fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Damlama Sulama Domates Rekoltesini Artırdı

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Damlama Sulama Domates Rekoltesini Artırdı

    Adana'da domates üretiminde ilk kez kullanılan damlama sulama yöntemiyle birlikte rekoltenin önceki yıllara göre yüzde 40 arttığı bildirildi.
    Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla Beldesi Belediye Başkanı Ramis Avcı, Türkiye'nin hormonsuz doğal yetişen ilk domatesinin Tuzla'da yetiştiğini ve şuanda Türkiye'de çoğunlukla piyasada tüketilen domatesin Tuzla domatesi olduğunu söyledi. Bu yıl 30 bin dekar alanda domates ekildiğini ve ilk kez damlama sulama yöntemi uygulandığını belirten Avcı, "Damlama sulama yöntemiyle kuraklığın etkisinin önemli ölçüde azaltıldığını ve tarım ürünlerinde yüksek verim alınacağını gördük" dedi.


    Dünyanın farklı bölgelerinde etkisi hissedilen kuraklığın, Türkiye'yi de tehdit ettiğini ve bu yıl ülke genelinde yağış miktarlarındaki azalmanın, tarım sektöründe büyük verim kayıplarına yol açtığını ifade eden Avcı, "Türkiye'de son yıllarda yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi; barajlardaki suların yetersiz kalmasına ve yeraltı su seviyelerinde önemli düşüşleri beraberinde getirdi. Tarım alanında su kaynaklarının bilinçsizce kullanımı, azalan yeraltı sularını daha da alt seviyelere düşürdü. Kuraklık nedeniyle başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm bölgelerde tarım ürünlerinde verim kaybı oluştu" dedi.

    Avcı, kuraklıkla mücadele etmek için öncelikle suyun bilinçli kullanılması gerektiğini, damla sulama sistemi ile kuraklığın etkisinin önemli ölçüde azaltılabileceğini ve tarım ürünlerinde yüksek verim alınacağına dikkat çekerek, sadece su kıtlığında değil, zengin su kaynakları olsa bile bilinçli bir sulama için damla sulama sisteminin uygulanması gerektiğini söyledi.

    Damlama sulama yönteminin günümüzde en gelişmiş, en yarayışlı modern sulama sistemi olduğunu vurgulayan Avcı, gelişmiş ülkelerde bu sistemin çok yaygın olduğunu kaydederek, "ABD ve AB ülkelerinde domates, pamuk, patates ve mısır gibi tarla bitkileri ekim alanlarının önemli bir bölümü damlama sulama yöntemiyle sulanıyor. Türkiye'nin tarım arazisi Avrupa ülkelerine göre daha fazla olduğunu düşünülürse damlama sisteminin daha çok kullanılması isabet olur" diye konuştu.

    Damla sulama sisteminin ticari anlamdaki geçmişinin tüm dünyada 1960'lı yıllara dayandığını hatırlatan Avcı, Türkiye'de ise bu sistemin daha başlangıç aşamasında olduğunu bildirdi. Damlama sulama yöntemi ile değişik bünyeli topraklar ve bozuk arazi koşullarında bile ürün veriminde yüksek bir randımanla alındığını ifade eden Avcı, damlama sulama sistemiyle gübre, enerji ve işgücünden önemli ölçüde tasarruf sağlandığını belirterek bu yıl Tuzla da özellikle domateste damlama sulama sistemine geçildiğini ve farkın görüldüğünü vurguladı.

    Avcı, damlama sulama sisteminden önce domateste dönüm başına 5 ton elde edilen rekoltenin, damlama sulama sistemine geçilmesiyle 7 tona yükseldiğini vurgulayarak, "Verim yüzde 40 arttı. Devlet bunu teşvik ediyor. Bir kısmını devlet kendi ödüyor. Damlama sulama sistemiyle bir litrelik suyla 30 metrelik alan sulanıyor. Sistemin maliyeti çok ucuz. Dönüme bir sefer kullanım maliyeti 70 YTL. Bu nedenle çiftçilerin tamımı damlama sulama sistemine geçmeli. Hem küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için hem de verimi artırmak için."


    (İhlas Haber Ajansı)
  • Fidanligi.com

  • #2
    Cevap: Damlama Sulama Domates Rekoltesini Artırdı

    damlama sulama konusu türk çiftçisinin kurtulusu ama daha fazla yaygınlaştırılmalı..

    Comment


    • #3
      Cevap: Damlama Sulama Domates Rekoltesini Artırdı

      Damla sulama yöntemi, aşırı gübre ve zirai ilaç kullanımı nedeniyle, toprakta çoraklaşmanın baş göstermesi ve fazla ilaç kalıntılarının birikmesi sonucu insan sağlığının olumsuz etkilerini ortadan kaldıran en önemli sulama yöntemidir diye düşünüyorum. Bir ülkenin gerektiğinden fazla suyu olsun veya olmasın, mutlaka damla sulama yöntemine geçilmesi, toprak, hava ve su dengesini oluşturmak için son derece önemlidir. Bir insan düşünün, su ihtiyacını kafasından bir kova su dökerek gidermeye çalışmadan sadece 1 bardak su ile giderebiliyorsa, insan gibi bir canlı olan bitkininde bir damla suyla ihtiyacını karşılayabileceğini, hatta bu damla ile daha verimli olabileceğini asla unutmamamız gerekmektedir. Bu nedenle tüm çiftçilerimize damla sulamanın önemini anlatmamız gerekmektedir, hepimiz için, yarınlarımız için...

      Comment


      • #4
        Cevap: Damlama Sulama Domates Rekoltesini Artırdı

        ben kazakiztanda yasiyorum 2000 dekar damla sulama ile acikta domates yetistiriyorum sanayi tipi

        Comment


        • #5
          Cevap: Damlama Sulama Domates Rekoltesini Artırdı

          Mustafa bey sırık çeşitler mi oturak çeşitleri mi yetiştiriyorsunuz. hangi çeşlitler ekim yaptıklarınız acaba?

          Comment

          Working...
          X