fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Alanya'da Salatalık Üreticisinin Protestosu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Alanya'da Salatalık Üreticisinin Protestosu

Antalya'nın Alanya ilçesinde salatalıktan para kazanamayan üreticiler, seralardan topladıkları 3 ton salatalığı bataklığa dökerek durumu protesto etti.

Alanya'nın Demirtaş beldesindeki yaş sebze meyve halinde üretici ve komisyoncular, salatalığın dalda kalmasını ve para etmeyişini protesto ettiler. Protesto için kasalar dolusu salatalık bir kamyona yüklenip, beldenin bataklığına götürüldü. Çiftçiler, alkışlar arasında salatalıkları bataklığa döktüler.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "Salatalık 3 kuruş, çiftçinin hale götürmeye parası yetmiyor. Masraflarını çıkalım, bir çuval gübre için 3 ton salatalık satmamız lazım. Onu da hale götürebilirsek. 3 ton salatalık satabilirsek ancak çocuğumuza bir don alırız. Bir dönüm seradan 15 ton ürün çıkıyor, 30 kuruştan 450 YTL yapar" dedi.

iha
  • Fidanligi.com

Cevap: Alanya'da Salatalık Üreticisinin Protestosu

Çiftçiler protesto edeceklerine,normal yetiştiricilik yapıp,bitkiyi,meyveyi normal boyutlarda üretip,hem bizleri zehirlememek adına hem zararsız üretim yapmak adına helal para kazanmalılar.Bence protestolarını "camekan" sahiplerine yapmalılar; "bizi fazla üretim yapmaya zorlamayın" diye.Konaklı'da yaşayan biri olarak bahçemde zar zor büyüttüğüm salatalık,patlıcan bitkisi çiftçinin camekanında on misli büyük.Sizleri düşünmeye davet ediyorum.
    Ayşe birgül

Comment

Sayın Ayşegül Hanım bizler üretmimizi sizleri zehirlemek maksadı ile yapmıyoruz.Bir kaç kendini bilmezin televizyonlarda çıkıp hormon veya benzerlerinin ne olduğunu kendisi dahi bilmeden laf ebeliği yapıp zirai bilgisi olmayan vatandaşın beynini yıkamaya hiç hakkı yok.Bizler artık kalitesiz ve sağlığa zaralı ürün yetiştirilme sonucu ürünümüzün elimizde kalacağı bilincindeyiz.Sizlerin bahsettiğniz gibi eğer bilgileriniz var ise hormon ve benzeri ilaçlar
      1-Hangi ürünlerde
      2-hangi ısı şartlarında
      3-kullanım amacı.... nedir?lütfen açıklarmısınız.Meyve büyüklüğünden bahsetmişsiniz.tabiki kimyasallar sonucu kastınız ile..Farkındaysanız bayanların kullandığı bazı yüz kremleride cildi gençleştiriyor.Farkında olmadan sanırım gençleşmek için hormon kullanıyoruz.Biz üreticiler bu kadar aşağılanacak toplum değiliz.saygılarımla

Comment

ya iyide daha ikigun once profesorlerden biri sitede hormonu savunmadimi neden sesiniz çikmadi acaba profesor olunca dogrularimi soyluyor yani elifnur hanim sizin bilginiz ne kadar acaba hormon konusunda birlesmis milletlerin frofesorlerinden dahami fazla hormonun ozelligini bir yazarmisiniz nedir konusmak kolayda aciklamaya gelince zor yuz kremlerine gelince yaslandiktan sonra kullaniniz sorun yok ama birde hamilelikte deneyiniz madem okadar guveniyorsunuz neden hamilelikte almiyorsunuz hormonlari neyse insanlar mutlu olduklari sekilde yasamali ama gelecegimizi karartmadan bir deli tas atar cukura bin akilli cikartamaz okumak en buyuk erdemliktir okuyunuz

Comment

1- İlme ve Bilime Saygı
          2- Bilim adamına saygı
          3- İnsan sevgisi
          4- Akıllı ve itidalli düşünmek, tahriklere kapılmamak, saplantılı olmamak her görüşe saygı duymak.

bu maddeler istenirse uzar gider.

Ben kısa bir cümle ile olayı özetlemek istiyorum.

Her ürünü organik yetiştirmek mümkün değil, aynı zamanda imkansızdır. Demekki yediğimiz ürünlerde kimyasal ve hormon olmak zorunda. Kış mevsiminde domates yemek istiyorsak hormon kullanaldığını bileceğiz.

hem mevsimi dışında sebze isterim hemde hormon olmasın? tamamen saçma bir düşüncedir.

Hormon ve kimyasallar kullanılacaksa insan sağlığına zarar vermemesi için neler yapılmalıdır?

İşte bunun cevabını da Prof.Dr. Atila GÜNAY, sadece sitemizde köşesinde yayınlamıştır.

Saplantılı bilgi bilgi değildir. Bilim adamına saygı icabı da olsa yerinde konuşmayı ve susmayı bilmeli...

Comment

bence en iyisi zamanında herşeyi yemek öyle değil mi? domatesi de kışın yemeyin kardeşim

Comment

Her bir cevaba verilecek yanıtım şudur ki;
              Ben çiftçilerle içiçe yaşayan biri olarak bu konuya girdim.
              Haddim olmayan,kendimi yetkili görmediğim,hele hele tahriklere kapılıp kendini koyveren biri hiç olmadım.Hala bilgilenmekten yorulmadım.Boş hiç konuşmadım.
              "Haddinden fazla kimya veriyoruz"diyor çifçi,var mı daha ötesi.
              Seraların etrafındaki yabani bitkiler,devleşiyor,bir bitki ağaç kadar büyür mü,onunda normal ölçüleri vardır.
              Sayın Elifnur,kimseyi aşağılamak gibi bir niyetimin olmadığı aşikar,ben vatandaşım.Eleştirmek,yanlışları birilerinin gözüne sokmak benim görevim.
              Hangi sebzelerde kullanıldığını sormuşsunuz.
              Salatalık,
              Domates
              Kabak
              Fasulye
              Patlıcan
              Bütün bu sebzeler bana iki adımlık mesafede yetiştiriliyor.
              Başka öğrenmek istedikleriniz varsa memnuniyetle cevaplarım.

Ayşe Birgül

Comment

her bitkinin yetisdirilmesi organik tarimla mumkundur ancak devletin tesviki sarttir almanyada bilmem kaç hektar alana suni deniz yapmayi basaran turk is adamlari orada tamen ekzotik bitkilerin yetismesine olanak taniyip ekzotik kuslarinda barinmasini saglamistir deniz bolumu kumludur yani gercek bir sahil gorunumunde tabiki yapaydir peki tarim tarimdada domatesleri konserveleyip kisa saklaya biliriz bundan 300 yil once dolap yoktu ama taslardan orulmus korunaklar vardi ve dogal koruma sagliyordu simdide seralarimiz var organik tarimi sergiliyorlar tabiki ne kadar yogunlukta uretile bilir yeterlimi bunlar farkli kavramlardir yani degerli prof larimizin yapmasi gereken mutlaka buna bir cozum bulmaktir kimyasal maddeler sakincalidir gercekci olmak lazim tabiki uc cocuk bes cocuk dunyaya getirirsek besleyemeyiz iki kisi anne ve baba olecek ancak yerine gelen 5 olacak mantik disi bir davranisdir ve bundan dolayi yetistirilen organik tarim yeterli olmamaktadir insanlarin mutlaka bilinçlendirilmesi sarttirki bu olmazsa kimyasal maddelerlende uretilen yetmez konuma gelecektir tehlikenin farkina varmak gerekir
                sevgi ve saygilarimla

Comment

Her kullanılan kimyasal hormon değil.Sayın Ayşe hanım bana lütfen salatalıkda kullanılan hormonu söylermisiniz.Dikkat edin kimyasal demiyorum hormon diyorum

Comment

bu konuda ubeyde abiylen hem fikirim dogal yani bio hormonlar mevcuttur

Comment

12 senedir Edirne bölgesinde seracılık yapıyorum.Ancak kendi kendini dölleyen salatalık gibi ürünlerde hormon ve benzeri kullanımını ilk defa duyuyorum.Hormon gereksimi soğuk ve sıcak havalarda döllemeye yardımcı bir aparat olduğunu Antalya gibi seracılığın yoğun olduğu bölgelerde arı ile bunu çözdüklerini biliyorum.

Comment

Sayın Ubeyd,
                        Ben çiftçi değilim.Size istediğiniz adları veremem.Sadece gözlemlerime dayanarak,çiftçilerle konuşarak sizlere bazı cümleler aktardım.Ben sadece hormon demedim, kimyasallar da dedim.Hormon bitki gelişimi için tabii ki,şarttır;ancak belirli miktarı.Amerika daha biz hormon nedir bilmezken kullanmaya başladı.İnsanlar irileşti,acaba sağlıklı bir irileşme mi?Kanserleşme oranı nedir?
                        Bildiğim kadarı ile Antalyadaki seralarda "bambus"arılar bitki gelişirken seralara bırakılıp,ne ölçüde kimya kullanıldığı,(bu arıların canlı kalıp kalmadığı şeklinde) ölçülebiliyormuş.
                        Ayrıca sizlere şunu da söylemek isterim ki;çifçi pazarda satacağı ürün ile kendi yiyeceği ürünü farklı yerlerde yetiştiriyor.
                        Ve ayrıca şunu da belirtmekte fayda var;
                        Çoğu ölümler,karaciğer ile ilgili sorunlardan kaynaklanıyor, sizce neden?
                        İnanın bu konuda yazacak o kadar çok şey var ki,düzelebilmesi için belki
                        insanların biraz daha tok gözlü,"kendine yapılmasını istemediğin şeyleri başkalarına yapma"felsefesi ile bütünleşmeleri ve daha birçok "nefs"
                        azaltmalarına gitmeleri gerekiyor.
                        İyi çalışmalar.
                        Ayşe birgül

Comment

HORMON NEDİR Hormon nedir? Büyüme düzenleyici maddelerin kapsamına,bitkide doğal olarak oluşan hormonlar ve bitkiye dışarıdan verilen yapay bitki büyüme maddeleri girmektedir. Bitkisel hormonlarla ilgili bir çok kitapta bitki hormonu şu şekilde tanımlanmıştır. Doğal olarak bitkilerde oluşturulan büyüme ve buna bağlı olarak diğer fizyolojik etkinlikleri kontrol eden, oluştuğu yerden bitkilerin diğer kısımlarına taşınabilen ve oralarda da etkin olabilen, çok az dozlarda dahi etkisini gösterebilen maddelere “Hormon” denir. Bitkilerde Hormon Bitki hormonları bitki içerisinde çok küçük miktarlarda üretilen, üretildiği dokudan başka dokulara taşınan, taşındığı dokunun gelişimi ve değişimi üzerinde etkili olan organik maddelerdir. Dolayısıyla bir bitkinin her dokusu, miktarı değişmekle birlikte çeşitli hormonları içermektedir. Bitki içerisinde üretilen bu hormonlar 5 grupta toplanmaktadır Bunlar; 1. Oksinler: Tarımda meyve tutumu, meyve seyreltmesi, meyve dökümünün önlenmesi, bitki çeliklerinin köklenmesinin teşviki amacıyla kullanılmaktadır. Çok yüksek dozlarda herbisit etkisi göstermektedir. Oksinler, herbisit olarak en çok buğdayda ve mısırda geniş yapraklı otlara karşı kullanılmaktadır. 2. Gibberellinler: Meyve tutumu, tohumların çimlendirilmesi ve bitki gelişimini teşvik gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bitki içerisinde doğal olarak bulunmasına rağmen, yapay olarak Giberella fujikuroi mantarından da elde edilmektedir. 3. Sitokininler: Meyve kalitesini arttırmak amacıyla çok nadir olarak kullanılmaktadır. Yapay sitokininlerin çok pahalı olması yaygın kullanımını sınırlandırmaktadır. 4. Absizik Asit: Bitkilerin gelişmesini yavaşlatıcı, stomaların açılıp kapanmasını düzenleyici etkilere sahiptir. Özellikle stres altında bulunan bitkilerde yüksek miktarlarda üretilmektedir. Pratikte tarımda kullanımı söz konusu değildir. 5. Etilen: Bitkilerde doğal olarak üretilen gaz halindeki bir olgunlaştırma hormonudur. Özellikle yeşil muzların olgunlaştırılması ve sarartılması, yeme olumunda ve fakat yeşil olarak derilen mandarin ve limon gibi bazı turunçgillerin kabuklarının sarartılması için kullanılmaktadır. Kullanılan etilenin kaynağı direk etilen veya asetilen gazı olduğu gibi bazı etilen üreten kimyasallar da olmaktadır. Bitki içerisinde üretilen bu hormonlardan oksinler, sitokininler ve etilen kimya sanayinin yardımıyla yapay olarak üretilebilmektedir. Bu maddeler, etilen hariç kimyasal yapı olarak bitkisel doğal hormonlarla aynı olmamakla birlikte, bitkilerde kullanıldığında doğal hormonlara benzer veya aynı etkileri oluşturmaktadır. Bu maddeler doğal hormonların bitkilerden saflaştırılması güç ve zahmetli olması nedeniyle yapay olarak üretilmektedir. Bitki içerisinde ve yapay olarak üretilen, bitkilerde hormonal etkiye sahip tüm kimyasallara ise büyümeyi düzenleyici maddeler adı verilmektedir.

Comment

ubeyd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            Her kullanılan kimyasal hormon değil.Sayın Ayşe hanım bana lütfen salatalıkda kullanılan hormonu söylermisiniz.Dikkat edin kimyasal demiyorum hormon diyorum
                            üstadım seralarda partenokarb (kendi kendini dölleyen)hıyar çeşitleri ekilir.Tüketicileri aydınlatmak maksadıyla soruyorum.Bu gibi çeşitlerde niçin hormon gereksimi duyulur.Çünkü bölgemde (Edirne)12 senedir seralarımda
                            mayıs ve ekim ayları arası hıyar üretimi yapıyorum çok şükür hormon ihtiyacımız olmadı.Ayrıca hastalıklar için organik ilaçlar kullanmayı denedim.Ancak aşırı pahalı.Aslında devlet organik ilaç kullanımı için üreticiye destek ile maliyetimizi ucuzlatamazmı.Saygılarımla
                            Elif sera Erhan Erol

Comment

Bende onu diyorum salatalık için kullanılmaz ki.Bazıları ısrarla salatalıklarıda sayıyor.Yanlış bilğilendilrilmedeki İşin boyutu nerelerde bunun için sordum Ayşe hanıma hıyarda kullanılan hormon ismini söyle diye.

Comment

Working...
                              X