Çiftçilerden biri gecen gün 5 kök biberi tarlasından söküp getirmişi. Biber son derece sağlıklı ve boylu ve çiçek amcasına rağmen döl tutmamış. Tutanlarda çok küçük ve cılız kalmış.Hiç bir hastalık ve böcek zarar belirtisi olmayan biberlerde ki meyve tutmama sorununu ben tohuma bağladım.Vatandaş tohumu 3 yıl önce bir dostundan almış ve 3 yıdır hasat ettiği meyvelerden aldığı tohumları ekmiş.3 yıldırır iyi verim almasına rağmen bu sene döl tutmamış.Çiftçimize kullandığı tohumun hibrit olup olmadığını sordum bilmiyor.Bana göre hibrit tohum kullanılmış ve aynı tohumun 3 yıl üst üste ekilmesi sonucu tohum acılım yapmış ve verim düşmüş.Benim kanaatim bu .Bu konuda sizler ne dersiniz..
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Biberler döl tutmamış
Collapse
X
-
Cevap: Biberler döl tutmamış
Abi teşhisin doğru olabilir ve doğruluk payı var. Ancak Tarım üstü açık fabrika olduğu için net budur diyemeyiz sulama nasıl yapılmış ne tür gübreler kullanılmış: Bunlar çok önemli noktalardır.
Şimdi biberlerde bor eksikliği arızasının yüksek olduğu ve yetersiz fosfor verilmemesi durumunun buna ilave olduğu durumlarda sizin bu dediğiniz arızalar çok rahat meydana gelmektedir.
Saygılar sunarım
-
bu sene biberler konusunda bir sorun olduğnu duyumlar var
malum!!! benim biberler bu sene istediğim şekilde olmadı
asıl konu birazda bizm organik tarım yapılanmasına dayanıyor
organik tarım yapabilmemiz veya yüksek ürün almamız için aynı tarlaya üst üste bahçe sebzeleri dikmemiz uygun deyil
benim şehsi fikrim mümkün mertebe organik yapmak ama azda olsa kimyasal gübre yada ilaçlar kullanmak maalesef kaçınılmaz
daha henüz organik ürünler kimyasal ürünlerin yerini alamadı fakat zaman içersinde alacağından eminim insanlığın elinden bir şey kurtulmaz
Comment
-
Değerli üstadlar bu biberlerle ilgili haberleri çok yakından izliyor ve takip ediyorum, daha önce sayın Selahattin bey hocama yazmış olup şu an için normal endişe etme demiş ve çok sevinmiştim sorum aynen yine şöyle bahçemde bulunan deneme amaçlı 200 kök yalova çarliston tatlı biber üretimi yapmaktayım verim eksikliği veya verimde çok düşüklük olduğuna inanıyorum nasılmı işte hesap, 20.07.2009 tarihinde hasada başlamış olduğum biberlerde bugün itibari ile 10.08.2009 arası almış olduğum 200 kök biberden sadece 31 kg biber, yalnız şunu belirtmeliyimki hiçbir şekilde gübre vaya ilaç kullanmadım sadece bir miktar hayvan gübresi atmıştım dikimden önce havuz üzeri damlama sistemi ile yetiştirmeye çalışyorum ve seneye yatırım ve deneme amaçlı dikim yapmıştım eğer bu aldığım verim sizlere göre normalse önümüzdeki yıl için bu iş şimdiden bitmiş demek oluyor çünkü çok düşük bir miktar bu, seneye 4000 adet fide dikmeyi planlıyordum yer sorunum ve su sorunum yok ama eğer verim böyleyse uğraşmaya değmez deyip çok severek uğraştığım bu işten iyice soğumaya başladım, bu günden sonra herhangi bir ilaç veya gübrelemenin bir faydası olurmu ve nasıl bir gübreleme takvimi izlemeliyim hasad süresi 3 ay hesaplarsak yaklaşık önümüzde 2.5 ay gibi bir süre var yani bilgi ve her türlü yorumları bekliyorum şimdiden herkese teşekürler.Bahçemdeki biber resimleride sitede mevcut isteyen inceleyip bir yorumda yapabilir.
Comment
-
Hemşerim Sadocan dün bir tohum firması olan dostumla konuştum ve bu sıkıntıyı anlatım. Onun ifadesine göre piyasada sahte, yani hibrit tohumlardan toplanılmış bol miktarda biber ve patlıcan tohumunun olduğunu söyledi. Sanki yeni hibrit tohumu gibi satıyorlar dedi. Biliyorsunuz hibrit tohumlar en fazla 3 yıl ayni tohumdan tohum alınarak ekimi yapıldığında acılım yapıyor ve verim yüzde doksana varan düşüşler oluyor. Muhtemelen bana gelen ve sizin biberlerdeki sıkıntı bu olsa gerek. Bunun için alacağınız tohum iyi seçmek ve iyi tanınan firmaların tohumun u almak gerekiyor. Nevşehir -Kozaklıdan Bogazlıyana selamlar.
Comment
-
Değerli hemşehrim Ubeyd ilgi ve alakanız için teşekürler inşaallah seneye kısmet olursa sizin yardımınızla hazır fide veya kaliteli tohum temini için(3000 ila 4000) arası sizden yardım isteyeceğim kozaklıdaki seralardan oldukça bilgim var ama bildiğiniz bir seracı bu işlerle uğraşan dostunuz varsa sizden adres veya telefonunu rica edebilirmiyim.
Comment
-
1 dekar alanda yaklaşık 4000-5000 adet biber fidesi girer bu anlamda eğer biberin tüm verimi 200 adet bitkide 31 kg ise 4000 adet bitkide 600-800 kg bir toplamada olacaktır ve yekünde hesaplarsanız dekar başına en kötü ihtimalle 2-3 ton verim almanız gerekiyor bunun azami miktarı 5-6 tondur. Aslında veriminiz gayet normal bence şimdiye kadar yaşadığınız sorunlar bir kenara acemiliklerinizle elde ettiğiniz en iyi verimi yaşıyorsunuz ve inanın bana bu yıl yaşadığınız tecrübe ile gelecek yıl çok iyi bir verim yılı yaşayacaksınız.
Comment

Comment