fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KABAK Yetiştirme Tekniği

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• KABAK Yetiştirme Tekniği

KABAK Yetiştirme Tekniği

Kabak tohumları, havalar ısındıktan sonra tarlaya ekildiğinden; bilhassa kışı ve ilkbaharı fazla sert geçmeyen yerlerde kabaktan önce bir ön kültür yetiştirilebilir. Bunun için erkenci lahana, patates, turp, kıvırcık salata, marul, ıspanak düşünülebilir. Ayrıca kabaktan sonrada pırasa ve soğan eklenerek bir art kültür planlaması yapılabilir. Böylece aynı yerde üçlü bir yetiştiricilik düzenlenebilir.
    Kabaklar erkenci ve normal zamanda üretilir. Öncelikle normal zaman üretiminde tohumlar tarlaya direkt ekilir. Toprak sıcaklığı 10-12°C’yi bulduğunda, kol atmayan toplu gelişen kabaklarda 60-80 cm sıra üzeri, 40-60 cm sıra arası olacak şekilde ocaklar içine 2-6 tohum atılır. Bu durumda, bir dekara 1-1,5 kg arasında tohum hesaplanır. Sakız kabakları genellikle tekli masuralar üzerinde yetiştirilir. Dal atan sakız kabakları ile bal ve kestane kabakları ise tarla ziraatı şeklinde üretime alınır. Sıra arasında 1-3 m ve sıra üzerinde 0,5-1,5 m aralık tutulur. Tohumlar 3-5 cm derinliğe gömülmelidir. Ekimden sonra kaymak tabakası bağlamış ise, bu tabaka kotiledon yapraklar toprak yüzüne çıkmadan önce çepin veya çapayla kırılır. Tarla ziraatında hafif bir yağmurlama yapılır veya 1-2 cm derinlikte yüzlek discharrow veya tırmık çekilebilir. Tohum ekiminden itibaren 5-10 gün sonra bitkiler toprak yüzüne çıkmaya başlar. Bitkiler büyümeye başlayınca, özellikle dallanan ve yan dalları uzayan çeşitlerde, ana sürgünün 5-6 yaprak üzerinden ucu kopartılır. Bu durumda ana gövde yaprak koltuklarından, çabucak yan dal oluşumu meydana gelir. Sakız kabaklarında, sürmeden 30-40 gün sonra meyveler görülmeye başlar. Meyvelerin, çiçeklenmeden 10-20 gün sonra hemen hasat edilmesi gerekir. Aksi halde kabak içinde çekirdek oluşumu başlar ve sakız kabağı özelliğini kaybeder. Sakız kabaklarından sürekli meyve alınabilir. İrileşen meyveler vaktinde hasat edilmezse, bu oluşacak meyve sayısını olumsuz yönde etkiler.
    Bal ve kestane kabakları tam olgunluğu alıncaya kadar bitki üzerinde bekletilir. Bu yüzden her bitkide gelişme durumuna göre, 2-8 meyve bırakılmalıdır. Gelişmesi zayıf bitkilerde, fazla meyveler anında kopartılmalıdır. Böylece kalan meyvelerin istenen büyüklüğü alması sağlanır. Bitkinin gelişmesi, meyveleri besleyemezse durumdaysa, dişi çiçekler, çiçeklenme sonrası sararır ve düşer. Kalanlar da istenen meyve istenen büyüklüğe ulaşmaz.
    Erkenci kabak yetiştirmede tohumlar saksılara ekilir. Bu amaçla 7-10 cm.’lik plastik torbalar, plastik saksılar kullanılır. Saksılar içine harç doldurulur ve her saksıya 1-3 adet tohum ekilir. Bitkiler sürdüğü zaman en iyisi bırakılır, diğerleri kesilir. Bitkiler 8-10 yapraklı olduğu devrede tarlaya çıkarılır. Bu bakımdan tohum ekim zamanını, fidelerin tarlaya çıkartılabileceği zamana göre ayarlamak lazımdır. Yani don tehlikesinin ortadan kalkmış olması gerekir. Eğer örtü altına alınacaksa, o zaman daha rahat hareket edilir. Saksıda fide yetiştiriciliği sadece sakız kabaklarında uygulanır. Kışlık kabakların erken üretimi söz konusu değildir.

Cevap: KABAK Yetiştirme Tekniği

sakız kabağı nasıl budanır
    dallar kesilirmi

Comment

slm kıracta cerezlık kabak ekımı yapmak ıstıyorum teknıgını genel bılgılerını verım oranını yazarmısınız tesekkurler

Comment

iyi günler ben su kabağı yetiştiriciliği ile ilgili bilgi almak istiyorum veya bunla ilgili bir kaynağa ihtiyacım var önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Comment

kestane bal kabağı yetiştiriciliği ile bilgi verebilirmisiniz acaba....

Comment

merhaba arkadaşım ben yeni girdim bu siteye lakin kullanamadım ne nerede bilmiyorum yardımcı olurmusunuz kimden bilgi alabiliyoruz sorularımızı kim cevablıyor

Comment

kabakcı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              merhaba arkadaşım ben yeni girdim bu siteye lakin kullanamadım ne nerede bilmiyorum yardımcı olurmusunuz kimden bilgi alabiliyoruz sorularımızı kim cevablıyor
              Merhaba sn. kabakçı,hoş geldiniz.

Forumlar,yazılı ve görsel bilgi paylaşım platformlarıdır.Buyrun sorunuzu sorun.İlgili arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

Faydalı paylaşımlar dileğiyle tekrar hoş geldiniz.

Comment

Working...
              X