarım üreticilerine, ev bahçesi yapanlara kitabı salık veriyorum. İletişim için [email protected] email adresini kullanabilirsiniz.

Yazar: Tayfun Özkaya

kitap ile ilgili mesaj attım verdiğiniz mail adresine. akdeniz üniversitesinde bahçe bitkileri bölümünde okuyorum. sizinde bildiğiniz üzre alanda çalışmadan fazla bir bilgi birikiminiz olmuyor ben kendimi geliştirmeye çalışıyorum. kiraz sineğine kimyasal mücadele yaptığımı söyledim ama üstüne 6-7 saat sonra yağmur yağdı bir üst mesajımda konuyu yazdım lütfen ilgilenir misiniz ?

Comment

Sayın Gandy
          Kimyasal ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak duruyorum. Organik önlemler yazısı bir siteden elime geçti bilgisayarımda saklıyordum. Böyle bir konu açılınca benimde bir katkım olsun istedim. Bir çok ürün yağmurdan etkileniyor ve yeniden yapmak gerekiyor. Yapıştırıcılar hakkında hiç bir bilgim yok. Bu konuda size yardımcı olamam.
          Ben organik olan kaliteli toz, granül leonardit ile sıvı, toz, granül büyükbaş hayvan gürbeleri işini yapmaktayım.

Comment

peki organik gübre olarak seri üretimde misiniz ?
            solucan kompostu hakkında hiç bir bilginiz var mı ?

Comment

gandy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              peki organik gübre olarak seri üretimde misiniz ?
              solucan kompostu hakkında hiç bir bilginiz var mı ?
              Organik gübre (leonardit ve büyükbaş hayvan) seri üretimimiz devam etmektedir.
              Solucan kompostu hakkında Sayın Kadir Eray'ın yazılarını takip etmekteyim. Szi de Kadir beyin yazılarını takip ederseniz bilgilenirsiniz.

Comment

Konumuz Kiraz Sineği olduğuna göre, hiç olmazsa kendisini de tanıyalım.

Comment

gandy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  bu sene havalardan dolayı yaptığımız bütün ilaçlamalar kötü etkileniyor.12.06.2011 tarihinde ilaçlama yaptım ama 7-8 saat sonra çok etkili yağış oldu. ve sanırım yağışlar sürekli olarak cumaya kadar devam edecek yeni bir ilaçlama yapmam gerekir mi ? attığım ilaca 1 ton suya 1 kg şeker ve yarım kilo pekmez karıştırdım. yayıcı yapıştırıcıyı o gün içinde ilçeden almayı unuttuğum için siz hangisini önerirsiniz. bana kaliteli bir yayıcı yapıştırıcı tavsiye edebilir misiniz ?
                  Sayın gandy.
                  Hangi ilacı kullandığınızı belirtebilir misiniz?

Comment

Cumhur Tonba Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Sayın gandy.
                    Hangi ilacı kullandığınızı belirtebilir misiniz?
                    THIACLOPRID etken maddesi CALYPSO SC 480 bayern şirketinin ilacını kullandım. ve 7-8 saat sonra yağmur yağdı ve o günden beri sizde biliyorsunuz hergün yağış alıyor. ilaç etkisini gösterir mi yoksa yeni bir ilaçlamaya gerek var mı ?

Comment

7-8 saat uzun bir süre. Etkisini gösterir. Buraya da bir göz atarmısınız?
                      https://gardensel.com/tr/

100 litre suya Malathion %25 W.P 400g + Hidrolize protein 500 g. Cezbedici bir bileşimdir.

Comment

biz ihracat için üretim yapıyoruz. sizece bu süre zarfında siz de söylediniz 7-8 saat uzun bir süre tekrar bir ilaçlama yapmaya gerek var mı ? sizin söylediğiniz formulasyon çok yağışlı geçen şu günlerde uygun değil '' Enfeksiyonun yüksek olmadığı ve kiraz sezonunun yağışsız geçtiği kurak bölgelerde erginlere karşı koruyucu olarak, özellikle ilk ve hasada yakın ilaçlamalarda tavsiye edilir.'' pazar günü iilaçlama yapabilirim tekrar

Comment

Sayın gandy Aynı durum benim başıma da geldi.Aynı ilacı bende kullandım(Kalipso)4 saat sonra yağmur yagdı.İlacın tesirinin gitmeyeceyini söylediler ama inandırıcı bulmadım.ben tekrar yapacağım.Yayıcı,yapıştırıcı kullanmadım,pekmez VS tatlı birşey kullansam nasıl olur.

Comment

Sayın gandy Aynı durum benim başıma da geldi.Aynı ilacı bende kullandım(Kalipso)4 saat sonra yağmur yagdı.İlacın tesirinin gitmeyeceyini söylediler ama inandırıcı bulmadım.ben tekrar yapacağım.Yayıcı,yapıştırıcı kullanmadım,pekmez VS tatlı birşey kullansam nasıl olur.

Comment

Alara Fidan olarak Kiraz satışlarına başlamış bulunmaktayız. Ürünlerimizi sayfamızdan inceleyebilir ve sormak istediğiniz sorular var ise buradan sorabilirsiniz.
                              http://www.alarafidan.com.tr/shopv4/index.php?route=product/product&product_id=121

Comment

Working...
                              X