Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Alanya'da Salatalýk Üreticisinin Protestosu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Alanya'da Salatalýk Üreticisinin Protestosu

Antalya'nýn Alanya ilçesinde salatalýktan para kazanamayan üreticiler, seralardan topladýklarý 3 ton salatalýðý bataklýða dökerek durumu protesto etti.

Alanya'nýn Demirtaþ beldesindeki yaþ sebze meyve halinde üretici ve komisyoncular, salatalýðýn dalda kalmasýný ve para etmeyiþini protesto ettiler. Protesto için kasalar dolusu salatalýk bir kamyona yüklenip, beldenin bataklýðýna götürüldü. Çiftçiler, alkýþlar arasýnda salatalýklarý bataklýða döktüler.

Alanya Ziraat Odasý Baþkaný Turgut Musluoðlu, "Salatalýk 3 kuruþ, çiftçinin hale götürmeye parasý yetmiyor. Masraflarýný çýkalým, bir çuval gübre için 3 ton salatalýk satmamýz lazým. Onu da hale götürebilirsek. 3 ton salatalýk satabilirsek ancak çocuðumuza bir don alýrýz. Bir dönüm seradan 15 ton ürün çýkýyor, 30 kuruþtan 450 YTL yapar" dedi.

iha
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: Alanya'da Salatalýk Üreticisinin Protestosu

Çiftçiler protesto edeceklerine,normal yetiþtiricilik yapýp,bitkiyi,meyveyi normal boyutlarda üretip,hem bizleri zehirlememek adýna hem zararsýz üretim yapmak adýna helal para kazanmalýlar.Bence protestolarýný "camekan" sahiplerine yapmalýlar; "bizi fazla üretim yapmaya zorlamayýn" diye.Konaklý'da yaþayan biri olarak bahçemde zar zor büyüttüðüm salatalýk,patlýcan bitkisi çiftçinin camekanýnda on misli büyük.Sizleri düþünmeye davet ediyorum.
    Ayþe birgül

Comment

Sayýn Ayþegül Haným bizler üretmimizi sizleri zehirlemek maksadý ile yapmýyoruz.Bir kaç kendini bilmezin televizyonlarda çýkýp hormon veya benzerlerinin ne olduðunu kendisi dahi bilmeden laf ebeliði yapýp zirai bilgisi olmayan vatandaþýn beynini yýkamaya hiç hakký yok.Bizler artýk kalitesiz ve saðlýða zaralý ürün yetiþtirilme sonucu ürünümüzün elimizde kalacaðý bilincindeyiz.Sizlerin bahsettiðniz gibi eðer bilgileriniz var ise hormon ve benzeri ilaçlar
      1-Hangi ürünlerde
      2-hangi ýsý þartlarýnda
      3-kullaným amacý.... nedir?lütfen açýklarmýsýnýz.Meyve büyüklüðünden bahsetmiþsiniz.tabiki kimyasallar sonucu kastýnýz ile..Farkýndaysanýz bayanlarýn kullandýðý bazý yüz kremleride cildi gençleþtiriyor.Farkýnda olmadan sanýrým gençleþmek için hormon kullanýyoruz.Biz üreticiler bu kadar aþaðýlanacak toplum deðiliz.saygýlarýmla

Comment

ya iyide daha ikigun once profesorlerden biri sitede hormonu savunmadimi neden sesiniz çikmadi acaba profesor olunca dogrularimi soyluyor yani elifnur hanim sizin bilginiz ne kadar acaba hormon konusunda birlesmis milletlerin frofesorlerinden dahami fazla hormonun ozelligini bir yazarmisiniz nedir konusmak kolayda aciklamaya gelince zor yuz kremlerine gelince yaslandiktan sonra kullaniniz sorun yok ama birde hamilelikte deneyiniz madem okadar guveniyorsunuz neden hamilelikte almiyorsunuz hormonlari neyse insanlar mutlu olduklari sekilde yasamali ama gelecegimizi karartmadan bir deli tas atar cukura bin akilli cikartamaz okumak en buyuk erdemliktir okuyunuz

Comment

1- Ýlme ve Bilime Saygý
          2- Bilim adamýna saygý
          3- Ýnsan sevgisi
          4- Akýllý ve itidalli düþünmek, tahriklere kapýlmamak, saplantýlý olmamak her görüþe saygý duymak.

bu maddeler istenirse uzar gider.

Ben kýsa bir cümle ile olayý özetlemek istiyorum.

Her ürünü organik yetiþtirmek mümkün deðil, ayný zamanda imkansýzdýr. Demekki yediðimiz ürünlerde kimyasal ve hormon olmak zorunda. Kýþ mevsiminde domates yemek istiyorsak hormon kullanaldýðýný bileceðiz.

hem mevsimi dýþýnda sebze isterim hemde hormon olmasýn? tamamen saçma bir düþüncedir.

Hormon ve kimyasallar kullanýlacaksa insan saðlýðýna zarar vermemesi için neler yapýlmalýdýr?

Ýþte bunun cevabýný da Prof.Dr. Atila GÜNAY, sadece sitemizde köþesinde yayýnlamýþtýr.

Saplantýlý bilgi bilgi deðildir. Bilim adamýna saygý icabý da olsa yerinde konuþmayý ve susmayý bilmeli...

Comment

bence en iyisi zamanýnda herþeyi yemek öyle deðil mi? domatesi de kýþýn yemeyin kardeþim

Comment

Her bir cevaba verilecek yanýtým þudur ki;
              Ben çiftçilerle içiçe yaþayan biri olarak bu konuya girdim.
              Haddim olmayan,kendimi yetkili görmediðim,hele hele tahriklere kapýlýp kendini koyveren biri hiç olmadým.Hala bilgilenmekten yorulmadým.Boþ hiç konuþmadým.
              "Haddinden fazla kimya veriyoruz"diyor çifçi,var mý daha ötesi.
              Seralarýn etrafýndaki yabani bitkiler,devleþiyor,bir bitki aðaç kadar büyür mü,onunda normal ölçüleri vardýr.
              Sayýn Elifnur,kimseyi aþaðýlamak gibi bir niyetimin olmadýðý aþikar,ben vatandaþým.Eleþtirmek,yanlýþlarý birilerinin gözüne sokmak benim görevim.
              Hangi sebzelerde kullanýldýðýný sormuþsunuz.
              Salatalýk,
              Domates
              Kabak
              Fasulye
              Patlýcan
              Bütün bu sebzeler bana iki adýmlýk mesafede yetiþtiriliyor.
              Baþka öðrenmek istedikleriniz varsa memnuniyetle cevaplarým.

Ayþe Birgül

Comment

her bitkinin yetisdirilmesi organik tarimla mumkundur ancak devletin tesviki sarttir almanyada bilmem kaç hektar alana suni deniz yapmayi basaran turk is adamlari orada tamen ekzotik bitkilerin yetismesine olanak taniyip ekzotik kuslarinda barinmasini saglamistir deniz bolumu kumludur yani gercek bir sahil gorunumunde tabiki yapaydir peki tarim tarimdada domatesleri konserveleyip kisa saklaya biliriz bundan 300 yil once dolap yoktu ama taslardan orulmus korunaklar vardi ve dogal koruma sagliyordu simdide seralarimiz var organik tarimi sergiliyorlar tabiki ne kadar yogunlukta uretile bilir yeterlimi bunlar farkli kavramlardir yani degerli prof larimizin yapmasi gereken mutlaka buna bir cozum bulmaktir kimyasal maddeler sakincalidir gercekci olmak lazim tabiki uc cocuk bes cocuk dunyaya getirirsek besleyemeyiz iki kisi anne ve baba olecek ancak yerine gelen 5 olacak mantik disi bir davranisdir ve bundan dolayi yetistirilen organik tarim yeterli olmamaktadir insanlarin mutlaka bilinçlendirilmesi sarttirki bu olmazsa kimyasal maddelerlende uretilen yetmez konuma gelecektir tehlikenin farkina varmak gerekir
                sevgi ve saygilarimla

Comment

Her kullanýlan kimyasal hormon deðil.Sayýn Ayþe haným bana lütfen salatalýkda kullanýlan hormonu söylermisiniz.Dikkat edin kimyasal demiyorum hormon diyorum

Comment

bu konuda ubeyde abiylen hem fikirim dogal yani bio hormonlar mevcuttur

Comment

12 senedir Edirne bölgesinde seracýlýk yapýyorum.Ancak kendi kendini dölleyen salatalýk gibi ürünlerde hormon ve benzeri kullanýmýný ilk defa duyuyorum.Hormon gereksimi soðuk ve sýcak havalarda döllemeye yardýmcý bir aparat olduðunu Antalya gibi seracýlýðýn yoðun olduðu bölgelerde arý ile bunu çözdüklerini biliyorum.

Comment

Sayýn Ubeyd,
                        Ben çiftçi deðilim.Size istediðiniz adlarý veremem.Sadece gözlemlerime dayanarak,çiftçilerle konuþarak sizlere bazý cümleler aktardým.Ben sadece hormon demedim, kimyasallar da dedim.Hormon bitki geliþimi için tabii ki,þarttýr;ancak belirli miktarý.Amerika daha biz hormon nedir bilmezken kullanmaya baþladý.Ýnsanlar irileþti,acaba saðlýklý bir irileþme mi?Kanserleþme oraný nedir?
                        Bildiðim kadarý ile Antalyadaki seralarda "bambus"arýlar bitki geliþirken seralara býrakýlýp,ne ölçüde kimya kullanýldýðý,(bu arýlarýn canlý kalýp kalmadýðý þeklinde) ölçülebiliyormuþ.
                        Ayrýca sizlere þunu da söylemek isterim ki;çifçi pazarda satacaðý ürün ile kendi yiyeceði ürünü farklý yerlerde yetiþtiriyor.
                        Ve ayrýca þunu da belirtmekte fayda var;
                        Çoðu ölümler,karaciðer ile ilgili sorunlardan kaynaklanýyor, sizce neden?
                        Ýnanýn bu konuda yazacak o kadar çok þey var ki,düzelebilmesi için belki
                        insanlarýn biraz daha tok gözlü,"kendine yapýlmasýný istemediðin þeyleri baþkalarýna yapma"felsefesi ile bütünleþmeleri ve daha birçok "nefs"
                        azaltmalarýna gitmeleri gerekiyor.
                        Ýyi çalýþmalar.
                        Ayþe birgül

Comment

HORMON NEDÝR Hormon nedir? Büyüme düzenleyici maddelerin kapsamýna,bitkide doðal olarak oluþan hormonlar ve bitkiye dýþarýdan verilen yapay bitki büyüme maddeleri girmektedir. Bitkisel hormonlarla ilgili bir çok kitapta bitki hormonu þu þekilde tanýmlanmýþtýr. Doðal olarak bitkilerde oluþturulan büyüme ve buna baðlý olarak diðer fizyolojik etkinlikleri kontrol eden, oluþtuðu yerden bitkilerin diðer kýsýmlarýna taþýnabilen ve oralarda da etkin olabilen, çok az dozlarda dahi etkisini gösterebilen maddelere “Hormon” denir. Bitkilerde Hormon Bitki hormonlarý bitki içerisinde çok küçük miktarlarda üretilen, üretildiði dokudan baþka dokulara taþýnan, taþýndýðý dokunun geliþimi ve deðiþimi üzerinde etkili olan organik maddelerdir. Dolayýsýyla bir bitkinin her dokusu, miktarý deðiþmekle birlikte çeþitli hormonlarý içermektedir. Bitki içerisinde üretilen bu hormonlar 5 grupta toplanmaktadýr Bunlar; 1. Oksinler: Tarýmda meyve tutumu, meyve seyreltmesi, meyve dökümünün önlenmesi, bitki çeliklerinin köklenmesinin teþviki amacýyla kullanýlmaktadýr. Çok yüksek dozlarda herbisit etkisi göstermektedir. Oksinler, herbisit olarak en çok buðdayda ve mýsýrda geniþ yapraklý otlara karþý kullanýlmaktadýr. 2. Gibberellinler: Meyve tutumu, tohumlarýn çimlendirilmesi ve bitki geliþimini teþvik gibi amaçlarla kullanýlmaktadýr. Bitki içerisinde doðal olarak bulunmasýna raðmen, yapay olarak Giberella fujikuroi mantarýndan da elde edilmektedir. 3. Sitokininler: Meyve kalitesini arttýrmak amacýyla çok nadir olarak kullanýlmaktadýr. Yapay sitokininlerin çok pahalý olmasý yaygýn kullanýmýný sýnýrlandýrmaktadýr. 4. Absizik Asit: Bitkilerin geliþmesini yavaþlatýcý, stomalarýn açýlýp kapanmasýný düzenleyici etkilere sahiptir. Özellikle stres altýnda bulunan bitkilerde yüksek miktarlarda üretilmektedir. Pratikte tarýmda kullanýmý söz konusu deðildir. 5. Etilen: Bitkilerde doðal olarak üretilen gaz halindeki bir olgunlaþtýrma hormonudur. Özellikle yeþil muzlarýn olgunlaþtýrýlmasý ve sarartýlmasý, yeme olumunda ve fakat yeþil olarak derilen mandarin ve limon gibi bazý turunçgillerin kabuklarýnýn sarartýlmasý için kullanýlmaktadýr. Kullanýlan etilenin kaynaðý direk etilen veya asetilen gazý olduðu gibi bazý etilen üreten kimyasallar da olmaktadýr. Bitki içerisinde üretilen bu hormonlardan oksinler, sitokininler ve etilen kimya sanayinin yardýmýyla yapay olarak üretilebilmektedir. Bu maddeler, etilen hariç kimyasal yapý olarak bitkisel doðal hormonlarla ayný olmamakla birlikte, bitkilerde kullanýldýðýnda doðal hormonlara benzer veya ayný etkileri oluþturmaktadýr. Bu maddeler doðal hormonlarýn bitkilerden saflaþtýrýlmasý güç ve zahmetli olmasý nedeniyle yapay olarak üretilmektedir. Bitki içerisinde ve yapay olarak üretilen, bitkilerde hormonal etkiye sahip tüm kimyasallara ise büyümeyi düzenleyici maddeler adý verilmektedir.

Comment

ubeyd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            Her kullanýlan kimyasal hormon deðil.Sayýn Ayþe haným bana lütfen salatalýkda kullanýlan hormonu söylermisiniz.Dikkat edin kimyasal demiyorum hormon diyorum
                            üstadým seralarda partenokarb (kendi kendini dölleyen)hýyar çeþitleri ekilir.Tüketicileri aydýnlatmak maksadýyla soruyorum.Bu gibi çeþitlerde niçin hormon gereksimi duyulur.Çünkü bölgemde (Edirne)12 senedir seralarýmda
                            mayýs ve ekim aylarý arasý hýyar üretimi yapýyorum çok þükür hormon ihtiyacýmýz olmadý.Ayrýca hastalýklar için organik ilaçlar kullanmayý denedim.Ancak aþýrý pahalý.Aslýnda devlet organik ilaç kullanýmý için üreticiye destek ile maliyetimizi ucuzlatamazmý.Saygýlarýmla
                            Elif sera Erhan Erol

Comment

Bende onu diyorum salatalýk için kullanýlmaz ki.Bazýlarý ýsrarla salatalýklarýda sayýyor.Yanlýþ bilðilendilrilmedeki Ýþin boyutu nerelerde bunun için sordum Ayþe hanýma hýyarda kullanýlan hormon ismini söyle diye.

Comment

Working...
                              X