fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Domateslerimde Yaprak Kıvrılması

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Domateslerimde Yaprak Kıvrılması

Merhaba değerli forum üyeleri,

Bahçemde bulunan domateslerin yaprakları resimde de göreceğiniz gibi içe doğru kıvrılmaya başladı. Sebebi ile ilgili bilgi bulamadım. Herhangi bir ilaç, kimyevi gübre kullanmadım. Makul oranda hayvan gübresi, leonardit ve hümas kullandım. Sebebi ve çözümü konusunda yardımcı olabilecek arkadaşların yardımlarını rica ediyorum.

Click image for larger version

Name:	222.jpg
Views:	1
Size:	279.9 KB (Kilobyte)
ID:	77788

Genellikle domateste görülen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşırı yağışlı ve yağmurlu havalarda domates bitkisinin yaprakları yukarı doğru kıvrılmaktadır.Kıvrılmanın başladığı ilk anda görünüm bir eğri şeklini alacaktır. İlerleyen durumlarda yapraklar, içe doğru bükülmeye başlayacak ve sert bir tabaka halini alacaktır.
    Genellikle yaprak kıvrılması, aşırı budama ile ortaya çıkan bir sorundur. Domates yapraklarında ortaya çıkan bu sorunun önlenebilmesi için toprak drenajının iyi olması ve toprağın yeterince hava alması gerekmektedir.
    Bu sadece bitki uzun süre ıslak kalmayacak ve yaprak kıvrılması gibi sorunlar ortaya çıkmayacaktır.

Comment

Teşekkür ederim, Sn. Behramkale, yani anladığım kadarıyla şu an ilaçlık bir durum yok gibi görülüyor. daha önce bir kaç kez koltuk alma işlemi yapmıştım, hafta sonu ise domatesler sık ekildiği için alt yapraklarını biraz seyrelttim. Şu aşamada drenaj ile ilgii tavsiyeniz ne olabilir acaba, bu aşamaya gelene kadar bir kaç kez çapa yapmıştım.

Comment

Drenaj fazla suyun araziye açılan drenaj kanalları ile kontrollü ve hızlı bir şekilde arazi dışarına çıkarma işlemidir. Konuştuğum bir ziraat mühendisi ben domateslerin hastalanmaması için gövde dibine su vermem demişti. Yani diktiğiniz iki domatesin ortasına az miktarda su vermelisiniz. Ama domateslerinizi çok sık diktiğiniz için toprak güneş görme ve havalanma problemi yaşayacaktır.

Comment

Domateslerin genel durumu resimlerdeki gibi, (yağmurlu havada çekildi) alt dalların budanması çözüm olurmu sizce? bu şekilde hava almasını sağlasam, alt yaprakları almakla bitkiye zarar verirmiyim?

Name:	2.jpg
Size:	217.1 KB (Kilobyte)
ID:	77413Click image for larger version

Name:	24.jpg
Size:	323.5 KB (Kilobyte)
ID:	77414

Comment

Alt yaprakları almalısınız zaten.

Comment

yukarıda yazılanlar çiçek dökmesine de neden olur mu acaba?

Comment

ben çiçek dökülmesi sorunu ile karşılaşmadım ancak kıvrılan yapraklarım şimdi lekelenmeye ve kurumaya başladılar malesef, artık tek isteğğim en azından mevcut domateslerin kızarması.

hmb1973 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                yukarıda yazılanlar çiçek dökmesine de neden olur mu acaba?

Comment

bilgiler için teşekkürler

Comment

benimde domateslerimin yapraklarında içedoğru kıvrılma vardı.2 gün önce bakır yaprak yaprak gübresi kullandım sonucu birkaç gün içinde belli olur herhalde

Comment

Yaprak kıvrılması

Benzer sorunu ben de yaşıyorum ama ayni şey mi emin değilim.
                      Köy domatesinden aldığım tohumlarla balkonda yetiştirdiğim fidelerin bir kısmı sağlıklı görünürken, bazılarında -özellikle- yeni çıkan yapraklar büzülüyor.

Name:	iyi_01.jpg
Size:	301.2 KB (Kilobyte)
ID:	77473
                      Bunlar iyi durumdakiler.

Name:	Kotu_01.jpg
Size:	316.9 KB (Kilobyte)
ID:	77474
                      Bunlar da sorun olanlar.