fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

GEMLİK ZEYTİNİ -

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• GEMLİK ZEYTİNİ -

Gemlik
    Bu çeşide Mudanya'da trilye, Gemlik ve Orhangazi ilçelerinde Kaplık, Kıvırcık, Kara isimleri de verilmektedir. Bursa İli'ne bağlı, Gemlik, İznik, Mudanya ve Orhangazi, Balıkesir İli'ne bağlı Erdek ilçesinde fazla miktarda yetiştirilmektedir. Siyah yemeklik olarak memleketimizin en iyi çeşididir

Zeytin Yetiştiriciliği

TOPRAK: Zeytin, çok seçici olmamakla birlikte kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH’sı 6-8 seviyesinde olan topraklardan hoşlanmaktadır. Taban suyu 1m.’den yakın olmamalıdır. Bu seviyeye yakın topraklarla mutlaka drenaj uygulanmalıdır. İKLİM:Zeytin, 40 ºC ile -7 ºC arasındaki sıcaklıklarla dayanabilse de iyi bir büyüme ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25 ºC’lerde olması istenir. Zeytin’in soğuklama ihtiyacı 600 ila 1000 saat arasında değişmektedir. Ayrıca zeytinin iyi bir gelişme gösterip, normal göz gelişimi için yeterli bir sıcaklık toplamına ihtiyacı vardır. Zeytinin yıllık yağış isteği 650-800 mm’ dir. Yaz aylarından, mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ oluşumunun artmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu oluşmalar ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin gelişimini ve meyve gözlerinin oluşumunu hızlandırmaktadır. Nemli havalarda, ağaç yapraklarından gerçekleşen terleme azalır.Bu sayede sıcağın, bitkiye etkisi de azalmış olur. Ancak aşırı nem bazı hastalıklara uygun ortamı hazırlamaktadır. Çiçek zamanı yüksek nem ise döllenmeyi kısıtlamaktadırMayıs ayı ve haziran başında esen rüzgarlar döllenmeye yardımcı olurken, kış sonlarında esen rüzgarlar toprak neminin azalmasına yol açar. Zeytin ağacı ışığı çok sevdiğinden özellikle geçit bölgelerde güney yönleri tercih edilmelidir. Sisli dağ etekleri ve vadiler zeytin için uygun değildir.

TOPRAK İŞLEME: Toprak işleme zamanında ve uygun şekilde yapılırsa toprağın havalanması, yağış sularının muhafazası ve biyolojik faaliyetlerin artması sağlanmış olur. Zeytinliklerde yılda 2-3 kez toprak işlemesi yeterli olmaktadır. İlk toprak işlemesi hasattan sonra toprak tavında iken pullukla 15 cm derinliğinde; ikincisi ilkbaharda 10-12 cm yi geçmeyecek şekilde pulluk veya tırmıkla, üçüncü işleme ise dökülen zeytinlerin kaybını önlemek amacı ile toprağın düzeltilmesi ve otların temizliği için yapılmaktadır.

GÜBRELEME: Unutulmalıdır ki; gübrenin azı da, fazlası da mahsulün verim ve kalitesine, ayrıca bitkiye ve ekonomiye zarar verir. Toprak ve yaprak analizleri sonucu yapılan gübrelemenin en doğru gübreleme olacağı bilinmelidir. Verime yatmış olan zeytinliklerde çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde azota ihtiyaç artar. Bunun için sulanan koşullarda azotlu gübrenin ilk dozu çiçeklenmeden 3-4 hafta önce, ikinci dozu meyve tutumunda (Mayıs) ve son dozu ve çekirdek sertleşme döneminde (Temmuz, Ağustos) verilmelidir. Eğer sulama imkanı yok ise tek seferde Şubat sonu Mart başında azotlu gübre uygulanmalıdır. Azotlu gübreler gövdeden 50-70 cm uzağa, taç izdüşümüne serpilerek çapa vb. aletlerle gömülür. Fosforlu ve potaslı gübreler izdüşümünde 15-30cm. derinlikte açılan hendeklere sonbaharda gömülür.

SULAMA: Zeytine yılık su ihtiyacı 650-700 mm dir. Daha az yağış alan yerlerde sulamaya ihtiyaç vardır.Ağacın en çok suya ihtiyaç duyduğu yaz ayları ve Eylül ayında yapılacak 4-5 sulamanın ürün miktarını arttırdığı bilinmektedir.

BUDAMA : Budama zamanını çok iyi belirlemek gerekmektedir. Yağış az olan bölgelerde mümkün olduğunca geç budama yapmada fayda vardır. Dal kanseri bulunan bölgelerde yazın budama yapılmalıdır.

Cevap: GEMLİK ZEYTİNİ -

Çanakkale tarafında da zeytinlikler var. Organik zeytinyağı üreticileride bulunuyor. Bu sene don vurdu diyorlar ve buna bağlı bu sene alacakları ürünlerden son derece kuşkulular. Geçen sene alınan ürünlerin asit derecelerinin yüksek çıktığını söylüyorlar.

Comment

Ana sayfadaki haberlerde de belirtilmiş,son yıllardaAkdeniz bölgemiz dede zeytin üretiminde bayağı ilerleme mevcut.Hatda bu hafta kendim gözlemledim.Dağlardaki yabani zeytinleri vatandaşlarımız aşılamış,yöresel pazarlarda Gemlik zeytinine bile rastladım ve sevindim.Üreticilerle sohbet edip,teşekkür etdim.Hatda kahvaltıda yemek için birazda zeytin aldım.Sağlıklı günler dileğimle.

Comment

Dostlar, merhaba. 300 zeytin agacim var. Bu sene farkina vardik`ki, bende ve cevredeki herkes de, tavsan yüregi, manzanilla, gibi 35-40 agacim trilya (gemlik) degilmis. Tavsan yüregi neyse ama manzanillanin alicisi yok. En azindan Dikili bölgesinde istenmiyen ürün.
        Ben bu kis agaclari asilamak istiyorum. Gövdeye degil, gövde den cikan 5-6 dal baslangiclarina göz asisi yapmayi düsündüm. Mevsim olarak subat ve mart 15`e kadar bosum. Bu zaman dilimi asi yapmamda bir mahsur varmi? Veya en iyisi hangi asiyi yapmaliyim? Asidan sonra 1 sene hic dal kesmeyi dusunmuyorum. 2 inci sene yarsini keserek 3 senede agaclarimi trilye`ye döndürürüm düsüncesi normalmidir? Agaclarim 4 yasindadir...
        Katkida bulunacak herkese simdiden tesekkürler...

Comment

Sn İnter Bekir:Göz aşıları genellikle 15 Haziran ve Ekim sonlarına kadar yapılabilir.Şİmd Aralık ayındayız ve anladığım kadarı ile Durgun göz aşısı yapmak istiyorsunuz.Bir deneyiniz bakalım; Taze sürgünlerdeki yaprak altında bulunan gözlere zarar vermeden kabuk bıçakla çıkıyormu? çıkıyorsa denemede bir mahsur görmüyorum.Eğer bu aşıyı hiç yapmadıysanız,çevrenizde bulunan birinden yardım alınız.Kolay gelsin,başarılar dileğimle.

Comment

Sn. TABIATCI; cevabiniza tesekkür ederim. Ben göz asisini kabugu soyup cikarmadan, gözü kabugu ve altindaki agaci ile birlikte asilamayi düsündüm. Zira bu seklide göz bozulmadan yapabilirim . Olurmu dersiniz?
            Veya dal kesmeden dalin baslangicina - basina kabuk alti coban asisi yapsam , (Ince bir cubuk) olurmu acaba?
            Selamlarimla

Comment

Gecmiste asi yaptigim olmustur. Daha cok kabuk göz asisiydi. Gecen sene Italyan erigine , deneme bazinda, 2 adet mürdüm erigi dali asiladim. Dali diyorum zira, gercekten ucu kesilmemis daldi. 45 Derece dalin ucunu kestim. Erik dali üstüne T olarak cep actim. 7-8 cm uzunlugunda. Dalin kesilen tarafi T icine soktum. 3 cm filan. Fakat dalin dis kabugunu da almistim. 2 side tuttu ve bu sene 1 metre kadar büyüdü.
              Selamlar.

Comment

Sn İNTERBEKİR:Sizin bahsetdiğiniz aşılardan birisi yongalı göz aşısı olabilir.Diğeri ise Çoban aşısı.tutma oranı fazla'dır.Ancak;aşı işi özel maharet gerektirir.daha önce yapmışsınız tutmuş,deneyiniz bakalım.başarılar dileğimle.

Comment

Dostlar, Gemlik zeytin agaclarini ekerken, 2 kamyon mil gettirip ektigim cukurlara 2 kürek attirmistim.
                  Simdilerde 4 senelik agaclarimin köklerinde kamis cikiyor. Mücadele etmekten biktim. Capa yapildiginda her taraf kök. Acaba ne yapmaliyim? Solarizasyon diye bir sey okudum. Köylü bunu bilmiyor. Acaba sonuc verirmi? Degermi? Naylonun ozelligi varmidir? Fiati Hk. Bilgi sahibi olan varmidir?
                  Not: Forumlari aradim "solarizasyon" veya "malclama" diye bir sey bulamadim. Dolayisi ile buraya yazdim.
                  Simdiden tesekkürlerimle.

Comment

Arkadaslar zeytin fidanlarinin bazilarinin yaprak uclarinda kurumalar basladi.sebebi ve caresi nedir,bilgi verebilir misiniz?

Comment

Beş yıl önce ektiğim Gemlik zeytin ağaçlarımdan üç yıldır kaliteli, bol ve erken mahsul alıyorum. Gelip geçen herkez önlerinde durup seyrediyorlar. Ben de üzerlerine nazar boncuğu taktım. Plastik su şişelerinin üst kısma yakınında fazla büyük olmayan delikler açıyorum. İçine de dap gübresini sulandırıp koyuyorum. Böylece kimyasal hiç bir ilaç kullanmadan zararlı sineklere karşı ağaçlarımı korumuş oluyorum. Bunun dışında kaliteli leonardit kullanıyorum. Zeytin ağaçlarım da bana karşı çok bönkör davranıyorlar. Ben onlardan son derece memnunum ama onlar benden memnunlar mı bilmiyorum. Çünkü bol zeytin vermekten başka konuşarak bana bir şey söylemiyorlar. Hepinize kaliteli bol mahsuller dilerim.

Comment

maşallah maşallah benm zeytinlerde böyle olurmu acaba

Comment

Sayın Ozkancuruk neden olmasın. Bir arkadaşımız ziraat sanattır demiş. Sizlerde sanatçı olabilirseniz ve doğru işler yaparsanız çok daha güzel sonuçlar alabilirsiniz. İyi araştırma yapmanız ve her kezin söylediğni doğru kabul etmemeniz gerekir. Geçen ay bana bir ürün verdiler, bu ürünün ölmüş bitkiyi canlandırdığını söylemiş verenler. İçeriğini okudum % 97 si su olan bir ürün. Denedik ve hiç bir netice alamadık. Söylenenlere değil alınan neticelere göre kararları bilimsel olarak uygulamak gerekir.

Comment

Evet zeytinligim artik hazir durumda. Sagolsun Sn. Behramkale üyemiz Remzi bey bana leonarditleri cok güzel organizasyonla bahceme kadar indirilmesini sagladi. Kendisine bu satirlardan tesekkür ediyorum.
                            Evet Megerse bende Manzanilla denen zeytin agaci umdugumdan daha fazlaymis. Biliyorsunuz, agaclarimi asilamam gerektigi üzerinde yazismistik Sn. moderaör Tabiatci sagolsun bana yol göstermisti. Izmir Dikili Salihler de olan zeytinligimde, 25 mart ilk kabuk vermesi kontrolumda, kabugun cok kolay ayrildigini gördüm. Asi icin cagirdigim bir asici malesef yan cizdi. Ve ben 30 Mart da asi yapmaya basladim. Manzanillarimin dallarina 300 kadar asi yaptim. 15 Nisanda asilarimi sökmeye basladim. Inanin hepsi ama hepsi yemyesil duruyorlardi. Gayet güzel yapistiklarini gördüm. 20 Nisan bölgeden mecburen ayrildim. Olasi gözlerin büyümeye basladiklarini göremedim. Umarim hepsi tutmus olur. Bölgede 20 nisandan evvel yapilan asilarin tutma sansi yok demislerdi. Literatüre ters olurmus. Bakalim o literatürü yeniden yazdirabilecekmiyim görecegiz. Malesef bu sonucu sadece haziran sonuna dogru alabilecegim. Yaptigim asi sekli "T" icine (Sn. Tabiatci`nin dedigi gibi) Yongali gözü icine soktum. ve alt ve üst kesikleri asi macunu ile kapatip su tesisatcilarin kullandigi genis "Teflon" iler sardim. Benden bu kadar simdilik. Herkese kolay gelsin.

Comment

Sayın Bekir bey bende size teşekkür ediyorum. Bu iş sizin iç güzelliğinizden kaynaklandığını düşünüyorum. Leonarditleri size göndermeyi planladığımız zamanda Manisa, Ayvalık ve Eznine'den de bayilerimizden sipariş almıştık. O kamyon yola çıkarken sizin ürünüde ilave edip Dikili'ye indirilmesi sağlandı. Diğer işlerinizin de yolunda gitmesine sevindim. Literatürü artık değiştirsinler, zanet değişecek daha bir çok konu var. Kimyasal girdilerle yetiştirilen ürünler artık yurt dışında kabul görmüyor. Kabul görmemesinin sebebini de artık düşünmemiz gerekiyor. hem toprakları kirlettik ve verimsizleştirdik. Şimdi tekrar geri kazanmanın yollarını arıyoruz. Erken davrananlar bu işten karlı çıkacaklar. Çünkü onlar hem daha fazla ürün alacaklar, hem toprakları daha çabuk verimli hale gelecek, hem de ister yurt dışına ister yurt içine ürünlerini rahatlıkla pazarlayabilecekler.
                              Her keze kolay gelsin.

Comment

Working...
                              X