fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Domates fide/tohum

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Domates fide/tohum

Merhaba,

Buraya, yeni katilan bircok kisi gibi ben de balkonumda sebze yetistirmek istegi ile ilgili internette arastirma yaparken denk geldim. Amacimda basarili olursam tecrubelerimi yine buradan aktarmayi isterim.

Onceki yorumlari ve bircok konu basligini okudum ama bazi sorularim var.

1) Istanbul'da oturuyorum ve gidip fide veya tohum alabilecegim bircok yer var. Genetik yapisi ile oynanmamis urunleri guvenerek bulabilecegim birkac yer tavsiye edebilir misiniz, tercihen Avrupa tarafinda.

2) Ise domates ile baslamak istiyorum. Anladigim kadariyla en kolayi bu. Yer sorunu bakimindan simdilik bodur domates uygun olur dusuncesindeyim. Sanirim mevsim itibariyle fide almam daha dogru olacak. Bodur domatesten kasit ufak kiraz (cherry) domates denen tur mudur?

3) Koymayi dusundugum yer aydinlik ve 2-3 saat direk gunes isigi alacak bir yer. Bir sakincasi var mi?

Simdiden tesekkurler.

Cevap: Domates fide/tohum

1) Sebze Fidesi talepleriniz için Selahattin YILMAZ isimli üyemizden özel iletişime geçebilirsiniz. Tavsiye ederim.

2) Fide zamanı için baya geç kaldınız. Ancak deneyebilirsiniz. Aslında nisan ayında fide dikimlerini İstanbul için bitirmiş olmalıydınız.

Domates fidesi sırık ve yer olarak ikiye ayrılır. Birisi 2m. boyuna ulaşıp ip ile askıya alınırken, diğer yer veya bodur domateste serbest bırakılır. yeriniz dar ise sırık tavsiye ederim.

3) Direk ışığı almalı. Hatta bol güneşli bir yer olmalı ancak sıcaklığın 35-40 derece olması durumunda ve saksının fazla ısınması durumunda sorunlar oluşur. Saksılarınız bu nedenle büyük olmalı, Ayırı rüzgar almamalı.

Comment

Sayın Mehmet Pars,

Size de merhaba, sizin gbi lgileri aramızda görmek güzel, biz yetiştirircilik yaparken size buradan her zaman bildiğimiz kadarı ile destek vereceğiz. Sorularınızın cevabına gelince;

1) İstanbul'da oturduğunuzu söylemişsiniz ben oraları tam bilmediğimden bir şey diyemiyorum. Ancak bu yıl için biraz geç kalmışsınız tohumdan ekseniz yetişmez fidede bulmak isizn için çok zor olacaktır. Bunun için size tavsiyem sebzesine güvendiğiniz birisinin bahçesine girmeniz ve domatesin taze sürgünleridnen (Yaprak ile gövde arasında çıkan koltuk sürgünlerinden) koparmanız ve onları serinde torf içerisinde köklendirmenizdir. Bu şekilde pet bardaklarda 20-25 derecelik sıcaklıkta 10-15 günde yetişecek ve size bir domates bitkisi verecek ve kısa zamanda meyveler elde edeceksiniz. Köklendikten sonra daha büyük saksılara esas yerlerine dikebilirsiniz. Ayrıca saksıların aşırı ısınmasını engelelyiniz ki kökler sıcaktan stres yapmasın.

2) Domates başlangıç için gayet iyi ve eğer yetiştiriiseniz salatalık tohumu bulun onu tohumdan yetiştirmek için çok geç değil. Chery doateslerde ise koltuk köklendirme ile yine bitki sahibi olabilirsiniz.

3) Başlangıç için bitkinizi o bahettiğiniz 2-3 saat ışık alan yerde yetiştirin zaman içerisinde bitki oraya uyum gösterip göstermediğini belli eder.

unutmayın gelişmeleri bekliyoruz.

Comment

Sayin selsarac ve Sayin Selahattin Yilmaz,

Oncelikle cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.
        Dun ilginc bir olay oldu ve eve giderken daha evvel dikkat etmedigim bir fide yetistirme yerinin onunden gectim. Evimin hemen 100m yaninda. Buraya girdim ve orda bir ilgiliyle epeyce konustuk. O da bana asagi yukari sizin burda bahsettiklerinizden bahsedip, oldukca geciktigimi soyledi. Biraz daha konustuktan sonra herhalde hevesim kirilmasin diye arka tarafta kendilerine diktikleri domateslerden birini verebilecegini soyledi. Ben de en azindan baslayip gormek adina, ve seneye daha hazirlikli bir sekilde sifirdan yetistirmek umidiyle bu koca saksiyi aldim eve gitirdim. Aslinda epey hazira konmus oldum. Asagida almis oldugum domates ve saksinin resmi var.

Sizlere sorularim:
        1) Gunun hangi saatinde sulamam gerekir?
        2) Kac litre su ile sulamaliyim?
        3) Ne zamana kadar meyve alabilirim?
        4) Sus ciceklerini 15 gunde bir gunese bakan taraflarini cevirirdik, sebzelerde de boyle bir sey yapmam gerekir mi? Bir tarafa oldukca yatik oldugundan simdilik diger tarafini gunese cevirdim.

Ilginiz icin cok tesekkur ederim.

Comment

Fotoğraftan benim anladığım kadarı ile güneş yetersiz kalacak gibi. Zamanla ince ve zayıf dalların uzadığını görürseniz biraz daha fazla ışık istediğini anlayabilirsiniz.

Sulama için sabah erken saatler en iyisidir. Sulama miktarı ve zamanı konusunda selahattin hocam ile hem fikir değiliz ancak onun tavsiyesi bu konuda olacaktır. Karıştırmamak için ben yazmak istemedim.

ilk kırağı düşünceye kadar bitkiniz yaşayacaktır. daha sonra iç mekana alırsanız daha da devam eder.

Bitkinin gelişmesini takip edin. Tarımda yön değiştirme gibi bir uygulama yok ancak ışık durumu bitkinin gelişmesini olumsuz etkilediğini gözlemlerseniz yönünü değiştirmenizde bir sakınca yoktur. Bu size bağlı.

Comment

domates tohumlarını mantar ilacında bekletmek doğru olur mu?

Comment

Bekletmekten ziyade eğer ilaçlamayı düşünüyorsanız ekimden sonra bir defa ortama ilaçlı su dökmek daha iyidir veya ekmeden önce tohumu ilaçlayıp öyle ekebilirsiniz, saf ilacın içinde bekletmenizi tavsiye etmem. geçmişte ekim yaptığım aşırı ilaçlanmış tohumlarda çimlenme problemleri yaşadım.

Comment

selahattin hocam sizinle burda karşılaşacağımı ummazdım,

demekki burda da bilgi paylaşımı yapıyorsunuz.

verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

Comment

ayrıca şunu sormayı ,

siyah domates tohumu var bende,

sizin verdiğiniz bilgi bu domates tohumu içinde geçerlimidir.

saygılar.

Comment

kışları ankarada yazları ayvalık altınovada oturuyorum ankarada domates-biber-patlıcan falan fideleyip altınovaya nisanda götürüp fidelerimi dikmek istiyorum.hangi ayda çimlendirmeye başlamam gerekiyor bana bukonuda yardımcı olursanız sevinirim saygılar.yardımlarınıza çook ihtiyacım var.haziranda okullar kapanınca gidicem altınovaya.

Comment

Ankarada tohumları mart ayında ekebilirsiniz.Ama tohumla ugraşmak yerine mart ayı sonlarına dogru fide alıp dikiniz.

Comment

merhabalar herkese kolay gelsin benim size sorum sırık domates fidesi ile diğer domates fidesini nasıl anlayabiliriz detaylı açıklama yaparsanız sevinirim teşekkürler

Comment

Merhaba.. Ben rizede evin bahçesindeki serada biber,hıyar,domates tetiştirmekteyim.Beni sorum sebzeleri sularken hepsini sulamammi lazım yoksa turlarına göremi sulamam lazım.Bide yeterli suyu aldığını nasıl anlamalıyım.İyi çalışmalar teşekkür ederim.Selahattın bey yanıtlarsa sevinirim.Zafer 53..

Comment

Merhabalar,
                            Ben 30 mart gibi domates tohumu diktim.(Saksıma)Ama hava birden soğudu.Mart 30 da hava sıcaklığı 17 dereceydi.Şuan 7 derece.Bir zararı olurmu ?Ben erkenmi davrandım?(Ankara koşullarında yaşıyorum.)

Comment

merhaba bende 10 nisanda domates, biber tohumu ektim
                              benim sorum tohum ektikden sonra saksıların üzerini streç film ile kapatmamızın bir yararı olurmu ben ortalama 3 gün kapalı bıraktım fakat arada 15-20 dakikalına açıp spreyle sulayıp sonra tekrar kapatıyordum sizce yanlışmı yaptım ilk defa yapıyorum tohumlarım yeşerirmiki yeşerirse nezaman olur bu

Comment

Working...
                              X