Hatayın erzin-dörtyol bölgesinde 10 dekar tarlada yetiştireceğim hıyar'ı nasıl pazarlamayım.Siz deneyimli foum üysi arkadaşarımdan şimdiden teşekkürler...ama Bu konun yeri doğrumudur kararsızım eğer yanluışsa sevgili yöneticilerim doğru yeri gösterebilir yada taşıyabilirse sevinirim..
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Yaz aylarında açık tarlada yetiştireceğim hıyarımı nasıl pazarlayacağım.
Collapse
X
-
o.altug Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterHatayın erzin-dörtyol bölgesinde 10 dekar tarlada yetiştireceğim hıyar'ı nasıl pazarlamayım.Siz deneyimli foum üysi arkadaşarımdan şimdiden teşekkürler...ama Bu konun yeri doğrumudur kararsızım eğer yanluışsa sevgili yöneticilerim doğru yeri gösterebilir yada taşıyabilirse sevinirim..
Hevesinizi kırmak istemem ama size biraz salatalık üretiminden bahsedeyim.
10 dekar salatalık yetiştireceksiniz.
Dekara üretim maliyeti: taban ve üst gübreler,tarla sürümü,damlama sulama,tohum,işçilik,ilaç,nakliye ortalama 600 tl.*10 dekar=6000 tl.
Alabileceğiniz tonaj ortalama 3 ton/dekar*10 dekar=30 ton.
Ortalama satabileceğiniz toptan fiyat: 0.3 tl*30 ton= 9000 tl.
ayrıca salatalık üretimi oldukça zahmetli.ekim/dikim sonrası çapalama,haftada bir ilaçlama,gübreleme ... 45 gün sonra ilk hasat ve 2-3 günde bir toplama.Yaklaşık 6-7 toplama yaparsınız.O bölgede salatalığınızın ömrü 70-80 gün.
Ben olsam işçiliği az ve tüccara bir kerede devredebileceğim bir ürün ekerim.Galya tipi kavun mesela.
-
sayın 'domatesci' bey eğer dediğiniz gibi olursa yani bana 3000bin lira kalırsa biraz eğmeğim boşa gider.ama 3 ton/da yerine 3.5-4.0 ton/da gelirse(çünkü kaliteli hibrit tohum kullanacağım) ve 0.30net olarak halden satarsam kalır diye düşünüyorum onun yerine benim tüm mahsülümü alacak bir tüccar bulsam ve 0.40-0.45 tl den satsam 4000kg x 0.40tl x 10da=16000 tl ama tabi bu konuda ilk deneyimim olacağı için işler hesapladığım gibi gitmeyecektir.Bu sebebten galya tipi kavunu da araştıracağım ama benim hıyardaki ısrarım 100-120 günlük bir periyotta aktif olarak çalışabilecek olmamdandır.
Ve ilginize teşekkür ederim.
Comment
-
Sn.o.altug.o.altug Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göstersayın 'domatesci' bey eğer dediğiniz gibi olursa yani bana 3000bin lira kalırsa biraz eğmeğim boşa gider.ama 3 ton/da yerine 3.5-4.0 ton/da gelirse(çünkü kaliteli hibrit tohum kullanacağım) ve 0.30net olarak halden satarsam kalır diye düşünüyorum onun yerine benim tüm mahsülümü alacak bir tüccar bulsam ve 0.40-0.45 tl den satsam 4000kg x 0.40tl x 10da=16000 tl ama tabi bu konuda ilk deneyimim olacağı için işler hesapladığım gibi gitmeyecektir.Bu sebebten galya tipi kavunu da araştıracağım ama benim hıyardaki ısrarım 100-120 günlük bir periyotta aktif olarak çalışabilecek olmamdandır.
Ve ilginize teşekkür ederim.
İnsanlar yeni bilgileri,ya nasihatle yada musibetle öğrenir.Nasihat bedava,musibet ücretli.Ne diyeyim Siz bilirsiniz.Ama kimsenin alın terinin heba olmasını istemeyiz.Size bEsleme ve koruma proğramı çıkarayım da en azından kaliteli ve tonajlı bir sezon geçirin.
Taban gübrelemesi:
25 kğ/dekar, triple süper fosfat veya DAP (18,46,0)
15 kğ/dekar,potasyum sülfat.
100-150 kğ/dekar,yanmış ahır zibili (dikim sırtları çekildiğinde sırtlara bant şeklinde döküp 3-5 cm derinliğe karıştırın)
Üst gübreleme:
Ekim veya dikimden hemen sonra damlamayla dekara;500 gr humic asit,150 gr %80 mancozep içerikli fungusit ve kıl kurtları için insektisit.Gübre tankında karıştırıp can suyu şeklinde damlama hortumunun sağı solu 5 er cm ıslanacak şekilde sulayın.
Bitkileriniz ilk çiçekleri göstermeye başlayana kadar ara ara çapalayın.Gelişmeleri görsel olarak bizimle paylaşırsanız daha sonraki besleme ve koruma tavsiyelerimizi duruma göre bildirmeye çalışırız.Kolay gelsin.Last edited by Kerem-01; 24.02.12, 17:00.
Comment

Comment