fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Nematodlar / Bitki Zararlıları / MÜCADELE / SEBZECİLİK

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Nematodlar / Bitki Zararlıları / MÜCADELE / SEBZECİLİK

Nematodlar / Bitki Zararlıları / MÜCADELE / SEBZECİLİK

Bitkilere zarar veren nematodlar daha çok tylenchida takımında yer alır. Sebzelere zarar verenler ise dorylamidada takımı ve trichodoridae, paratrichodorus familyasında nematodlardır. Bitki paraziti olan nematodlar, genel görünümleri 4 mm uzunlukta solucana benzerse de, dişileri küre, armut, limon ve torba biçiminde olabilir. Düz, segmentsiz, bacak ve diğer uzantıları bulunmayan bilateral canlılardır. Çapları çok küçük 15-35 µm’dir ve ayrıca az veya çok şeffaf olduklarından gözle görülmez. Nematodlar döllenmiş yumurtayla çoğalır. Dişi nematodlar bir veya iki ovaryuma sahiptir. Yumurtadan larvalar çıkar bu sırada cinsiyetleri belli değildir. Larva ergin nematoda benzer. Nematodların 4 larva dönemi vardır. İlk deri değiştirme yumurta içinde olur. Son deri değiştirmede erkek ve dişi nematodlar kendisini belli eder. Nematodlar hayat devrelerinin bir kısmını 0-15 cm derinlikte toprakta geçirir. Bitki köklerinin olduğu kısımlarda toplanır. Çünkü, topraktaki bitki kökleri ve toprak altı organlarından beslenirler. Nematodlardan bitki dokusuna girmeyen fakat kökün yüzey hücreleriyle beslenenler ektoparazit, kök hücreleri içine girenler endoparazittir. Endoparazit olan nematodlar köklerde ur ve galler meydana getirir. Beslenmeleri hareketli veya hareketsiz olabilir. Toprak içinde kendi güçleriyle yayılması çok yavaştır. Toprak işlemesi, suyun toprak parçalarını taşıması gibi sebeplerle, taşınma ve yayılma hızları artar. Nematodlar bitkilere mekanik zarardan çok, öz suyunu emme ve bu sırada dışarıya çevreye ve bitkiye salgı vermeleriyle zararlı olur. Hareketli ve hareketsiz oluşlarına göre tahrip dereceleri artar. Ne kadar yer değiştirirse o kadar hücreyi parçalar ve emgi yapıp, salgı salgılar. Salgılar, bitki hücrelerin reaksiyonunu değiştirir. Böylece köklerin canlılığını azaltır, doku düzeni bozar, yaralar meydana getirir, gal ve urları ortaya çıkartır.
    Kaynak: Genel Sebzecilik Kitabı Prof. Dr. Atila Günay
  • Fidanligi.com

Cevap: Nematodlar / Bitki Zararlıları / MÜCADELE / SEBZECİLİK

nematod ilaçları nelerdir ve fiyatlarını öğrenebilirmiyim bana hemen dönebilkirseniz sewinirim hiçbiryerde bulamadım

Comment

Cevap: Nematodlar / Bitki Zararlıları / MÜCADELE / SEBZECİLİK

deryanur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      nematod ilaçları nelerdir ve fiyatlarını öğrenebilirmiyim bana hemen dönebilkirseniz sewinirim hiçbiryerde bulamadım
      Hangi alanda (boş veya ekili,bitki çeşidi vs.) kullanacaksınız.

Comment

Working...
      X