fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Balkonda marul yetiştirmek

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Balkonda marul yetiştirmek

Merhaba,

Ben de aranıza yeni katılanlardanım. Öncelikle herkese selam olsun.
    Uzun süredir sebze ekmek istiyordum. Bahçemiz yok fakat balkonumuz geniş. 2 ay evvel, yani Ağustos ayında balkonda, akvaryum içine maydonoz ektim. Fakat sanıyorum ilk temel hata direnaj meselesiydi. Yine de maydonozlarım fena sayılmaz. Gayet büyüdüler. Şimdi de büyük bir marketten marul tohumu aldım. Arapsaçı 055 Lettuce yazıyor. Çok büyük olmayan bir saksı içine ektim (Saksı yuvarlak, 1,5 karış genişliğinde ve 30 cm derinliğinde). 4. gün filizlendi. Kitapta okuduğuma göre 1 ay sonra çıkan marulları alıp geniş bir yere ekmem lazım. Doğru mudur? Bu mevsimde sağlıklı yetişir mi? Bir de genel olarak merak ettiğim ilk don ve son don olayını nasıl anlayabiliriz?

Teşekkürler!

Cevap: Balkonda marul yetiştirmek

Sevgili doguhan, resim yerleştirseydiniz daha rahat yardımcı olabilirdik ama hali hazırda ürettiğiniz fideleri köklşerine zarar vermeden yaklaşık bir karış çap yapan alanlar halinde dikim olacak şekilde yetiştirme yerlerinde balkona alabilirsiniz. Marul genel olarak uzun süreli don görmediği sürece erken ve geç donlardan etkilenecek bitki değildir özellikle kara dayanır ancak uzun süren donlara (4-5 saat gibi) zor dayanır ancak sadece dış yaprakları donar iç kısma bir şey olmaz. Marulun mevsimi sonbahar ve kış aylarıdır aşırı don olan geceler de içeri alabilirseniz daha güzel olur hele ki balkonda bence ona da gerek yok.

Comment

Selahattin Bey, cevabınız için teşekkür ediyorum. Kara dayanıklı olması beni sevindirdi. Zira soğuk havada bir şey olur mu diye düşünmedim değil. Fotoğraf makinam elimde değil ama aldığımda fotoğraflarını çekip paylaşırım. En azından belki iyi gidiyor ya da sorunlu diye yorum da yapabilir forumdaki dostlar.

Comment

Balkonda, saksıda çok güzel tıbbı bitkilerde yetiştirebilirsiniz, deneyin.

Bilhassa biberiye, kekik, adaçayı.

Biberiye ORAC (antioksidan) sıralamasında çok önde bir bitki, sonbahar sonunda çiçekte açar, bol miktarda tüketilecek çok faydalı ve nazsız kanaatkar bir bitki.

Comment

Tıbbi bitki yetiştirmeyi düşünüyorum zaten. Tıbbi bitkiler için bir doktorun kitabını dahi aldım ki bileyim ne neye iyi geliyor.

Marula dönecek olursak; ben tohumları maydonoz eker gibi bol bol ektim. Tohumları ekeli tam 11 gün oldu, filizler çıktı. Fakat bol ektiğim için bol filiz var. Tahmini 40-50 filiz var ama aralarındaki mesafe en fazla 1 cm. Ben bunları 4 haftalıkken nasıl ayıracağım? Bunları ayırmak çok zor olacak sanırım. Çok yakınlar. Keşke 5-10 tohum atsaymışım.

Comment

Seyreltme yapabilirsiniz.

Yani; en sağlıklı olanlardan bir kaçını bırakıp, diğerlerini çekip alırsınız.

seyreltme yaptığınızda bol sulayın, toprağı fazla oynatmazsınız.

Comment

Çok teşekkür ediyorum bilgi için.

Comment

Sayın hocam Erzincanda seralarda marul yetiştiriyorum. Alt yapraklarda sararma ve çürüme var. Genel manada ne ilaç önerirsiniz. Sitemeizde temini mümkünmü. Selamlar.

Comment

Genelde mantari hastalıklar nedeniyle meydana gelen hastalıktır esas sebebi bitki yapraklarının toprak yüzeyiyle teması yada suyla teması nedeniyle meydana gelir. Fideleri ilk dikimde tümsek olarak (tir) hazırlyıp tümseklerin tepe kısmına dikerek ön engelleme yapabilirsiniz. İlaç için ise daha organik bir çözüm olarak peras diye bir ürün var onu tavsiye ederim.

Comment

Bol çıkan filizlerimden tahmini 30-35 tanesini elle çekip, çıkarmak sureti ile seyrelttim. Şu an 10-15 filiz kaldı. Umarım diğer filizler büyümeye devam ederler.

Comment

merhaba bende yeni katıldım faydalı olacağını düşünüyorum.bende 27 ekim tarihinde süs lahanası tohumu ektim viyollere ve 5. 6. yaprağını açtılar şaşırtıcam şimdi .ama endişeliyim kış çiçeği ve mevsimlik olduğu için biraz geciktim tohum ekimi için.bu sezona yetişirmi bilgilendirirseniz sevinirim.sitrese girdim biraz

Comment

Marulun çimlenme süresi sanıyorum 7-14 gün. Filizler çıkmasına çıktı ama marul çıkmadı.(?) Ekeli bugün tam 14 gün bitti. Acaba bir sorun mu var? Filizler sağlıklı gözüküyor.

Comment

Sanıyorum benim marullarda bir sorun var. Tohumları ekeli 17 gün oldu ama hala marullar çıkmadı. Çok iyi filizlendiler fakat marul çıkarmadı. Geçen hafta filizleri elimle koparıp seyreltirken yanlış bir şey mi yaptım acaba? Yoksa başka bir sebebi olabilir mi? 2-3 günde bir su verdim. Püskürterek suladım.

Comment

Working...
                          X