malumunuz üzre;Anadolu pek çok bitki ve türün gen kaynağıdır.Günümüzde pek çok hibrit ve GDO'lu tohum pek çok bölgemize sirayet etmesine rağmen,bozulmayan orjinal sebze vede meyvelerimiz mevcutdur.Bunlardan biriside "PEMPE DOMATES" adlı yerel bir domates türü olsa gerek.Belkide;bu yazımı okuyanlar "efendim bizdede o cinsden var''" diyebilirler ama;gezdiğim pek çok vilayetde bu türe ben denk gelemedim.Yetişkin bir PEMPE domates'in iriliği nerdeyse bir karışı bulmakta vede rengi koyuk Pembe renginde .Yani Kırmızı ile Pempe arası güzel bir renkde.Kabuğu gayet ince vede nakliyeye dayanıksız.Amma;bir lezzeti var ki sormayınız.salatanın içine doğrayınca,tabak tamamen su ile doluyorki;Yarabbi.. O ne Lezzet!!!Gayet yumuşak bir ete sahip,söğüşü löp,löp at gitsin ağzına.Bu türün turşusu hele ezmesi gardaşım sorma gitsin.Koparınca hemen tüketiceksin.Fazla geçmiyor bozuluyor.Ancak;İlimiz pazarında epey yeri var.Halkımız pazarda gözüyle tek,tek arıyor"PEMPE DOMATES YOKMU?" diye diğer domateslerin fiyatının nerdeyse iki katı.Benim bilader bu sene babama ait bahçeye epeyce dikmiş.Tam da Ramazan ayı,bilader ısrarla Ağbi biliyom sen seversin bu Pempe domatesi Götür yahuu!!" diyor.Akşam 4-5 tane topladım.Yanında taze nane ve taze biber.Elimle güzel bir salata ki.İftarda aynen gitdii...hepinize hayırlı iftar ve ramazanlar dileğimle...
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
PEMPE DOMATES
Collapse
X
-
Cevap: PEMPE DOMATES
Bu türün bir çeşidi şu an bütün TÜRKİYE'de paketli olarak satılıyor.İsmi" Süper yerli"ama bu pempe tomatesdeki lezzet ve tadı vermiyor.selahattin Bey'e katılıyorum.Bu çeşit türlerin korunmaya alınması gerekli.Gerçi bizim ilimizde epeyce tarımı yapılıyor ve Koruma altında.Şu an burada kg fiyatı 2TL ve yok satıyor.Bu nedenle epeyce ekiliyor.
Comment
-
Cevap: PEMPE DOMATES
geçen yıl bu domates'in tohumlarından sitemiz editörlerinden Sn Kenan bey kardeşimize göndermiştim.Bu yıl ürünlerini tüketmeye başlamış ve anladığım kadarı ilede hoşuna gitmiş.Bizden afiyet olsun!.Bu arada domates işini benden daha iyi bilenler bu sitede epeyce mevcut.Fakat bizde acizane önerilerimizi belirtelim.Tarlada yetiştirilen domates'de:Fideler yerine dikildikten sonra ikikez su verilir.Daha sonra 3. sulamada az miktarda azot içeren gübre verilirki;benim tercihim varsa:kuş yada tavuk gübresi(Bu sitede daha önce nasıl verileceğini daha önceki yazılarımızda belirtmiştik),şayet yoksa;koyun gübresi,Oda yoksa;HümikA.Daha sonra iki kez çapa.Çİçeklenme dönemine yakın,Toz kükürt ile ocak külü;sabah erken saatlerinde tülbentle verilecek.Domatesin alt ve yan sürgünleri usulünce alınacak.Bu arada çiçek burnu hastalığı için,domates döl'e yatdığında bol miktarda Kalsiyum(Ca) içeren gübre verilecek.Domates baş parmak iriliğine gelince koyun gübresi çapalamayla verilecek.Şayet yoksa Potasyum Sulfat ancak;benim favorim "Yarasa gübresi".Domates bitkisi;gece ve gündüz ısı farkının fazla olmadığı zamanlarda daha fazla meyve tutar.Aşırı sıcak ve soğuklardan hoşlanmaz ve strese girer.Yiyenlere afiyet olsun.
Comment

Comment