Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Biber fidesi yetiþtiriciliði

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Biber fidesi yetiþtiriciliði

merhabalar.Biber fidesi yetiþtireceðim fakat küçük poþetlerde düþünüyorum.Bunun için nasýl yetiþtireceðim konusunda beni bilgilendirirmisiniz.
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: Biber fidesi yetiþtiriciliði

Yetiþtirmek istediðiniz biber çeþidini þimdilerde satýn almalýsýnýz. Sonra þubat sonu mart baþý gibi sýcak ve ýþýk alan korunaklý bir yerde bahsettiðiniz poþetlere ekin.

Ekimde kullanacaðýnýz toprak piyasada satýlan torf olabileceði gibi, torf+bahce topraðý+kum üçlüsünün eþit karýþýmý olabilir. Özel bir karýþým iserseniz zeolit+torf da kullanabilirsiniz. Bu karýþmlardan herhangi birisini küçük poþetlerinize doldurun (tohumlarýnýzý 3 gün ýlýk suda bekletirseniz erken çimlenme elde etmeniz mümkün) yarým cm ile bir cm arasýnda doldurduðunuz poþetin üst kýsmýnda bir delik açýn ve tohumunuzu oraya yerleþtirin ve üzerine delik dolana kadar torfla kapatýn. Ýlk sulama olarak bolca sulayýn. Bundan sonraki sulamalarýnýzda toprak ortamý hafif nemli olacak þekilde sulama yapýn biber 7-15 gün arasýnda çimlenir bu süre sonunda çimlenme olmazsa bir kaç poþeti kontrol edin eðer çimlenme yoksa tohumu deðiþtirin ve yeniden ekim yapýn. Karþýlaþtýðýnýz sorunlarý ve aklýnýza gelen sorularý buradan sorarsanýz yetiþtirdiðiniz süreçte size yardýmcý olabiliriz.

Comment

Teþekkürler Selahattin Bey.Benim 10 dönümlük arazim var, bu yýl salçalýk biber veya kavun yetiþtirmek istiyorum ben biber fidesi için poþette nasýl yetiþtirilir diye bir sorum olmuþtu cevabýný siz vermiþtinizben araþtýrmalarýma göre biber fidesi olarak 50 veya 60 bin fide gidiyormuþ.bunun için çok büyük sera lazým ama bu kadar fazla yetiþtiremem.Alçak tünellere poþetsiz ekmeyi düþünüyorum.Çiftçiliðe yeni baþlýyorum.Sizce biber mi yoksa kavun mu ekmeliyim.

Comment

eski bir biber yetiþtiricisi olarak ben cevap vereyim. çeþit olarak biber dikin. kavunuda az yapýn önce deneme yapýn.
        biber fidesini eni bir metre olan ocaklar yapýn buranýn fide topraðýný hazýrlayýn. kumlu milli toprak çam topraðý dikkat edin çam topraðýnda daha sonra çekirge üreyebilir. keçi gübresi ve sönmemiþ kireç ile karýþýmý hazýrlayýn.azotlu gübrede karýþtýrýrsanýz fidelerin uzamasýna yardýmcý olur. yaptýðýnýz ocaklara serin ve 5 cm aralýklarla kýsa enine çizgi çekin.
        çizgilerin içine tohumlarý atýp üzerini hafif hazýrlamýþ olduðunuz toprakla örtün 1 cm olsun. sonra bu topraðý sýkýþtýrýn bu iþ için ben enli bir tahtayý ortasýna 5 e 5 kalas çakarak bir çeþit tokmak yaparak çözmüþtüm. sýkýþtýrmadan sonra bolca sulayýn ve üzerini naylonla örtünün. noylonu topraðýn üstüne örteceðiniz için nemlenme ve ýsý yükselir en az günde iki defa sulamanýz gerekebilir. üç yada dört gün sonra örttüðünüz noylonu kaldýrýn ve yarým ay þeklinde çubuklar yaparak bu þekilde mini sera oluþturun. 10 ila 15 gün içinde fideler çýkar derinde kalanlar biraz geç çýkabilir.sulamayý sabah saatlerinde yapýnýz hava sýcak olmamalý. sulamada süzgeçli aparat kullanýnýz.havanýn durumuna göre havalandýrmasýný yapýnýz. fideler büyüdükçe havalandýrma açýsýný ve süresini uzatýnýz. dikime yakýn zamandan en az 15 gün önce mini seralarýnýzýn üzerini tamamen açýk býrakýnýz gece ve gündüz. ortama uyum saðlamalýlar. mayýs ayý içinde isteðinize göre dikim yapýnýz. benim önerim bölgenizi bilmemekle mayýs 15 i geçirme. erken ürüne yatar tabii ki hava þartlarý uygun olursa.
        dikim sýra aralýðý 75 cm fide aralýðý 30 35 cm olursa ideal oluyor. tarlanýzýn tabanýna tarlayý hazýrlar iken dönüme 50 kg üç 15 dediðimiz 15 15 15 olarak yazýyor çuvallarda azot fosfor ve potasyumu eþit olan gübreyi kullanýrsanýz çok yüksek verim alýrsýnýz. inanýn toplamaktan býkarsýnýz.
        dönüme 50 kg üç 15 unutmayýn. daha sonra fidelerin durumuna göre 26 lýk yani azot veriniz genelde sulamadan sonra iyi oluyor. ama sizin tarla büyük makineyle çapalayacaksýnýz makinenizde gübre atma aparatýda olursa iyi olur.
        sulamayý ilk zamanlar 15 günde yapýnýz karýklar suyunu çekip kurumaya dönünce çapa yapýnýz ve öylece kalsýn. sulamadan bir kaç gün önce tekrar karýk açýnýz. çiçeklenme döneminde temmuz baþlangýcýndan itibaren havalar aþýrý ýsýnýr o zaman 7 8 günde bir sulama yapýnýz. bölgeye göre bu süre kýsalabilir.çapayý fidelerin kýrýlmamasý için öðle saatlerinde yapýnýz ayný þekilde karýk açmayýda öðle saatlerinde yapýnýz. çapalamayý fidelerin boyu ve karýklarý kapatma durumuna göre býrakýrsýnýz. çapayý býraktýðýnýzda sulama süresini mutlaka 7 güne indiriniz.hasat aðustasun 10 dan itibaren baþlar. tarlayý ikiye veya üçe bölerek hasat yapýnýz. dönüþümlü olursa her zaman ürün satabilirsiniz.
        hava þartlarý ve bakýmý iyi olursa dönümden en az 6 ton alýrsýnýz. benim aldýðým rakam bu artý tepesinde kalan yeþiller hesapta yok. 6 mayýsta dikim yapmýþtým.

hasatla ve pazarlamayla ilgili püf noktalarýný özelden anlatýrým isterseniz. yada msn dende ulaþabilirsiniz her zaman daha doðrusu mesai saatleri içinde. size yardýmcý olmak benim için zevk olacaktýr.

ahmet kurum

[email protected]

**
        Last edited by aksazli; 20.02.12, 09:03. Sebep: tlf. nosu iptal

Comment

son bir bilgi hangi sebzeyi yetiþtirirsen yetiþtir sakýn üre gübre (þeker gübrede) deniliyor kullanma. pancar tarlasýna atýlýr aslýnda. bu gübreyi kim ne derse desin sakýn kullanma. yetiþen ürünler toplandýktan kýsa süre sonra çürüyor bu gübre nedeniyle.
          tecrübeyle sabittir.
          üç 15 atýlan tarlanýn biberi evde tam 45 gün bozulmadan durdu. tohumluk ayýrdýðým biberlerdi.
          üre atýlan biberler çuvalda üçüncü gün çürümeye baþlýyor ve kokusuda çok kötü oluyor.

Comment

Kiymetli BAHÇESEL üyeleri ve yöneticileri hepinize kolay gelsin benim bi sorum olacak
            Biberi tarlaya ekerken fide arasý 35 cm mesafe çok deðilmi bizim buralarda [esskiþehir] genelde 8- 10 cm arayla dikiliyor Bu þekilde ekim yaparsam dekara gidecek fide miktarýu yaklaþýk olarak üçte bir azalacak DOÐRU OLAN DÝKÝM ÞEKLÝ NEDÝR en fazla verimi nasýl dikersem elde edebilirim
            þimdiden teþekkürler

Comment

aksazli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              son bir bilgi hangi sebzeyi yetiþtirirsen yetiþtir sakýn üre gübre (þeker gübrede) deniliyor kullanma. pancar tarlasýna atýlýr aslýnda. bu gübreyi kim ne derse desin sakýn kullanma. yetiþen ürünler toplandýktan kýsa süre sonra çürüyor bu gübre nedeniyle.
              tecrübeyle sabittir.
              üç 15 atýlan tarlanýn biberi evde tam 45 gün bozulmadan durdu. tohumluk ayýrdýðým biberlerdi.
              üre atýlan biberler çuvalda üçüncü gün çürümeye baþlýyor ve kokusuda çok kötü oluyor.

biz özellikle marullara üre kullanýrýz çünkü diyer gübrelere göre daha süratli büyütüyo ve marulun yapraklarýný çok güzelleþtiriyo ama tarlayý ilk fidan dikiminde 20 20 kullanýrýz sonra nitrat gübresi ama seninde dediðin gibi biz ürünü özellikle salatalýkta çok olur pazara bir gün önce salatalýklarý atlarýz bir gün sonra pazara gidesiye salatalýklar baen olur çürürler ama birazý

Comment

nihat tiryaki Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                Kiymetli BAHÇESEL üyeleri ve yöneticileri hepinize kolay gelsin benim bi sorum olacak
                Biberi tarlaya ekerken fide arasý 35 cm mesafe çok deðilmi bizim buralarda [esskiþehir] genelde 8- 10 cm arayla dikiliyor Bu þekilde ekim yaparsam dekara gidecek fide miktarýu yaklaþýk olarak üçte bir azalacak DOÐRU OLAN DÝKÝM ÞEKLÝ NEDÝR en fazla verimi nasýl dikersem elde edebilirim
                þimdiden teþekkürler
                arkadaþým bizim bahsettiðimiz biber kýrmýzý biber kapya veya pala diye adlandýrýlýyor. çok çeþitli alanlarda kullanýlýyor.
                fide arasý mesafe 30 35 cm normaldir. senin dediðin gibi olursa verim artacaðýna düþer. dallar birbirine girer kýrýlma çok olur.
                sizin yetiþtirdiðiniz sivri biberdir. onuda çeþidine göre dikersin ama 25 cm den az olmamalý.
                soðuk iklimle sýcak iklim arasýnda ürünün verim kalitesi deðiþir.
                üre gübreyi siz salatalýkta kullanýyorsunuz salatalýðýn bekleme süresi kýsadýr. sizin yetiþtirdiðiniz salatalýklar bir hafta çürümeden duruyor mu. bir dene bakalým
                biz biberde kullanmýyoruz kullananlar var biber bir haftada çürüyor çok kötü kokuyor çürüyünce. biberi alan vatandaþ tarhana veya salça yapacaksa 10 veya 15 gün bekletiyor biberi iyice seniyor ve buruþmaya baþlayýnca kullanýyor. üre kullanýlan biberin o kadar bekleme þansý yok.
                bu anlattýðým olaya bizzat ben þahit oldum. çok kiþidende bu yönde þikayet duydum. araþtýrýnca üreden olduðunu öðrendim.
                çiftçilikle uðraþan arkadaþlar eðer uzun yola çýkaca veya uzun süre bekleyecek ürün yetiþtiriyorsanýz sakýn üre kullanmayýnýz.

eskiþehirli eþkiya arkadaþ

tarlalara bizde genelde 20 20 kullanýrýz ama bu yanlýþ bir iþlem.
                çünkü 20 20 azot ve fosfor aðýrlýklý gübre. azot ürünün büyümesini fosfor verimini etkiliyor. eksik olan potasyum ürünün kalitesini etkiliyor.
                15 15 15 de azot fosfor ve potasyum var. pazarda satýlan ürünler için en ideal gübre üç 15 bence. kalite her zaman tercih edilir. potasyum ürünün rengini ve tadýný etkiler. ürünün rengi cam gibi parlar al benisi güzel olur ve ürünü tatlandýrýr.
                ayrý 25 kiloluk çuvallarda potasyum satýlýyor diðerlerine göre pahalý ama denemeni tavsiye ederim.
                baþka sorun olursa yardýmcý olmaya çalýþýrým.

Comment

isteyen arkadaþlara fide temininde yardýmcý olurum üretimi yaptýðýmýz fideler þuan satýþa baþlandý biber =yeþil acý ,yeþil tatlý ,carliston ,salçalýk ,dolmalýk ,patlýcan = topan ,kýrçýllý ,izmir , domates = yemeklik ve salçalýk irtibat icin 0 546 7651030

Comment

Bahçemdeki Biberleri (Sivri ve Kabya) güzel meyve veriyor fakt kýrmýzýlaþmadan (Pul Biber yapacaktým) önce dalda çürüyor.
                    Bende 2 kere ´þeker gübre´ verdim, 1 kere yanmýþ hayvan gübresi.
                    Haftada bir suluyoruz.
                    Her þey çok güzel gidiyor, kýzarýnca a kadar.......
                    Yeþil topladýðýmýz biberi, güneþte çürümeden güzel kýzarýyor, öyle mi yapsak?

Comment

Jaco Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                      Bahçemdeki Biberleri (Sivri ve Kabya) güzel meyve veriyor fakt kýrmýzýlaþmadan (Pul Biber yapacaktým) önce dalda çürüyor.
                      Bende 2 kere ´þeker gübre´ verdim, 1 kere yanmýþ hayvan gübresi.
                      Haftada bir suluyoruz.
                      Her þey çok güzel gidiyor, kýzarýnca a kadar.......
                      Yeþil topladýðýmýz biberi, güneþte çürümeden güzel kýzarýyor, öyle mi yapsak?
                      çürüme çoksa yapacak biþi yok. salma sulama yapýyorsanýz suya deðen biberler sýcaðýda görünce çabuk çürür.

benim önerim bahçeye 26 lýk azot gübre vermen olacak. sýcaklýða göre sulamayý 4 yada 5 günede indirebilirsiniz.
                      birde bitki düzenleyicileri var ortama çabuk uyum saðlamasýný saðlýyor onlarda olabilir.

damlama varsa 12-30-12 yada 20-20-20 ver atmýþ olduðun gübreler yetersiz takviye olur. þeker gübrede kullanma bir daha.

Comment

Teþekkür ederim.

Sulama haftada bir kere kanalsuyu ile yapýyoruz, su kanallarýa haftada sadece 3 gün veriliyor.
                        Üsteki yazýlarý okuduktan sonra zaten bir daha ´þeker´ vermedim, bu sezon bir kere vermiþ olurum.
                        26 lik Azot gübre bir bulalým ve deniyelim. (Çiftçi falan deðillim, kendi yiyeceklerimize yetiþtirmeyi çalýþyorum)

Comment

merhaba,
                          ayný ortamda ve þarlarda ekilen biber tohumu ile domates tohumunun çimlenme zamaný farklýmýdýr
                          arkadaþlarýn yorumlarýný bekliyorum.
                          teþekkürler,

Comment

ykaya194 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            merhaba,
                            ayný ortamda ve þarlarda ekilen biber tohumu ile domates tohumunun çimlenme zamaný farklýmýdýr
                            arkadaþlarýn yorumlarýný bekliyorum.
                            teþekkürler,
                            farklýdýr.

bizde önce biberler çýkmýþtý sonra domatesler ama arada iki gün filan vardý.

fidenin büyüme fonksiyonu domateste hýzlýdýr. biberle birlikte yapýlýrsa domatesleri en az 15 20 gün önce dikmen gerekir. fide yataðýnda çiçeklenmeye baþlar hemen.

domates tohumlarýný daha geç ekilirse sorun çözülür.

Comment

aksazli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                              çürüme çoksa yapacak biþi yok. salma sulama yapýyorsanýz suya deðen biberler sýcaðýda görünce çabuk çürür.

benim önerim bahçeye 26 lýk azot gübre vermen olacak. sýcaklýða göre sulamayý 4 yada 5 günede indirebilirsiniz.
                              birde bitki düzenleyicileri var ortama çabuk uyum saðlamasýný saðlýyor onlarda olabilir.

damlama varsa 12-30-12 yada 20-20-20 ver atmýþ olduðun gübreler yetersiz takviye olur. þeker gübrede kullanma bir daha.
                              Hemen kimyasal yolalra baþvurmayýn.Sabahleyin sulama yapýlýrsa zaten hiçbir nemle ilgili hastalýk ortaya çýkmaz.

Comment

Working...
                              X