forumda biraz tarama yaptım ama farklı yorumlar var.ben evimin terasında geniş saksılarda domates salatalık biber ve patlıcan fideleri diktim.domates ve salatalık ürün vermeye başladı ancak ben normalde akşamüstü serinlikte her gün suluyorum.burada araştırdığım kadarıyla bazıları hergün sulama yapın diyor bazıları ise aralıklarla sulama yapılsın diyor.bu konuda bana yardımcı olurmusunuz?
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
sulama ile ilgili yardım istiyorum
Collapse
X
-
Cevap: sulama ile ilgili yardım istiyorum
Her gün sulama yapmak anlamsız ancak eğer toprağı nemli tutmak bu şekilde mümkün oluyrosa o zaman sulamalısınız. Normalde sebzeler suyu severler kök çevresinde devamlı nem olsun isterler. Bu nem olayını sürekli kılacak bir ayatlamayla sulama sıklığınızı belirlemelisiniz.
-
Sayın berke,
Bu sistemde şişe toprağa oturtulacaktır herhalde. Ben buna benzer bir şekilde (plastik şişeye altından bir delik açıp serum hortumu bağlayarak) fideleri suluyorum. Ancak şişe kapağı tam kapalı olursa kesinlikle bir damla bile su sızdırmıyor. Sizin sisteminizde herhalde toprağa oturtularak toprağın suyu emmesi sağlanacak. Doğrumu acaba?
Comment
-
Plastik siseyi ters çeririp toprağa gömerseniz mutlaka üsten hava alacak kadar delik olmalı aksi durumda su akmaz.Boska Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSayın berke,
Bu sistemde şişe toprağa oturtulacaktır herhalde. Ben buna benzer bir şekilde (plastik şişeye altından bir delik açıp serum hortumu bağlayarak) fideleri suluyorum. Ancak şişe kapağı tam kapalı olursa kesinlikle bir damla bile su sızdırmıyor. Sizin sisteminizde herhalde toprağa oturtularak toprağın suyu emmesi sağlanacak. Doğrumu acaba?
Comment
-
Domatesin ilk çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde su ihtiyacının az, meyve bağlayıp hasada kadar olan dönemde ise su ihtiyacının arttığı söylenebilir. Domatesin günlük su tüketimi, iklim koşullarına bağlı olmakla genel olarak, fidelerin şaşırtılmasını takip eden ilk 20 günde 3-4 mm/gün, vejetatif gelişme döneminde 4-5 mm/gün, meyve bağlama ve hasad döneminde 7-8 mm/gün ve mevsim sonunda 5-6 mm/gün civarında olmaktadır. Burada belirtilen birim eşdeğer su derinliğidir. Yani 1 mm su demek, 1 m2 alanda 1 litre suyu ifade eder.
Comment
-
suyun akması için açılan delik önemli burada. hava deliği su çıkan delikten büyük olur ise su 4 saate biter ancak su çıkış deliği yeterli büyüklükte olursa hava deliğine ihtiyaç yoktur su akar ancak uzun zamanda biter. aslında kokopit formuna gelir şişe ve bitkide istediği zaman suyu alır. burdaki sorun şişeyi bitki gövdesine yakın koyarsanız kökler su için yukarı çıkar ve yüksek sıcaklıkta kurur
Comment
-
Teşekkür ederim sayın berke,
Hem beni aydınlattınız hem de sanırım benim soruma yanlış anlam vererek cevaplama zahmetine giren sayın ykaya1948'in yanıtını okuyup böyle sulama olmaz diye düşünebilecek kişiler de kafalarındaki yanılgıyı düzeltme imkanına kavuştular.
Saygılar, verimli çalışmalar.
Comment
-
5 litrelik su dolu şişeyi ters çevirerek dik oturtun,kapağını gevşetin, şişenin üst kısmında biraz boşluk oluncaya kadar su akar daha sonra akmadığını görürsünüz.Üsten bir delik açarsanız su tekrar akmaya devam eder.Boska Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterTeşekkür ederim sayın berke,
Hem beni aydınlattınız hem de sanırım benim soruma yanlış anlam vererek cevaplama zahmetine giren sayın ykaya1948'in yanıtını okuyup böyle sulama olmaz diye düşünebilecek kişiler de kafalarındaki yanılgıyı düzeltme imkanına kavuştular.
Sebebi: ortam hava basıncı 1 atmosferdir (deniz seviyesinde) şişeden su boşaldıkça üsteki hava boşluğu hacim olarak büyür ve içerdeki basınç ile şişenin ağzındaki basınç dengelenir dolayısıyla suyun akmasını engeller. Eğer üste delik açarsanız tekrar içeriye hava girince basınç artar ve su tekrar akmaya devam eder.
Bunun tam tersi ise, su akış deliği aşağıda kapak yukarıda olursa kapağı gevşetmek gerekir.
Suyun akış debisi, su akış deliği ile hava deliği büyüklüğü birbirine orantılı olacak şekilde hesaplayarak bulunur.
Sevgili boska, 5 nolu sayfadaki sizin sorunuz: (şişe kapağı tam kapalı olursa kesinlikle bir damla bile su sızdırmıyor. Sizin sisteminizde herhalde toprağa oturtularak toprağın suyu emmesi sağlanacak. Doğrumu acaba? )
kolay gelsinLast edited by ykaya1948; 21.03.13, 15:40.
Comment
-
Cevabınız için teşekkür ederim sayın ykaya1948.
Sanırım aynı şeylerden bahsediyoruz ama anlatım şekillerimiz biraz farklı olduğu için tam anlaşamadık. Suyun boşalması ve delik kapak konusunda sizinle aynı düşüncedeyim. Yalnız sayın berke değişik bir teknikten söz ediyor. Onun tekniğinde yanlış anlamadımsa şişede uygun büyüklükte bir delik açarak kapağı tam kapalı vaziyette az bir kısmını toprağa gömme yatıyor. Toprak tamamen havasız bir ortam olmadığına göre su emilirken bir yandan da az miktarda bir hava da şişeye giriyor. Haliyle çok yavaş salınımlı bir su akışı sağlanıyor. Bu bana olabilir gibi geldi. Sayın berke öztürk de denemiş olmalı ki "su çıkış deliği yeterli büyüklükte olursa hava deliğine ihtiyaç yoktur su akar ancak uzun zamanda biter." şeklinde kendinden emin yazıyor. Bence bu uzun uzun tartışma gerektirecek bir konu değil. Siz ne dersiniz?
Herkese kolay gelsin.
Comment
-
Buradaki paylaşımların amacı, sen haksızsın ben haklıyım ispatı şeklinde değil, konu başlığına uygun yorumlar getirmektir ve bende bunu yapıyorum.Boska Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSayın berke öztürk de denemiş olmalı ki "su çıkış deliği yeterli büyüklükte olursa hava deliğine ihtiyaç yoktur su akar ancak uzun zamanda biter." şeklinde kendinden emin yazıyor. Bence bu uzun uzun tartışma gerektirecek bir konu değil. Siz ne dersiniz?
Herkese kolay gelsin.
(şişede zamanla su boşaldıkça üste havasız kalan boşluğa bir şekilde hava girişi sağlanmadığı müddetçe aşağıdan su akışı sağlanamaz aksi durum fizik kurallarına aykırıdır)
Sanırım arkadaşımız Berk Öztürk farklı bir sistem uygulamıştır, sistemi detayı ile yazarsa bizlerde öğrenmiş oluruz.
Comment

Comment